Mittauskojeet ja -menetelmät (5 op)
Toteutuksen tunnus: R501ML436-3011
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
24.03.2025 - 24.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
25.08.2025 - 05.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 60
- Koulutus
- Maanmittaustekniikan koulutus
- Opettajat
- Janne Matilainen
- Maanmittaustekniikan koulutus AMK
- Vastuuopettaja
- Janne Matilainen
- Opintojakso
- R501ML436
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Opiskelija tuntee maastomittausten yleisimmät mittausvälineet ja osaa käyttää vaaituskojetta, takymetriä ja satelliittipaikanninta tavanomaisten kartoitus- ja merkintämittausten suorittamiseksi sekä osaa näihin mittauksiin liittyvät laskennat. Opiskelija tuntee Suomen koordinaatti- ja korkeusjärjestelmät sekä mittausten virhelähteitä.
Toteutustavat
Luennot, ohjatut harjoitukset, omatoiminen harjoittelu
Suoritustavat
Mittausharjoitukset, tentti
Sisältö
Mittauskojeiden peruskäyttö, mittausteknisen laskennan perusteet, mittausmenetelmien perusteet.
Aika ja paikka
Etänä + lähijaksot Jokiväylä, Rovaniemi.
Oppimateriaalit
Soveltuvin osin käytetään oppikirjana "Laurila 2012: Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet". Kirjan painettu versio on loppunut, mutta sähköinen versio on saatavilla ilmaiseksi. Kirjaa täydentävää oppimateriaalia, kuten "Vermeer 2019: Geodesia, kaiken perusta" on saatavilla opintojakson Moodle-työtilassa.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus muodostuu luennoista, lasku-, koje- ja atk-harjoituksista. Itsenäinen työ on oppimateriaaleihin perehtymistä, harjoitustehtävien tekemistä ja niiden raportointia. Tehtäviä tehdään sekä ryhmissä että itsenäisesti.
Opiskelijan ohjaus tapahtuu kontaktitunneilla ja tarvittaessa sähköisten järjestelmien avulla, sekä yksilö- että ryhmäohjauksena.
Palautetta opiskelija saa suoraan kontaktitunneilla opintojakson edetessä, sähköisten järjestelmien kautta ja opintojakson lopussa kokonaispalautteen.
Kojeharjoituksissa on läsnäolovelvoite tai on osaamisperusteisesti osoitettava muuten kojeiden (vaaituskoje, tasolaser, satelliittipaikannin, takymetri) käyttötaito. Tavoitteena on, että tämän opintojakson jälkeen opiskelija hallitsee kyseisten kojeiden peruskäytön.
Oppimisympäristöinä toimivat oppilaitoksen luokkatilat, Moodle ja maanmittaustekniikan laboratorio. Kojeharjoituksia tehdään ulkona ja mahdollisesti oppilaitoksen kellaritilassa.
Opintojakso osoittaa osaltaan millaista mittausteknistä ja matemaattista osaamista maanmittaualan työtehtävissä tarvitaan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan Moodlessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakson suorittaminen itsenäisesti on mahdollista. Kojeiden käytön osaaminen on osoitettava osaamisperusteisesti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op eli noin 135 tuntia opiskelijan työtä.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opastetusti käyttää maanmittaustekniikan perusmittalaitteita (vaaituskoje, satelliittipaikannin, takymetri) ja ymmärtää näillä kojeilla tehtävien mittausten perusperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää maanmittaustekniikan perusmittalaitteita (vaaituskoje, satelliittipaikannin, takymetri) sekä opastetusti että itsenäisesti ja ymmärtää näillä kojeilla tehtävien mittausten periaatteet sekä niiden merkityksen tavanomaisissa maasto- ja rakennusmittauksissa. Opiskelija osaa tarkastella perusmittausuorituksia kriittisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää maanmittaustekniikan perusmittalaitteita (vaaituskoje, satelliittipaikannin, takymetri) itsenäisesti ja ymmärtää näillä kojeilla tehtävien mittausten periaatteet sekä niiden merkityksen tavanomaisten maasto- ja rakennusmittausten ja valtakunnallisten sijaintimittausten osalta. Opiskelija osaa myös tarkastella perusmittaussuorituksia kriittisesti ja soveltaen.
Esitietovaatimukset
NULL