Elinkeinokalatalouden perusteet ja kehittäminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML131-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
14.10.2024 - 20.04.2025
Ajoitus
01.05.2025 - 30.11.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Agrologikoulutus
Opettaja
- Petri Muje
Vastuuhenkilö
Petri Muje
Opiskelijaryhmät
-
RA61M22SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022
-
RA61M23SAgrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023
Tavoitteet
Opiskelija
- tuntee elinkeinokalatalouden rakenteen, käytänteet, hallinnon ja lainsäädännön
- tuntee elinkeinokalatalouden tutkimus- ja koulutustoimintaa
- tuntee kaupallisen kalastuksen käytänteitä
- tuntee kalanviljelylaitoksen toimintaa
- tuntee kalanjalostuksen ja kalakaupan periaatteita Suomessa ja Euroopassa.
Sisältö
Elinkeinokalatalouden hallinto ja lainsäädäntö
Elinkeinokalatalouden rakenne
Kalatalous osana kiertotaloutta
Elinkeinokalatalouden kehittäminen EU:ssa, Suomessa ja Lapissa
Elinkeinokalatalouden tutkimus ja koulutus
Kalanviljelylaitoksen (ruokakala) toiminta
Kaupallisen kalastuksen käytänteet
Kalanjalostus ja kalakauppa Suomessa ja Euroopassa
Aika ja paikka
Kevät-syksy 2025. Johdantoluento touko-kesäkuussa (2 h), harjoitteluosio kesä-syksy 2025. Luennot, esitykset ja tentti syys-marraskuu 2025.
Oppimateriaalit
Sivut mmm.fi/kalat/elinkeinokalatalous ja sieltä strategiat ja ohjelmat alta EMKVR:n Suomen toimintaohjelma 2021-27 ja kotimaisen kalan edistämisohjelma.
Luennot ja niillä annettava lisämateriaali ja opintojakson osallistujien esitykset.
Opetusmenetelmät
Verkko-opetus ja harjoitustehtävät. Vaihtoehtoisesti 3-5 päivän harjoittelu ja siihen liittyvä oppimispäiväkirja tai osallistuminen elinkeinokalatalouden kehittämistehtävään. Sekä harjoitteluun että kehittämistyöhön liittyy suullinen esitys. Opintojaksoon sisältyy lopputentti.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon kuuluu yhtenä osasuoritusvaihtoehtona harjoittelu elinkeinokalatalouden yrityksessä/julkisessa organisaatiossa (3-5 päivää) ja oppimispäiväkirja
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson 1. tentti ja ensimmäinen uusintatentti järjestetään marraskuussa 2025. Toinen uusintatentti järjestetään tammikuussa 2026.
Kansainvälisyys
Kehittämistehtävien osalta kv-yhteydet ovat mahdollisia.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksoon kuuluu joko harjoittelu elinkeinokalatalouden yrityksessä/julkisessa organisaatiossa (3-5 päivää) ja oppimispäiväkirja tai vaihtoehtoisesti kehittämistehtävään osallistuminen. Molempiin sisältyy myös suullinen esitys.
Mikäli opintojaksolle osallistujalla on viimeisen viiden (5) vuoden sisällä tehtyä kokemusta elinkeinokalataloudesta, voidaan se hyväksyä osasuoritukseksi. Tässäkin tapauksessa opiskelijan tulee esitellä ko. työkokemus suullisesti.
Opintojaksoon sisältyy lopputentti. Tentti on joko kirjallinen tai suullinen; suullinen tentti on mahdollinen 1 ja 2 uusinnan yhteydessä.
Sisällön jaksotus
Kevät-syksy 2025. Johdantoluento touko-kesäkuussa (2 h), harjoitteluosio kesä-syksy 2025. Luennot, kehittämistehtävät, esitykset ja tentti syys-marraskuu 2025.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla käydään läpi Suomen kaupallista kalastusta, kalanviljelyä, kalanjalostusta ja kalakauppaa (lähinnä tukkukauppa). Painotus on Pohjois-Suomen kalataloudessa. Opintojaksolla ei käsitellä kalastusmatkailua.
Oppilaitos ei voi maksaa harjoittelusta mahdollisesti koituvia matka- tai majoituskuluja. Harjoittelupaikkoja tarjotaan oppilaitoksen puolesta, mutta opiskelijan on mahdollista etsiä ja ehdottaa myös omaa harjoittelupaikkaa. Tällaisen harjoittelupaikan hyväksyy opintojakson vastuuopettaja.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Opiskelija hahmottaa kaupallisen kalatalouden keskeiset toimijat ja arvoketjut Suomessa ja Lapissa. Hän tuntee kalataloutta ohjaavan hallinnon pääpiirteet ml. alan tukimuodot.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Edellisen lisäksi opiskelija hallitsee kalatalouden keskeiset tuotantotavat, merkittävimmät lajit ja niiden pyynti-/tuotantomäärät Suomessa (kaupallinen kalastus, kalanviljely). Opiskelija ymmärtää kalakaupan rakenteen ja kalan käyttöön liittyvät merkittävimmät trendit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Edellisten lisäksi: opiskelija hahmottaa kalatalouden merkityksen EU-alueella, alan tuonnin ja viennin trendit ja hallitsee hyvin kalatalouden merkittävimmät tukimuodot.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnin perusteena ovat oppimistehtävien (harjoittelu tai kehittämistehtävä) kirjalliset ja suulliset osiot (40 %). Opintojaksolla on lopputentti (50 % arvosanasta). Arvosanaan vaikuttaa lisäksi aktiivinen osallistuminen luennoille ja opiskelijaesityksiin (10 %).
Hylätty (0)
Pakollisia tehtäviä tekemättä ja/tai hylätty tentti
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Pakolliset tehtävät on tehty tyydyttävästi ja tentti on läpäisty tyydyttävästi.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Tehtävät on tehty hyvin, niihin on liittynyt omaa reflektointia ja niihin liittyvät osiot on arvioitu 3-4. Tentti on suoritettu hyvällä arvosanalla. Kaikki osiot on tehty annetussa aikataulussa (arvosana 4).
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Tehtävät on suoritettu erinomaisella arvosanalla ja niihin on liittynyt reflektointia ja kehittämisehdotuksia. Tentti on suoritetty hyvällä/erinomaisella arvosanalla (4-5) ja opiskelija on osallistunut opetukseen aktiivisesti. Kaikki osiot on tehty annetussa aikataulussa.