Matkailutyöhön tutustuminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: R81ML80-3013
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.03.2025 - 02.09.2025
Ajoitus
09.09.2025 - 31.12.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Minna Sipponen
Vastuuhenkilö
Minna Sipponen
Opiskelijaryhmät
-
RA81M25KRestonomikoulutus (verkko-opinnot), Rovaniemi, kevät 2025
Tavoitteet
Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.
Sisältö
- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen
Aika ja paikka
Syksy 2025.
Luennot syyskuussa, työskentelyä matkailualalla 112 tuntia loka-, marras tai joulukuussa tai myöhemmin oman aikataulun mukaisesti.
Oppimateriaalit
Opiskelija etsii oppimista tukevan materiaalin.
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla tutustut matkailualaan ja työskentelet matkailuyrityksessä 112 tuntia. Matkailuala voi olla esimerkiksi työskentelyä ravintolassa, hotellissa, ohjelmapalveluissa tai museossa. Tutustut työelämäläheisillä luennoilla ja työelämässä matkailualan sesonkityöhön ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Opit laatimaan persoonallisen ansioluettelon.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei ole tenttiä.
Kansainvälisyys
Opiskelija voi kohdata kansainvälisiä asiakkaita matkailussa ja/tai työyhteisö voi olla monikulttuurinen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Osaamisen näyttö laaditaan ohjeistuksen mukaan.
Osaamisen näyttö on kahden sivun tuotos, jossa opiskelija peilaa osaamista opintojakson tavoitteisiin (matkailualan työtehtävät ja toimenkuvat, sesonkityö, työntekijät oikeudet ja velvollisuudet).
Liitteeksi keskeinen työtodistus ja ansioluettelo.
Palautus Moodleen sille varattuun kansioon.
Sisällön jaksotus
Opiskelija voi tehdä työelämäosion (112 tuntia) haluaamansa aikaan.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelija voi olla työsuhteessa ja saada palkkaa tutustumisesta työelämään.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.
Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Oppimispäiväkirja (hylätty - kiitettävä)
TAI
Osaamisen näyttö (hylätty - kiitettävä)
Hylätty (0)
Hylätty (0) Et osaa kuvata sesonkityön merkitystä matkailualalla. Et tunnista matkailualan työnkuvia. Et osaa kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Et osaa laatia ansioluetteloa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1) Tunnistat pinnallisesti sesonkityön merkityksen matkailualalla. Tunnistat matkailualan työnkuvia vähäisesti. Osaat kuvata työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia heikosti. Osaat laatia yksinkertaisen ansioluettelon.
Tyydyttävä (2) Tunnistat sesonkityön merkityksen matkailualalla. Tunnistat joitakin matkailualan työnkuvia. Osaat vähän kuvata työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Osaat laatia ansioluettelon.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3) Osaat kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla kattavasti. Tunnistat melko hyvin matkailualan työnkuvia. Osaat kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia melko hyvin. Osaat laatia hyvän ansioluettelon.
Hyvä (4) Osaat hyvin kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla kattavasti. Tunnistat hyvin matkailualan työnkuvia. Osaat kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia hyvin. Osaat laatia mielenkiintoisen ansioluettelon.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5) Osaat perustellusti kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla. Tunnistat monipuolisesti matkailualan työnkuvia. Osaat kattavasti kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Osaat laatia persoonallisen ansioluettelon.