Siirry suoraan sisältöön

Ruokinnan suunnittelu ja jalostus (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML110-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

10.03.2025 - 15.08.2025

Ajoitus

22.08.2025 - 30.11.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologikoulutus

Opettaja

  • Kirsi Muuttoranta
  • Laura Post

Vastuuhenkilö

Kirsi Muuttoranta

Opiskelijaryhmät

  • RA61M24S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Opiskelija
- Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet
- Tuntee tuotosseurannan ja sen tunnusluvut
- Osaa suunnitella taloudellisen ja terveellisen ruokinnan
- Osaa eläinjalostuksen periaatteet ja siitoseläinten valinnan
- Tietää hyvinvoinnin ja terveyden merkityksen ja osaa ennaltaehkäistä yleisimpiä tuotossairauksia
- Tutustuu eläintuotannon tietojen hallintaan ja ohjelmistoihin ja ymmärtää niiden merkityksen suunnittelussa
- Tietää eläintuotannon tuotteet ja niiden tuottamiseen tarvittavat panokset sekä talouden merkityksen eläintuotannossa.

Sisältö

Ruokinnan suunnittelu
Tuotannon suunnittelu tilatasolla
Tuotosseuranta
Eläinten terveys ja hyvinvointi
Navettateknologia ja eläintuotantoon liittyvät tietotekniset sovellukset
Jalostussuunnittelu

Aika ja paikka

Syksy 2025 elo-joulukuu

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan Moodlessa 

Opetusmenetelmät

Etäopetus ja lähiopetus (lähipäivät ja tilavierailu yhdessä)

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttiä, vaan oppimistehtävät

Sisällön jaksotus

Lukujärjestyksen mukaan

Lisätietoja opiskelijoille

Esivaatimuksena joko kotieläintuotannon perusteet -opintojakso tai vastaavat tiedot ruokinnasta ja kotieläintuotannosta.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tunnistaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnuslukuja. Osaa tehdä ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet ohjatusti. Tunnistaa hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Tunnistaa ohjelmistot ja osaa käyttää niitä ohjatusti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tulkita tunnuslukuja ja tuotannon suunnittelun keskeisiä periaatteita. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet sekä perustella valintojaan. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimmät tuotossairaudet ja osaa parantaa eläinten hyvinvointia ja ennaltaehkäistä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia itsenäisesti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen kannattavassa eläintuotannossa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtävien suorittamiseen.
Kurssin arvosanasta ruokinnan osuus (Laura) muodostaa 70 % ja jalostuksen osuus (Kirsi) 30 %.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tunnistaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnuslukuja. Osaa tehdä ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet ohjatusti. Tunnistaa hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Tunnistaa ohjelmistot ja osaa käyttää niitä ohjatusti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tulkita tunnuslukuja ja tuotannon suunnittelun keskeisiä periaatteita. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet sekä perustella valintojaan. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimmät tuotossairaudet ja osaa parantaa eläinten hyvinvointia ja ennaltaehkäistä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia itsenäisesti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen kannattavassa eläintuotannossa.