Siirry suoraan sisältöön

Svenska för hälso- och sjukvården (5 op)

Toteutuksen tunnus: A72H0010-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.10.2024 - 14.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.01.2025 - 25.04.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus​ R
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 50
Opettajat
Pia Rajaniemi
Vastuuopettaja
Pia Rajaniemi
Ryhmät
RA72H24K
Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2024
Opintojakso
A72H0010

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Osaat kommunikoida oman alansa työympäristöissä ja asiakastilanteissa ruotsin kielellä. Osaat kertoa sairaanhoitajan opinnoista, ammatista ja työtehtävistä.
Saavutat ammattikorkeakouluasetuksen (1129/2014 7§) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen ja kirjallisen taidon.

Sisältö

- Vuorovaikutus: haastattelutilanteet, puhelinkeskustelu, kommunikointi asiakkaan/potilaan sekä hänen läheistensä kanssa
- Itsestä, omista SH-opinnoista ja ammatista kertominen
- Työnhaku
- Kommunikointi hoitotyön tilanteissa
- Raportointi asiakkaan/potilaan tilasta

Aika ja paikka

Opetus ja ohjaus tapahtuu Zoomin kautta. Opintojakso alkaa viikolla 3 aktivoimisella ja päättyy suullisiin näyttöihin viikolla 17. Kirjallinen tentti on oman aikataulun mukaan viikoilla 18-22 Examissa, joka löytyy useimmista Suomen ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Opettaja antaa ohjeet Exam-tenttimiseen opintojakson alkaessa.

Oppimateriaalit

Materiaali Moodlessa. Oheismateriaalina voi käyttää Flexvård Svenska för högskolor sekä Jag är här för dig, Selkokielinen suomi-ruotsi-sanasto hoitotyöhön, joka kannattaa tilata osoitteesta www.folktinget.fi. Lisäapuna voi olla Reflex Uppdatera din svenska -oppikirja + sanakirjat. Opettelemme käyttämään MOT-sanakirjaa opintojakson aikana.


Opetusmenetelmät

Toteutus alkaa ruotsin kielen aktivoimisella keskiviikkona 15.1. Tuolloin kertaamme mm. verbien taivutuksen ja eri aikamuotojen käytön, jatkamme torstaina 16.1., jolloin kertaamme päälauseen sanajärjestyksen eli miten muodostamme lyhyitä päälauseita. Svenska för hälso- och sjukvården -opintojakso alkaa virallisesti tiistaina 28.1. Oppitunneilla opetusta ja ohjausta sekä parityöskentelyä. Itsenäistä opiskelua mm. kotitehtävät sekä palautettavat tehtävät sekä kirjalliseen tenttiin ja suulliseen näyttöön valmistautuminen. Mitä pidempi aika on ruotsin opinnoista tai et ole suorittanut lukio-opintoja ruotsin kielestä, sitä enemmän suosittelen osallistumaan oppitunneille ja ruotsin aktivointipäiviin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Suullinen näyttö eli potilastilanne ja keskustelu viikolla 17(ke 23.4. tai pe 25.4.) Zoomissa. Suulliseen näyttöön varataan itselle ja parille aika (20 minuuttia). Kirjallinen tentti Examissa viikoilla 18-22, tarvitattessa lisätään aikaa. Kirjallisen tentin uusinta Examissa ja suullinen sovitaan opettajan kanssa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelija, joka kokee omaavansa B1 tason ruotsi taidon ja hallitsee hoitoalalla tarvittavan sanaston, voi antaa suullisen ja kirjallisen näytön opettajalle. Suullinen näyttö esimerkiksi jokin esitys sekä haastattelu ja kirjallinen näyttö valvotuissa olosuhteissa tehty kirjallinen tentti (ei Moodle-tentti). Katso B1 tason kriteerit: https://www.lapinamk.fi/loader.aspx?id=443055c4-afed-4d5c-b12a-b53ef82a2f42

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työtä noin 130 tuntia, josta opetusta ja ohjausta noin 30. Se kuinka paljon aikaa ruotsin suorittaminen korkeakoulussa vaatii, riippuu paljon omasta lähtötasosta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Suullisen ruotsin arvioinnissa käytössä on Ruotsin puhumisen taitotasokuvaukset ammattikorkeakouluille (2006) -malli.

Suullinen osaaminen:
T1: Selviydyt tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt viestimään pääosin ymmärrettävästi, vaikka puheviestintä vaatii ponnisteluja kummaltakin osapuolelta.

T2: Selviydyt tyydyttävästi tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt välittämään viestin, vaikka viestintä on hidasta, katkonaista ja osin epätarkkaa.

Hylätty: Opiskelija ei suoriudu tavallisimmista ennakoitavista työelämän yleisistä ja alakohtaisista kielenkäyttötilanteista asianmukaisella tavalla. Tuotos on liian niukkaa ja/tai puheen pääsisällön ymmärtäminen on muille osapuolille vaikeaa tai lähes mahdotonta.
Opiskelija ei saavuta suullisen ruotsin B1.1-tason taitotasoa (Taitotasokuvaukset ammattikorkeakouluille 2006).


Kirjallisen ruotsin arvioinnissa käytössä on Ruotsin kirjoittamisen taitotasokuvaukset ammattikorkeakouluille (2006) -malli.

Kirjallinen osaaminen:
T1: Selviydyt tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.
T2: Selviydyt tyydyttävästi tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa yksinkertaista, pääosin yhtenäistä tekstiä.
Kirjallinen viesti välittyy, vaikka tekstissäsi on virheitä ja tekstin ymmärtäminen voi olla osin hankalaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Suullinen osaaminen:
H3: Selviydyt kohtalaisesti tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt välittämään haluamasi viestin, vaikka epäröinti hidastaa puhettasi ja epätarkkuudet saattavat häiritä viestintää.
H4: Selviydyt hyvin monipuolisissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt viestimään tilanteeseen sopivalla tavalla ja ottamaan huomioon keskustelukumppanisi. Puheesi on melko sujuvaa, eikä puheviestintä vaadi ponnisteluja kummaltakaan osapuolelta.

Kirjallinen osaaminen:
H3: Selviydyt kohtalaisesti jokapäiväisissä työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa johdonmukaista tekstiä, jossa viesti välittyy. Virheet eivät johda väärinkäsityksiin, vaikka ne voivat häiritä tekstin lukurytmiä.
H4: Selviydyt hyvin monipuolisissa yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat useimmiten kirjoittaa tilanteeseen sopivalla tavalla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Suullinen osaaminen:
5: Selviydyt hyvin monipuolisissa ja vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyt viestimään tilanteisiin sopivalla tavalla ja ottamaan luontevasti huomioon keskustelukumppanisi. Puheesi on sujuvaa ja vaivatonta.

Kirjallinen osaaminen:
5:Selviydyt hyvin monipuolisissa ja vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Osaat kirjoittaa sujuvasti ja tilanteeseen sopivalla tavalla.

Lisätiedot

Jos ruotsin opinnoistasi on kauan tai et ole käynyt lukiota, niin sinulle suositellaan ruotsin kielen aktivoimista ennen Svenska för hälso- och sjukvården -opintojaksoa. Kannattaa siis osallistua aktivointiin 15.-16.1.
Voit aktivoida omaa ruotsin kielitaitoasi myös itsenäisesti ennen opintojakson alkua mm. "kaivamalla" vanhat ruotsin oppikirjat (lukion oppikirjat tai mm. lähihoitajille tarkoitettu oppikirja esim. Livets puls!) esille ja kertaamalla sanastoa ja kielioppia. Voit katsoa myös pohjoismaalaisia elokuvia ja sarjoja TV:sta (laita tekstityskin ruotsiksi) Yle Areenasta ja suoratoistopalveluista. Lue iltapäivälehtiä kuten Expressen ja Aftonbladet netistä. Puhu ruotsia perheesi tai kavereidesi kanssa! Puhumalla oppii puhumaan!
Muista oma asenteesi on se tärkein! Ruotsin kieli on oikeasti melko helppo ja kiva kieli!

Siirry alkuun