Siirry suoraan sisältöön

Svenska för hälso- och sjukvården (5 op)

Toteutuksen tunnus: A72H0010-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 16.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2025 - 31.05.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus K
Toimipiste
Kosmos, Tietokatu 1, Kemi
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 59
Koulutus
Sairaanhoitajakoulutus, Kemi
Opettajat
Raija Lummi
Ryhmät
KA72H24K
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Kemi, kevät 2024
Opintojakso
A72H0010

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Osaat kommunikoida oman alansa työympäristöissä ja asiakastilanteissa ruotsin kielellä. Osaat kertoa sairaanhoitajan opinnoista, ammatista ja työtehtävistä.
Saavutat ammattikorkeakouluasetuksen (1129/2014 7§) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen ja kirjallisen taidon.

Sisältö

- Vuorovaikutus: haastattelutilanteet, puhelinkeskustelu, kommunikointi asiakkaan/potilaan sekä hänen läheistensä kanssa
- Itsestä, omista SH-opinnoista ja ammatista kertominen
- Työnhaku
- Kommunikointi hoitotyön tilanteissa
- Raportointi asiakkaan/potilaan tilasta

Aika ja paikka

Kevät 2025 Kemi ja Zoom.

Oppimateriaalit

 Flexvård -oppikirja.



Hyvinvointialueiden virallinen sivusto ruotsinkielisenä.



Potilasohjeita esim. HUS:n sivuilta ruotsiksi.



Joulukuussa 2024 valmistuva Enkel svenska -nettisivu, jossa lehtori Raija Lummi on ollut mukana tekijänä.


Opetusmenetelmät

Opetus on hybridiopetusta, jossa tammikuussa 2025 opiskellaan kampuksella Kemissä, helmi- ja maaliskuussa opetus on etävälinein (Moodle) itsenäistä, mutta opettajan ohjaamaa kielen opiskelua ja tehtävien tekemistä. Materiaali ja tehtävät ovat Moodle-alustalla.
Tammikuun tunneilla tehdään paritehtäviä ja opettajajohtoista opetusta ja ohjausta. Opiskelijan aktiivisuus on edellytys opintojakson onnistuneelle suorittamiselle.
Toukokuussa 2025 pidetään tentit siten, että kirjallinen tentti on kampuksella ja suullinen on Zoomin välityksellä parityöskentelynä, jonka opettaja ohjaa ja jossa opettaja on mukana arvioimassa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Toukokuu 2025 kirjallinen tentti ja suullinen tentti.
Uusintatentit ovat tutkintosäännön mukaan niin, että uusinnat ovat opetuksen jälkeen seuraavalla lukukaudella eli tässä tapauksessa syksyllä 2025.

Kansainvälisyys

Opettaja pyrkii hyödyntämään raja-alueemme mahdollisuuksia Ruotsin puolelta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op on 135 tuntia opiskelijan työtä, johon lasketaan kontaktitunnit, tunneille valmistautuminen, tehtävien ja tekstien lukeminen sekä äänitteiden kuunteleminen.
Opiskelijan työtä on myös tentteihin valmistautuminen ja helmi-maaliskuun itsenäinen työskentely.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Suullisen ruotsin arvioinnissa käytössä on Ruotsin puhumisen taitotasokuvaukset ammattikorkeakouluille (2006) -malli.

Suullinen osaaminen:
T1: Selviydyt tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt viestimään pääosin ymmärrettävästi, vaikka puheviestintä vaatii ponnisteluja kummaltakin osapuolelta.

T2: Selviydyt tyydyttävästi tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt välittämään viestin, vaikka viestintä on hidasta, katkonaista ja osin epätarkkaa.

Hylätty: Opiskelija ei suoriudu tavallisimmista ennakoitavista työelämän yleisistä ja alakohtaisista kielenkäyttötilanteista asianmukaisella tavalla. Tuotos on liian niukkaa ja/tai puheen pääsisällön ymmärtäminen on muille osapuolille vaikeaa tai lähes mahdotonta.
Opiskelija ei saavuta suullisen ruotsin B1.1-tason taitotasoa (Taitotasokuvaukset ammattikorkeakouluille 2006).


Kirjallisen ruotsin arvioinnissa käytössä on Ruotsin kirjoittamisen taitotasokuvaukset ammattikorkeakouluille (2006) -malli.

Kirjallinen osaaminen:
T1: Selviydyt tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.
T2: Selviydyt tyydyttävästi tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa yksinkertaista, pääosin yhtenäistä tekstiä.
Kirjallinen viesti välittyy, vaikka tekstissäsi on virheitä ja tekstin ymmärtäminen voi olla osin hankalaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Suullinen osaaminen:
H3: Selviydyt kohtalaisesti tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt välittämään haluamasi viestin, vaikka epäröinti hidastaa puhettasi ja epätarkkuudet saattavat häiritä viestintää.
H4: Selviydyt hyvin monipuolisissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt viestimään tilanteeseen sopivalla tavalla ja ottamaan huomioon keskustelukumppanisi. Puheesi on melko sujuvaa, eikä puheviestintä vaadi ponnisteluja kummaltakaan osapuolelta.

Kirjallinen osaaminen:
H3: Selviydyt kohtalaisesti jokapäiväisissä työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa johdonmukaista tekstiä, jossa viesti välittyy. Virheet eivät johda väärinkäsityksiin, vaikka ne voivat häiritä tekstin lukurytmiä.
H4: Selviydyt hyvin monipuolisissa yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat useimmiten kirjoittaa tilanteeseen sopivalla tavalla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Suullinen osaaminen:
5: Selviydyt hyvin monipuolisissa ja vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt viestimään tilanteisiin sopivalla tavalla ja ottamaan luontevasti huomioon keskustelukumppanisi. Puheesi on sujuvaa ja vaivatonta.

Kirjallinen osaaminen:
5:Selviydyt hyvin monipuolisissa ja vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa sujuvasti ja tilanteeseen sopivalla tavalla.

Siirry alkuun