Siirry suoraan sisältöön

Käyttäytymisen haasteet / ERITYISOPETTAJAOPISKELIJOILLE (5 op)

Toteutuksen tunnus: KERI0212V24-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.12.2024 - 31.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kasvatustieteiden tiedekunta
Opetuskielet
suomi
Opettajat
Sami Myllymäki
Tanja Äärelä
Ryhmät
ERILO1
Erityisopettajan ko. 1. vuosikurssi
Opintojakso
KERI0212V24

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa määritellä haastavan käyttätymisen käsitteitä, ilmenemismuotoja ja syitä eri ympäristöissä
- osaa kuvata ja eritellä käyttäytymisen haasteita yksilöllisestä ja yhteisöllisestä näkökulmasta
- ymmärtää mm. mielenterveyden ongelmien, oppimisen haasteiden, kiusaamisen ja antisosiaalisen käyttäytymisen vaikutuksia ongelmien kasautumiseen
- osaa hyödyntää erilaisia toivottua käyttäytymistä vahvistavia ohjaamis- ja tukemistapoja
- osaa suunnitella toivottua käyttäytymistä vahvistavia interventioita
- osaa jäsentää monialaisen yhteistyön merkitystä, tavoitteita ja toteutustapoja käyttäytymisen ohjaamisessa.

Toteutustavat

Erityisopettajaopiskelijat: Opetusprofiili LÄHI
- opetus (12 h) ja pohdiskeleva oppimispäiväkirja (15 h)
- itsenäinen työskentely (108 h): kirjallisuuteen (3 teosta) perehtyminen sekä kirjallisuustehtävä (yksi tehtävä kolmesta teoksesta) tai kirjallisuustentti

Muut (sivuaine- ja avoimen yliopiston opiskelijat): Opetusprofiili ETÄ 2
- itsenäinen kirjallisuuteen (4 teosta) perehtyminen sekä kirjallisuuden suorittaminen teoskohtaisilla kirjallisuustehtävillä tai Exam-tenttinä (135 h)

Suoritustavat

Erityisopettajaopiskelijat opiskelevat opintojakson lähiopetuksessa ja suorittavat kirjallisuuden kirjallisuustehtävällä tai Exam-tenttinä.

Muut (sivuaine- ja avoimen yliopiston opiskelijat) opiskelevat opintojakson itsenäisenä kirjallisuussuorituksena teoskohtaisilla kirjallisuustehtävillä tai Exam-tenttinä.

Sisältö

- ei-toivotun käyttäytymisen käsitteitä, diagnostiikkaa ja tulkintoja ennen ja nyt
- lasten ja nuorten tarkkaavaisuuden, käyttäytymisen ja tunne-elämän häiriöiden ilmeneminen ja niihin vaikuttaminen
- sosioemotionaalisen kasvun yhteys käyttäytymiseen
- epäsuotuisan kehityksen riskitekijöitä ja syrjäytymisprosessin ulottuvuuksia
- suotuisan kehityksen tukeminen positiivisen vahvistamisen ja vuorovaikutuksen keinoin

Oppimateriaalit

Kurssikirjallisuus ja muu opintojaksolla ilmoitettava oheismateriaali.


Opetusmenetelmät

Erityisopettajaopiskelijat opiskelevat opintojakson lähiopetuksessa ja suorittavat kirjallisuuden kirjallisuustehtävällä tai Exam-tenttinä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0)
0 Opiskelija ei tunnista ei-toivotun käyttäytymisen keskeisiä käsitteitä, ilmenemistä eikä pysty kuvailemaan niitä pedagogisesta, psykologisesta, psykiatrisesta, neurologisesta ja yhteisöllisestä viitekehyksestä. Hän ei tunne käyttäytymisen haasteiden yksilöllistä tai yhteisöllistä viitekehystä eikä hahmota käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tukimenetelmien soveltaminen on vain omiin kokemuksiin perustuvaa, eikä sitä jäsennetä käsitteellisesti. Opiskelijan kirjallisessa tuotoksessa on selkeitä virheitä ja/tai se ilmentää leimaavia, negatiivisia asenteita.

Tyydyttävä (1-2)
1 Opiskelija määrittelee joitain käyttäytymisen haasteiden keskeisiä käsitteitä. Hän tunnistaa joitain yhteyksiä käyttäytymisen ja teorian välillä. Opiskelija tietämys käyttäytymisen haasteiden taustalla vaikuttavista tekijöistä on vähäistä. Opiskelija nimeää joitain toivottua käyttäytymistä vahvistavia ohjaamis- ja tukikeinoja, mutta niiden jäsentäminen perustuu lähinnä omiin kokemuksiin. Monialaisen yhteistyön merkityksen hahmottaminen käyttäytymisen tukemisessa on vähäistä. Opiskelijan kirjallinen tuotos on hyvin kapea-alainen ja tyyliltään pääsääntöisesti kirjallisuutta toistava ja kuvaileva. Sisällössä voi esiintyä virheitä.

2 Opiskelija kuvaa haastavan käyttäytymisen keskeisiä käsitteitä. Hän selittää niiden piirteitä pedagogisesta, psykologisesta, psykiatrisesta, neurologisesta ja yhteisöllisestä viitekehyksestä. Hän kuvaa toivottua käyttäytymistä vahvistavia ohjaamis- ja tukemistapoja ja pystyy tarkastelemaan yksittäisiä niihin liittyviä ilmiöitä. Käsitteellinen jäsentäminen on pinnallista. Oman ja muiden toimijoiden asiantuntijuuden jäsentäminen monialaisessa yhteistyössä on jossain määrin tutkimusperustaista. Opiskelijan kirjallinen tuotos on kapea-alainen, pitäytyy kuvailevalla tasolla ja/tai voi sisältää epätarkkuuksia tai pieniä virheellisyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4)
3 Opiskelija tuntee ei-toivotun käyttäytymisen keskeisiä käsitteitä ja piirteitä yksilöllisestä ja yhteisöllisestä näkökulmasta. Hän havainnollistaa käyttäytymisen haasteiden vaikutuksen ongelmien kasautumisessa. Opiskelija on perehtynyt tutkimusperustaisiin toivottua käyttäytymistä vahvistaviin ohjaamis- ja tukemistapoihin ja soveltaa niitä tarkoituksenmukaisesti. Oman ja muiden toimijoiden asiantuntijuuden jäsentäminen monialaisessa yhteistyössä on tutkimusperustaista. Opiskelijan kirjallinen tuotos on johdonmukainen ja kohtuullisen monipuolinen.

4 Opiskelija analysoi haastavan käyttäytymisen piirteitä pedagogisesta, psykologisesta, psykiatrisesta, neurologisesta ja yhteisöllisestä viitekehyksestä ja rakentaa argumentoidun kokonaiskuvan haastavan käyttäytymisen keskeisistä alueista. Hän analysoi käyttäytymisen haasteiden vaikutuksia ongelmien kasautumiseen. Opiskelija jäsentää tutkimusperusteisia toivottua käyttäytymistä vahvistavia ohjaamis- ja tukemistapoja osaten tehdä johtopäätöksiä niiden soveltamismahdollisuuksista. Oman ja muiden toimijoiden asiantuntijuuden jäsentäminen monialaisessa yhteistyössä on tutkimusperustaista. Opiskelijan kirjallinen tuotos eheä ja hyvin argumentoitu, erittäin hyvätasoinen kokonaisuus.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
5 Opiskelija selittää asiantuntevasti käyttäytymisen käsitteet ja ymmärtää käyttäytymisen kontekstisidonnaisena ja moniulotteisena ilmiönä. Tarkastelu on oivaltavaa, moniulotteista ja kriittistä. Opiskelija kuvaa toivottua käyttäytymistä vahvistavia menetelmiä arvioiden, vertaillen, suhteuttaen ja kehittäen. Oman ja muiden toimijoiden asiantuntijuuden jäsentäminen monialaisessa yhteistyössä on oivaltavaa ja tutkimusperustaista. Kirjallinen tuotos on akateemisesti korkeatasoinen, mallikkaasti jäsennetty ja monipuolinen kokonaisuus.

Esitietovaatimukset

KERI0210 Johdatus erityispedagogiikkaan 5 op

Siirry alkuun