Siirry suoraan sisältöön

Sähkövoimatekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: K500BO13-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 06.01.2025

Ajoitus

07.01.2025 - 16.05.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Jussi Suopajärvi

Vastuuhenkilö

Jussi Suopajärvi

Opiskelijaryhmät

  • KA53S24S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2024
  • K53S24S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Sähkövoimatekniikka -opintojakso jatkaa siitä mihin sähkövoimatekniikan perusteet opintojaksolla jäätiin. Tällä opintojaksolla opit miten sähköä tuotetaan ja miten se siirretään tuotantolaitokselta jakelumuuntajalle, sekä opit perusteita teollisuuden sähkönjakelusta ja siellä käytetyistä komponenteista. Opintojakson jälkeen tiedät mitä tarkoitetaan 3-vaihetekniikalla, symmetrisellä ja epäsymmetrisellä kuormituksella sekä osaat tulkita pää- jakelu- ja piirikaavioita. Laboratorioharjoituksissa tutustutaan sähkövoimatekniikan suureisiin sekä ilmiöihin ja verrataan saatuja tuloksia laskemalla saatuihin arvoihin. Opintojakson jälkeen tunnet pohjoismaisen yhteiskäyttöverkko Nordellin, sähkömarkkinoiden ja Suomen kantaverkkoyhtiön perustoiminnan.

Sisältö

- Kolmivaihetekniikka
- Sähköntuotanto -varastointi ja -jakelu: suurjännite
- Pohjoismainen sähköverkko ja -markkinat
- Teollisuuden sähkönjakelussa käytettäviä komponentteja
- Sähkökuormien verkostovaikutukset
- 1 ~vaihe muuntaja
- Työskentely sähkövoimalaboratoriossa

Oppimateriaalit

Hietalahti Lauri, Sähkövoimatekniikan perusteet. 2013. Amk-Kustannus Oy, Tammertekniikka.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa laskea kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja tehdä käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa komponenttien piirrosmerkit. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan, käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, osaa komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa komponenttienmateriliaaleja ja niiden kierrätettävyyden. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan, käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, osaa komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa komponenttienmateriliaaleja ja niiden kierrätettävyyden. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla. Opiskelija osaa energiatehokkuudeen, uusiutuvat ja vaihtoehtoiset sähköntuotantotavat sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutukset, kestävän kehityksen sähköteknisissä järjestelmissä.

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna seuraavat opintojaksot tai omata vastaavat tiedot ja taidot ennen opintojaksoa: ​
- Sähkövoimatekniikan perusteet tai edellä mainitut vastaavat tiedot ja taidot.