Siirry suoraan sisältöön

Toiminta ja turvallisuus tuotantotilassa (5 op)

Toteutuksen tunnus: VAK502K401-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 20

Tutkinto-ohjelma

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Arto Jäntti

Vastuuhenkilö

Arto Jäntti

Opiskelijaryhmät

  • K52K23S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA52K23S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat toimia turvallisesti ja ohjeistuksia noudattaen nykyaikaisessa tuotantotilassa. Tunnet tuotantotilan suunnittelussa huomioitavia tekijöitä, nykyaikaisia valmistusmenetelmiä ja niiden toimintaperiaatteita sekä kytkeytymistä mm. tietojärjestelmiin. Osaat käyttää tuotantolaitteita ja työkaluja turvallisesti, tuottavasti ja energiaa säästäen sekä pitää ne kunnossa.

Sisältö

- Tyypilliset konepajan tuotantotilat
- Uuden tuotantotilan suunnittelussa huomioitavat asiat
- Tuotantantotilan turvallisuus ja turvallisuutta edistävä varustelu
- Laitteiden käyttö- ja turvallisuusohjeet sekä muu keskeinen dokumentaatio
- Laatu- ja toimintaohjeet
- Laitteiden hallinta, huolto ja kunnossapito
- Tuotantolaitteisiin liittyvät asiat (esim. MIG/TIG- hitsaus, plasmaleikkaus, levyn muovaaminen särmäämällä, koneistus CNC jyrsimellä tai koneistus CNC sorvilla)
- Valmistustekniset harjoitukset

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1)
Tunnistat keskeiset toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja tiedät millaisia dokumentteja ja toimintaohjeita tuotantotilasta tyypillisesti löytyy. Osaat toimia erilaisten ohjeistusten mukaisesti asiantuntijan ohjauksessa, mutta itsenäinen toiminta tilassa vaatii lisäperehdytystä ja harjoittelua. Osaat saattaa laitteita käyttökuntoon ja suoriudut yksinkertaisista töistä asiantuntijan ohjauksessa. Osaat tehdä laitteille pieniä huoltoja ja tunnistat selkeitä vikatilanteita.

2)
Tunnistat keskeiset toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja tiedät millaisia dokumentteja ja toimintaohjeita tuotantotilasta tyypillisesti löytyy. Osaat toimia erilaisten ohjeistusten mukaisesti, mutta tukeudut silti usein asiantuntijan tietoon. Osaat kysyä ja etsiä toimintaa ohjaavaa tietoa sekä tehdä turvallisuushavaintoja myös itsenäisesti. Osaat saattaa laitteita käyttökuntoon ja suoriudut yksinkertaisista töistä osin itsenäisesti, osin asiantuntijan ohjauksessa. Osaat tehdä laitteille pieniä huoltoja ja tunnistat tyypillisiä vikatilanteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3)
Hallitset keskeiset toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja tiedät millaisia dokumentteja ja toimintaohjeita tuotantotilasta tyypillisesti löytyy. Olet aktiivinen ja osaat kysyä apua, mikäli olet epävarmuusalueellasi. Osaat toimia erilaisten ohjeistusten mukaisesti pääosin itsenäisesti. Osaat hakea itse toimintaa ohjaavaa tietoa ja teet aktiivisesti turvallisuuden tarkastelua, joka ohjaa toimintaasi. Kykenet turvallisuutta kehittäviin aloitteisiin ja päätöksiin. Osaat saattaa laitteita käyttökuntoon, ratkaista yksinkertaisia ongelmia ja käyttää laitteita tarkoituksenmukaisesti. Osaat tehdä laitteille perushuoltoja ja tunnistat tyypillisiä vikatilanteita.

4)
Hallitset erinomaisesti keskeiset toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja tiedät millaisia dokumentteja ja toimintaohjeita tuotantotilasta tyypillisesti löytyy. Olet aktiivinen ja osaat kysyä apua ja lisätietoja, mikäli olet epävarmuusalueellasi. Osaat toimia erilaisten ohjeistusten mukaisesti turvallisesti ja itsenäisesti. Osaat hakea itse toimintaa ohjaavaa tietoa ja teet aktiivisesti turvallisuuden tarkastelua, joka ohjaa toimintaasi. Teet turvallisuutta kehittäviä aloitteita ja päätöksiä. Osaat saattaa laitteita käyttökuntoon, ratkaista yksinkertaisia ongelmia ja käyttää laitteita tarkoituksenmukaisesti. Huomioit toiminnassasi koneiden ja laitteiden huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä asioita ja tunnistat vikoja ja poikkeamia niiden toiminnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5)
Hallitset erinomaisesti keskeiset toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja tiedät millaisia dokumentteja ja toimintaohjeita tuotantotilasta tyypillisesti löytyy. Olet aktiivinen ja osaat kysyä apua ja lisätietoja, mikäli olet epävarmuusalueellasi. Osaat toimia erilaisten ohjeistusten mukaisesti turvallisesti ja itsenäisesti. Osaat hakea itse toimintaa ohjaavaa tietoa ja teet aktiivisesti turvallisuuden tarkastelua, joka ohjaa omaa toimintaasi ja kehittää toimintaa ympäristössäsi. Teet turvallisuutta kehittäviä aloitteita ja päätöksiä. Osaat saattaa laitteita käyttökuntoon, ratkaista ongelmia ja käyttää laitteita tarkoituksenmukaisesti. Huomioit toiminnassasi koneiden ja laitteiden huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä asioita ja tunnistat vikoja ja poikkeamia niiden toiminnassa. Osaaminen tuotantoympäristön kokonaisvaltaiseen kehittämiseen näkyy toiminnassasi.