Siirry suoraan sisältöön

CAD työkaluna (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K411OJ-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 05.01.2025

Ajoitus

06.01.2025 - 13.04.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Tutkinto-ohjelma

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Petri Kesälahti

Vastuuhenkilö

Petri Kesälahti

Opiskelijaryhmät

  • KA52K24Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2024
  • KA52K24Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2024
  • KA52K24Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2024
  • K52K24S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (päiväopinnot), Kemi, syksy 2024
  • KA52K24S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Opintojaksolla opit 3D CAD suunnittelun perusteet ja 3D mallien hyödyntämisen suunnittelussa ja valmistuksessa Inventor Professional 3D mallinnusohjelman avulla. Kyseistä mallinnusohjelmaa käyttämällä perehdyt 3D mallien ja kokoonpanojen sekä 2D työpiirustusten luomiseen ja osaat soveltaa 3D CAD mallinnustekniikkaa koneenosien- ja laitteiden suunnittelussa.

Sisältö

Inventor 3D peruskäyttö ja edistynyt käyttö
-Mallinnushierarkian ja dokumentoinnin hallinta
-Perustyökalujen käyttö sekä erityistyökalujen käyttö mallinnusohjelmassa
-Osien ja kokoonpanojen muodostaminen
-Valmisosien hyödyntäminen osana 3D mallinnusta
-Työpiirustuksien muodostaminen (osa- ja kokoonpanopiirustukset), "räjäytyskuvat" sekä liikeratojen esittäminen
-Teknisen piirtämisen sääntöjen kertaaminen ja soveltaminen käytännössä
-FEM-analyysi osana tuoteoptimointia

Aika ja paikka

Kevät lukukausi 2025
Zoom-luennot, itsenäiset harjoitteet, lähijakso Kosmos Tietokatu 1 luokka 1136

Oppimateriaalit

Opiskelimateriaali Moodlessa

Opetusmenetelmät

CAD-suunnitteluharjoitukset, tukiluennot

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei tenttiä

Sisällön jaksotus

Kevätlukukausi 2025

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee 3D -ohjelmiston peruskäytön ja muutaman perustyökalun. Osaa mallintaa yksinkertaisia osia sekä kokoonpanoja ja laatia 2D- piirustuksia mallintamistaan osista. 3D malleissa ja 2D-piirustuksissa on kuitenkin selkeitä virheitä sekä rakenteellisia puutteita. Suurempien kokoonpanojen 3D-mallien rakenne on selvästi puutteellinen ja niiden hallinta näyttäytyy vaikeana. Valmisosien käyttö on vähäistä tai niitä ei käytetä ollenkaan. Opiskelija dokumentoi asioita puutteellisin perustein ja tuotoksista on havaittavissa, että osaamisessa on vielä puutteita.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee 3D -ohjelmiston peruskäytön ja osaa käyttää joitakin erikoisempia mallinnustyökaluja. Osaa mallintaa rakenteellisesti monimuotoisempia osia sekä kokoonpanoja ja laatia 2D- piirustuksia mallintamistaan osista. Mallirakenteet ovat vielä osin puutteellisia, kokoonpanojen rakenteen hallinnassa ja muokkaamisessa on puutteita. Valmisosien käyttö on vähäistä, mutta opiskelija osaa soveltaa niiden tuomaa hyötyä mallinnuksessa. Tuotoksissa on jonkin verran toistuvia virheitä ja muodollisia puutteita. Opiskelija pyrkii kuitenkin dokumentoimaan asioita ammattimaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee sujuvasti 3D -ohjelmiston käyttöä ja useita erikoisempia mallinnustyökaluja. Osaa mallintaa rakenteellisesti monipuolisia osia sekä kokoonpanoja ja laatia 2D- piirustuksia mallintamistaan osista. Osaa hyödyntää valmisosia ja soveltaa näitä suunnittelutehtävissä. Malli- ja kokoonpanorakenteet ovat pääosin rakenteellisesti oikein suoritettuja.Tuotokset ovat lähes virheettömiä ja opiskelija osaa dokumentoida asioita ammattimaisesti.

Hyvä (4)
Opiskelija hallitsee ja osaa soveltaa sujuvasti 3D -ohjelmiston käyttöä ja useita erikoisempia mallinnustyökaluja. Osaa mallintaa monipuolisesti osia ja kokoonpanoja sekä laatia 2D- piirustuksia mallintamistaan osista. Opiskelija hyödyntää valmisosia ja internetistä löytyviä mallinnustyötä tukevia lähteitä työskentelyssään. Opiskelija soveltaa osaamistaan erilaisissa suunnittelutehtävissä ja ymmärtää mallien hyödyntämisen tuotteen valmistuksessa, esim. 3D-tulostus. Mallirakenteet ovat hyvin mietityt ja tuotokset ovat muokattavissa. Opiskelija selvästi hallitsee opintojakson aihepiirin ja osaa dokumentoida työtään ammattimaisesti erilaisten ohjeiden ja sääntöjen edellyttämällä tavalla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee ja soveltaa sujuvasti 3D -ohjelmiston käytön ja käyttää monipuolisesti erikoisempia mallinnustyökaluja päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Osaa mallintaa monipuolisesti osia ja kokoonpanoja sekä laatia laadukkaita 2D -piirustuksia mallintamistaan osista. Opiskelija hyödyntää ja osaa soveltaa valmisosia ja internetistä löytyviä mallinnustyötä tukevia lähteitä. Soveltaa osaamistaan erilaisissa suunnittelutehtävissä ja ymmärtää mallien hyödyntämisen tuotteen valmistuksessa, esim. 3D-tulostus. Suunnitteluohjelman käyttö on nopeaa ja tuottavaa. Mallirakenteet ovat helposti muokattavia ja kokoonpanorakenteet oikein tehdyt. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuista. Opiskelija hallitsee opintojakson aihepiirin ja kykenee pohtimaan, luomaan johtopäätöksiä ja soveltamaan niitä eri yhteyksissä. Opiskelija osaa dokumentoida asiat erinomaista asianhallintaa osoittaen ja soveltaa tietämystään vaativienkin ongelmien ratkaisuun.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Prosessiarviointi: osallistuminen ja vuorovaikutus, työhön ja harjoituksiin osallistuminen
Tuotosarviointi: Suunnitteluharjoitusten laatu, tulosten vastaavuus tehtävänantoon