Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: MATR321-3008
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 16.03.2025
Ajoitus
17.03.2025 - 02.05.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 80
Tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Aulikki Laitinen-Tolonen
Vastuuhenkilö
Aulikki Laitinen-Tolonen
Opiskelijaryhmät
-
RA81M23KRestonomikoulutus, Rovaniemi, kevät 2023
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja sekä palvelumuotoilun menetelmiä liiketoimintakonseptin rakentamisessa
- laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta
- toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämisen projektina ja tiimissä ja tehdä hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Sisältö
- Liiketoiminnan konseptoinnin periaatteiden hyödyntäminen ja soveltaminen liiketoimintakonseptin rakentamisessa
- Liiketoimintakonseptin kannattavuus ja kustannuslaskenta
- Projektitoiminta ja tuloksien/tuotoksien hyödynnettävyys
Aika ja paikka
Eteneminen viikottain aiheiden ja lukujärjestyksen mukaan. Ohjaustapaamiset Zoomissa.
Opintojakso toteutetaan Moodlessa ja Zoomissa keväällä 2025. Opintojakso alkaa viikolla 12 ja viimienen ohjaustapaaminen on viikolla 16. Oppimistehtävän esitykset ovat viikolla 17 ja ryhmässä toteutettavan oppimistehtvän palautus viikolla 18. Ohjaustapaamisten ajankohdat ovat nähtävillä lukujärjestyksessä ja Moodlessa.
Oppimateriaalit
Materiaali ilmoitetaan Moodlessa
Opetusmenetelmät
Käänteinen opetusmenetelmä (Flipped learning), vaiheittain etenevä. Opiskelijoiden tulee perehtyä opetettavaan aiheeseen opettajien antamien ennakkomateraalien avulla ennen opetustapaamisia verkossa. Ennakkomateriaalin kautta opiskelija rakentaa perustietämyksen aiheeseen. Ohjaustapaamisten tavoitteena on syventää ja soveltaa ennakkomateriaalin pohjalta opittua käsittelemällä aihetta yhdessä opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa.
Opintojaksoon sisältyy oppimateriaaleihin ja lähdeaineistoihin perehtymistä, itsenäisiä harjoitus- ja oppimistehtäviä, yhteistoiminnallista työskentelyä ja ryhmätyötä sekä ohjaustapaamisia. Osaamista ja oppimista ohjataan oppimateriaalien, ohjaustapaamisen sekä oppimistehtävistä annettavan palautteen ja arvioinnin avulla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Moodle yksilötentit:
* Annoskorttitentti on auki viikot 12-15
* Kannattavuus- ja kustannuslaskentaosuudesta. Tentti on auki viikot 13-16.
Tentit voi suorittaa omaan tahtiin ja ne voi uusia useamman kerran.
Konseptin kuvaus ja sen esitys (ryhmätehtävään liittyvä ryhmäraportti ja PP-esitys)
Kansainvälisyys
Opintojaksolla tarkastellaan kansainvälistä matkailua asiakkaan käyttäjäpersoonan ja tuotteiden hinnoittelun näkökulmista. Lisäksi opintojaksolla hyödynnetään englanninkielistä lähdemateriaalia.
Sisällön jaksotus
1. Annoskortti
2. Matkailun ALV
3. Kestävä hinnoittelu
4. Kannattavuus ja kustannukset
5. Palvelumuotoilun kaksoistimanttiprosessimalli ja siihen liittyvät menetelmät
6. Tuotekortit
7. Konseptin rakentaminen projektina edellä olevia elementtejä hyödyntäen
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa heikosti hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija tunnistaa heikosti palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa tyydyttävästi laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa heikosti toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tyydyttävästi tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija osaa pääsääntöisesti hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija tunnistaa palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa pääpiirteissään laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa hieman toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee pääsääntöisesti tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Opiskelija osaa hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija hallitsee palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa hyvin hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija hallitsee hyvin palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa hyvin laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa toteuttaa hyvin matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija hallitsee kiitettävästi palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa kattavasti laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa toteuttaa ansiokkaasti matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija ei tunnista palvelumuotoilun menetelmien soveltamista liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija ei osaa laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija ei osaa toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina eikä kykene tekemään hyödynnettävissä olevaa lopputulosta/tuotosta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvosana muodostuu:
- Yksilötehtävätentit yhteensä 50 %
- Ryhmätehtävä 50 %
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa heikosti hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija tunnistaa heikosti palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa tyydyttävästi laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa heikosti toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tyydyttävästi tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija osaa pääsääntöisesti hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija tunnistaa palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa pääpiirteissään laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa hieman toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee pääsääntöisesti tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3)
Opiskelija osaa hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija hallitsee palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa toteuttaa matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa hyvin hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija hallitsee hyvin palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa hyvin laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa toteuttaa hyvin matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti hyödyntää ja soveltaa menestyvän liiketoiminnan suunnittelun ja konseptoinnin periaatteita ja malleja. Opiskelija hallitsee kiitettävästi palvelumuotoilun menetelmien soveltamisen liiketoimintakonseptin rakentamisessa. Opiskelija osaa kattavasti laskea liiketoiminnan kustannuksia ja kannattavuutta. Opiskelija osaa toteuttaa ansiokkaasti matkailuliiketoiminnan kehittämistä tiimissä projektina ja kykenee tekemään hyödynnettävissä olevan lopputuloksen/tuotoksen.
Lisätiedot
Kolmannen vuoden Matkailuliiketoiminnan kokonaisvaltainen suunnittelu -opintojakso 5 op integroituu tähän projektitoteutukseen. Oppimisprojektina matkailuun liiketoimintakonseptin rakentaminen.