Siirry suoraan sisältöön

Kunnossapidon perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K437OJ-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

24.03.2025 - 01.09.2025

Ajoitus

01.09.2025 - 19.10.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

8 - 25

Tutkinto-ohjelma

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Mika Majuri
  • Arto Jäntti

Vastuuhenkilö

Mika Majuri

Opiskelijaryhmät

  • KA52K23S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023
  • K52K23S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA52K23Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2023
  • KA52K23Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2023
  • K53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA52K23Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2023
  • KA53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää mitä on teollisuuden kunnossapito ja tietää kunnossapidon keskeisen sanaston ja terminologian. Opiskelija tunnistaa kunnossapidon organisoinnin ja strategiat ja tietää kunnossapitoon liittyviä standardeja. Opiskelija osaa eri teollisuuden kunnossapitolajit ja tietää mitä tarkoittaa käynnissäpito ja käyttäjäkunnossapito sekä osaa suunnitella niihin liittyviä toimia. Opiskelija tunnistaa vikaantumisen ja osaa tehdä toimia vikaantumisen estämiseksi sekä ymmärtää laitteiden kriittisyyden. Opiskelija tuntee nykyaikaiset kunnonvalvonnan menetelmät ja välineet. Opiskelija ymmärtää kunnossapidon toiminnanohjausjärjestelmän toiminnallisuuden.

Sisältö

- Kunnossapito, mitä se on?
- Kunnossapidon keskeinen sanasto ja terminologia ja standardit
- Kunnossapidon organisointi ja strategiat
- Kunnossapitolajit, huolto, käynnissäpito ja käyttäjäkunnossapito
- Kunnonvalvonnan menetelmät ja välineet
- Vikaantuminen ja laitteiden kriittisyys
- Kunnossapidon toiminnanohjausjärjestelmän toiminnallisuudet
- Työturvallisuus, ympäristö ja kestäväkehitys

Aika ja paikka

Syksy 2025

Oppimateriaalit

Opintojaksolla jaettava materiaali, Moodle materiaali ja Kunnossapidon kirjallisuus ja julkaisut, mm Kuntoon perustuva kunnossapit, Tehokas kunnossapito, Promaint, Kunnossapitokoulut

Opetusmenetelmät

Zoom- luennot, Moodle ympäristö ja virtuaaliympäristöjen käyttö.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdolliset yritysten vierailijaluennot.

Lisätietoja opiskelijoille

Tietoa avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijalle

ILMOITTAUTUMINEN
Valinta opintoihin tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja paikkoja rajoitetusti. Ilmoittautumisen jälkeen saat järjestelmän lähettämän vahvistusviestin, jossa on ohjeet opintojen aloittamiseen. Mikäli et saa viestiä tarkistathan roskapostin ja tarvittaessa ole yhteydessä avoinamk@lapinamk.fi.

Huom. Selvitäthän etukäteen opintojen vaikutuksen työttömyysturvaan TE-palveluista.

KÄYTTÄJÄTUNNUKSET
Saat käyttäjätunnuksia koskevan sähköpostiviestin IT-käyttäjähallinnosta noin viikkoa ennen opintojen alkua. Aktivointi tapahtuu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Seuraa myös sähköpostisi roskapostikansiota. Viesti voi mennä roskapostiin.

OPISKELU
Opiskelu edellyttää aktiivista osallistumista. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Opintojen suoritusvaatimukset ovat avoimen AMKin opiskelijoille samat kuin tutkinto-opiskelijoille.
Opiskelijalla tulee olla oma (kannettava) tietokone.

LISÄTIETOA
Usein kysytyt kysymykset-> https://lapinamk.fi/koulutus/osaamisen-taydentaminen/avoin-amk/avoin-amk-usein-kysytyt-kysymykset/
www.lapinamk.fi/avoinamk
avoinamk@lapinamk.fi

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija kuvaa teollisuuden kunnossapitoa, käyttäen kunnossapidon keskeistä sanastoa ja terminologiaa. Opiskelija kuvaa kunnossapidon organisointia ja nimeää yleisimpiä strategioita. Opiskelija tunnistaa kunnossapitoon liittyviä yleisimpiä standardeja. Opiskelija nimeää teollisuuden kunnossapitolajit ja osaa kertoa mitä on käynnissäpito ja käyttäjäkunnossapito. Opiskelija listaa käytetyimmät nykyaikaiset kunnonvalvonnan menetelmät ja välineet. Opiskelija tietää kunnossapidon toiminnanohjausjärjestelmän toiminnallisuudet. Opiskelija kuvaa yksinkertaista vikaantumista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija kuvaa teollisuuden kunnossapitoa laajasti, käyttäen kunnossapidon keskeistä sanastoa ja terminologiaa. Opiskelija kuvaa kunnossapidon organisointia ja nimeää yleisimmät strategiat sekä osaa selittää sisältöä. Opiskelija tunnistaa kunnossapidon standardeja ja niiden käyttökohteita. Opiskelija nimeää teollisuuden kunnossapitolajit ja tietää niiden sisällön ja osaa kertoa mitä on käynnissäpito ja käyttäjäkunnossapito. Opiskelija listaa nykyaikaiset kunnonvalvonnan menetelmät ja välineet sekä valitsee kohteelle sopivat menetelmät. Opiskelija tietää kunnossapidon toiminnanohjausjärjestelmän toiminnallisuuksia ja toteuttaa niitä. Opiskelija kuvaa vikaantumista ja määrittää toimia vikaantumisen estämiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija kuvaa teollisuuden kunnossapitoa laajasti ja käyttäen kunnossapidon keskeistä sanastoa ja terminologiaa. Opiskelija kuvaa kunnossapidon organisointia ja nimeää yleisimmät strategiat sekä osaa selittää sisältöä. Opiskelija tietää kunnossapidon standardeja ja niiden käyttökohteita. Opiskelija nimeää teollisuuden kunnossapitolajit, tietää niiden sisällön ja osaa kertoa mitä on käynnissäpitoa ja suunnittelee käyttäjäkunnossapitoa. Opiskelija listaa nykyaikaiset kunnonvalvonnan menetelmät ja välineet sekä valitsee kohteelle sopivat menetelmät ja osaa perustella valintaansa. Opiskelija tietää kunnossapidon toiminnanohjausjärjestelmän toiminnallisuuksia ja toteuttaa niitä. Opiskelija kuvaa vikaantumista ja määrittää toimia vikaantumisen estämiseksi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustöiden ja tehtävien tuotosarviointi ja itsenäisesti suoritettavat Moodle tehtävät.