Siirry suoraan sisältöön

Teollisuus 4.0 kunnossapidossa (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K442OJ-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

20.01.2025 - 11.04.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Antti Niemelä
  • Ari Afflekt

Vastuuhenkilö

Ari Afflekt

Opiskelijaryhmät

  • KA52K22Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA53S22S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää teollisuus 4.0:n ja teollisen esineiden internetin roolin ja niiden tuomat mahdollisuudet kunnossapidossa. Opiskelija ymmärtää millaista tietoa automaatiojärjestelmistä voidaan hyödyntää kunnossapidossa.
Opiskelija tunnistaa data-analytiikan työkaluja kunnossapidon tehokkaaseen ohjaamiseen. Opiskelija tietää mitä ja minkä tyyppistä dataa tarvitaan kunnossapidon tarpeisiin. Opiskelija osaa analysoida kerättyä dataa ja ehdottaa kunnossapidollisia ratkaisuja.
Opiskelija osaa selittää laajennetun todellisuuden teknologioiden hyödyt ja rajoitteet kunnossapidon näkökulmasta. Opiskelija ymmärtää digitaalisen kaksosen mahdollisuudet kunnossapidossa. Opiskelija tietää uusien teknologioiden riskit ja uhat sekä sopimuksiin ja tietoturvaan liittyvät asiat.

Sisältö

- Teollisuus 4.0, terminologia, teknologia ja käsitteet
- Automaatiojärjestelmien hyödyntäminen kunnossapidossa
- Datan kerääminen, analysointi ja ratkaisuehdotukset
- Tekoäly, syväoppiminen ja pilvilaskenta
- Teollinen esineiden Internet
- Digitaalinen kaksonen
- Lisätty-, virtuaali- ja laajennettu todellisuus –teknologiat
- Riskienhallinta
- Tietoturva ja tietoliikenne
- Sopimukset ja lainsäädäntö

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa luetella teollisuus 4.0:n osa-alueet ja keskeisimmät teknologiat kunnossapidon näkökulmasta. Opiskelija tunnistaa automaatiojärjestelmän roolin tiedonkeruussa. Opiskelija listaa data-analytiikan työkaluja. Opiskelija osaa analysoida kunnossapidon dataa. Opiskelija tunnistaa teollisen esineiden internetin sekä laajennetun todellisuuden (XR) teknologiat. Opiskelija osaa hahmottaa digitaalisen kaksosen roolia kunnossapidossa. Opiskelija tunnistaa uusien teknologioiden riskejä ja uhkia, sekä sopimuksiin ja tietoturvaan liittyviä asioita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija löytää ratkaisuja teollisuus 4.0:n osa-alueisiin ja keskeisimpiin teknologioihin kunnossapidon näkökulmasta. Opiskelija ymmärtää automaatiojärjestelmän roolin tiedonkeruussa. Opiskelija tietää data-analytiikan työkaluja kunnossapidon tehokkaaseen ohjaamiseen. Opiskelija osaa analysoida kunnossapidon dataa ja kykenee ehdottamaan kunnossapidollisia ratkaisuja. Opiskelija tietää teollisen esineiden internetin tuomat mahdollisuudet sekä tunnistaa laajennetun todellisuuden (XR) teknologiat. Opiskelija ymmärtää digitaalisen kaksosen roolin kunnossapidossa. Opiskelija tietää uusien teknologioiden riskit ja uhat. Opiskelija tietää sopimuksiin ja tietoturvaan liittyviä asioita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa teollisuus 4.0:n eri osa-alueita ja keskeisimpiä teknologioita kunnossapidon tehostamiseksi. Opiskelija ymmärtää automaatiojärjestelmän roolin tiedonkeruussa ja sen tuomia mahdollisuuksia. Opiskelija ymmärtää eri data-analytiikan mahdollisuudet kunnossapidon tehostamisessa sekä osaa soveltaa data-analytiikan työkaluja osana kunnossapitoa. Opiskelija osaa analysoida kunnossapidon dataa ja kykenee perustellen ehdottamaan tehokkaita kunnossapidollisia ratkaisuja. Opiskelija tunnistaa teollisen esineiden internetin tuomat mahdollisuudet sekä laajennetun todellisuuden (XR) teknologioiden hyödyt ja rajoitteet kunnossapidon ja työturvallisuuden näkökulmasta. Opiskelija ymmärtää digitaalisen kaksosen hyödyt ja mahdollisuudet kunnossapidossa. Opiskelija tietää uusien teknologioiden riskit ja uhat ja osaa hallita niitä. Opiskelija tietää ja osaa ottaa huomioon sopimuksiin ja tietoturvaan liittyviä asioita.