Saamelainen yhteiskunta, politiikka ja valtasuhteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: SAAM0113V24-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
04.12.2024 - 07.01.2025
Ajoitus
13.01.2025 - 31.07.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 500
Opettaja
- Sanna Valkonen
Vastuuhenkilö
Sanna Valkonen
Opiskelijaryhmät
-
SOPTsyvPolitiikkatieteet ja sosiologia syventävät opinnot
-
SAAMperusSaamen- ja alkuperäiskansatutkimus perusopinnot
-
ONLINE-YTKOnline YTK
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa pohjoismaisten valtioiden saamelaispolitiikan pääpiirteet
- hahmottaa lähtökohdat saamelaisten itsemääräämisoikeudelle alkuperäiskansana sekä tunnistaa saamelaisten poliittisen aseman ja toimijuuden suhteessa pohjoismaisiin valtayhteiskuntiin ja osana kansainvälistä alkuperäiskansaliikettä
- jäsentää saamelaisen yhteiskunnan poliittisen historian ja nykytilanteen pääpiirteitä Suomessa ja hahmottaa saamelaisten poliittisen toiminnan perinteitä ja nykymuotoja
- tunnistaa ja analysoida saamelaista yhteiskuntaa ja politiikkaa koskevia nykykeskusteluja.
Sisältö
Opintojaksolla tarkastellaan saamelaista yhteiskuntaa ja politiikkaa sekä saamelaisten asemaa valtioiden sisällä sääteleviä historiallisia ja nykyisiä valtasuhteita ja -rakenteita. Opintojaksolla luodaan katsaus erilaisiin kolonialismin ja assimilaation historioihin ja niiden vaikutukseen nyky-yhteiskunnassa. Lisäksi perehdytään keskeisiin oikeudellisiin, yhteiskunnallisiin ja poliittisiin kehityskulkuihin ja keskusteluihin, jotka vaikuttavat saamelaisen yhteiskunnan, yhteisöjen ja yksilöiden asemaan. Huomio kiinnittyy erityisesti saamelaisten asemaan alkuperäiskansana ja saamelaisten poliittiseen toimintaan.
Lisätietoja opiskelijoille
Lapin ammattikorkeakoulun läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin yliopiston tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin yliopiston Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-lay.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/. Valitse vasemmasta valikosta ensin ”Opintotarjonta” ja sen jälkeen sen alta ”LUC opinnot YO”, jolloin näet koko tarjonnan. Valitse kyseinen opintojakso ja ilmoittaudu.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0): Opiskelija ei ymmärrä tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja tai käsitteitä. Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.
Välttävä (1) Opiskelija tunnistaa tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja ja käsitteitä. Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa jäsentää tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja ja käsitteitä. Kirjallinen suoritus sisältää oleellisimmat asiat, mutta lähdekirjallisuuden käyttö on niukkaa tai tyyliltään referoivaa. Opiskelijan oma tulkinta ja asian kriittinen tarkastelu jäävät suorituksessa hatariksi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3) Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja ja käsitteitä. Suoritus vastaa tehtävänantoa sekä osoittaa taitoa analysoida ja perustella. Opiskelija on muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.
Kiitettävä (4): Opiskelija osaa jäsentää, tulkita ja selittää saamelaisen yhteiskunnan ilmiöitä saamen- ja alkuperäiskansatutkimusparadigman kautta. Suoritus osoittaa tutkimusalan keskeisten käsitteiden, teorioiden ja lähestymistapojen hallintaa. Opiskelija kykenee arvioimaan lukemaansa ja argumentoimaan omia tulkintojaan sen pohjalta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Opiskelija osaa jäsentää, tulkita ja selittää saamelaisen yhteiskunnan ilmiöitä saamen- ja alkuperäiskansatutkimusparadigman kautta. Suoritus osoittaa tutkimusalan keskeisten käsitteiden, teorioiden ja lähestymistapojen hallintaa. Opiskelija kykenee arvioimaan lukemaansa sekä argumentoimaan sen pohjalta puolesta ja vastaan. Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua ja kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.