Siirry suoraan sisältöön

Älykäs tiedon tulkinta ja älykkäät ympäristöt (5 op)

Toteutuksen tunnus: YAMK238-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 31.10.2024

Ajoitus

23.04.2025 - 31.05.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

4 op

Toteutustapa

Etäopetus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

15 - 40

Opettaja

  • Erkki Mattila
  • Jenni Konttila

Vastuuhenkilö

Erkki Mattila

Opiskelijaryhmät

  • YAMKPROF
    YAMK, profiloivat opinnot

Tavoitteet

Opiskelija hankkii ajantasaista tietoa älykkäästä tiedon tulkinnasta (mm. tekoälyn, koneoppimisen), IoT:stä (Internet of Things), ja älykkäistä ympäristöistä sekä niiden hyödyntämisen mahdollisuuksista ja haasteista tiedolla johtamisessa. Opiskelija arvioi menetelmien ja teknologioiden soveltuvuutta, lisäarvoa ja hyödyllisyyttä organisaatiolle lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Opiskelija valitsee ja arvioi organisaation käyttöön soveltuvia menetelmiä, tiedonlähteitä ja niiden yhdistelmiä sekä teknologioita. Opiskelija kehittää hyödyntämistä ja arvioi niiden vaikutusta liiketoiminnassa, organisaation prosesseissa ja johtamisessa. Opiskelija käyttää tekoälyä vastuullisesti ongelmien ratkaisemisessa ja arvioi tulosten hyödyllisyyttä, vaikutuksia ja tuloksiin vaikuttavia tekijöitä sekä käytön eettisyyttä.

Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: ennakoiva kehittäminen, työelämässä toimiminen, eettisyys, oppimaan oppiminen

Sisältö

- Tekoäly ja koneoppiminen
- IoT, älykkäät ympäristöt
- Tekoälyn ja IoT:n lisäarvo ja soveltamiskohteet
- Tekoälyn soveltaminen

Aika ja paikka

ke 23.4. klo 16-20
ke 28.5. klo 16-20

Opetusmenetelmät

Tutkiva oppiminen
Yksilö- ja ryhmätyöskentely.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2: Opiskelija
- tuntee älykkään tiedon tulkinnan (tekoälyn, koneoppimisen), IoT:n, ja älykkäiden ympäristöjen mahdollisuuksia ja haasteita sekä tulevaisuuden näkymiä tiedolla johtamisessa.
- etsii ajantasaista tietoa uusista teknologioista ja menetelmistä tiedon hyödyntämiseen.
- tunnistaa organisaation käyttöön soveltuvia teknologioita ja menetelmiä, ja tuntee niiden hyödyntämismahdollisuuksia.
- käyttää tekoälyä eettisesti ongelman ratkaisussa ja tunnistaa tuloksiin vaikuttavia tekijöitä

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4: Opiskelija
- vertaa ja analysoi älykkään tiedon tulkinnan (tekoälyn, koneoppimisen), IoT:n, ja älykkäiden ympäristöjen mahdollisuuksia ja haasteita sekä tulevaisuuden näkymiä tiedolla johtamisessa.
- analysoi ajantasaisen tiedon pohjalta tekoälyn ja IoT:n soveltuvuutta, lisäarvoa ja hyödyllisyyttä organisaatiolle lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
- valitsee organisaation käyttöön soveltuvia teknologioita ja menetelmiä, sekä kehittää niiden hyödyntämistä ja arvioida niiden vaikutusta.
- käyttää tekoälyä eettisesti ongelmanratkaisussa ja tuntee sekä analysoi tuloksiin vaikuttavia tekijöitä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5: Opiskelija
- arvioi tekoälyn, koneoppimisen, IoT:n, älykkäiden ympäristöjen mahdollisuuksia ja haasteita sekä tulevaisuuden näkymiä tiedolla johtamisessa kriittisesti ja kokonaisvaltaisesti organisaation näkökulmasta.
- arvioi ajantasaisen tiedon pohjalta tekoälyn ja IoT:n soveltuvuutta, lisäarvoa ja hyödyllisyyttä sekä riskejä organisaatiolle ja sidosryhmille lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
- valitsee organisaation käyttöön soveltuvia teknologioita ja menetelmiä tiedolla johtamisessa, kehittää niiden hyödyntämistä ja arvioida niiden vaikutusta organisaation liiketoiminnan ja prosessien näkökulmasta.
- analysoi verkostovaikutuksia sekä kontribuoi suunniteltaessa uuden teknologian ja menetelmien hyödyntämistä tiedolla johtamisessa kokonaisvaltaisella ja oivaltavalla tavalla.
- soveltaa oivaltavasti ja loogisesti perustellen tekoälyn käyttöä ongelmanratkaisussa sekä arvioi tuloksiin vaikuttavia tekijöitä kriittisesti useista näkökulmista

Esitietovaatimukset

Ennakkotietovaatimus: Tiedolla johtamisen kulmakivet -, Data-analytiikka ja avoin data kehittämisen työkaluna - sekä Etiikka ja vastuullisuus tiedolla johtamisessa -opintojaksot tai vastaavat tiedot.