Saamelaiset ja saamelaiskulttuuri (3 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML50-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
26.06.2023 - 24.10.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
25.10.2023 - 13.12.2023
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- TKI-osuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Agrologikoulutus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 25
- Koulutus
- Maaseutuelinkeinojen koulutus
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Opinnot järjestetään siten, että reaaliaikaista etäopetusta on 20 oppituntia virtuaaliluokassa ja lisäksi 20 tuntia ohjattua verkkotyöskentelyä sekä 40 tuntia on varattua aikaa opiskelijan omatoimiseen työskentelyyn.
Tavoitteet
Opiskelija oppii perustietoja saamelaiskulttuurista. Opiskelija kehittää
omaa ammatillista osaamistaan tarkastelemalla yhteiskuntaa ja oppimista alkuperäiskansojen ja vähemmistökulttuurien näkökulmasta. Opiskelija kehittää omaa kulttuurista osaamistaan ja toimintavalmiuksia saamelaiskulttuurin parissa.
Toteutustavat
Koulutus toteutetaan etäopintoina Adobe Connect -etäopetusjärjestelmässä. Koulutuksen toteuttaa Saamelaisalueen koulutuskeskus.
Suoritustavat
Opintojakso sisältää reaaliaikaisia ja vuorovaikutteisia verkko-oppitunteja (20 h), ohjattuja verkkotehtäviä (20 h) sekä opiskelijan itsenäistä työskentelyä (40 h).
Sisältö
Opintokokonaisuus sisältää yleistietoa saamelaisista ja saamelaisalueesta:
- saamen kielet
- saamenpuvut
- saamelaisryhmät Suomessa
- saamelaiskäräjät
- itsehallinto
- Saamelaisten yhdistystoiminta ja Saamelaisneuvosto
- YLE Sapmi saamelaisradio
- kansalliset symbolit, CSV
- saamelaisalueen historia ja yhteiskunta sekä sen muutokset, asuminen ja elamantapa, vuotuiskierto, luontosidonnaisuus ja elinkeinot
- saamelaiset Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä sekä saamelaisten alkuperaiskansayhteistyo
- saamelaisten suullinen kertomaperinne, kirjallisuus, musiikki/joiku ja nykytaide
- saamelainen maailmankuva, muinaisuskonto ja uskomukset
- ruoat ja ruokailuun liittyva tapaperinne, Sarni Duodji -saamelainen käsityö.
Aika ja paikka
Koulutus toteutuu Adobe Connect -etäopetusjärjestelmässä keskiviikkoisin klo 12.30-15.00. Koulutus alkaa 25.10.2023 ja koulutus päättyy 13.12.2023.
Opetusmenetelmät
Koulutuksen toteuttaa Saamelaisalueen koulutuskeskus, opettajana Birit Pieski.
Koulutus toteutetaan etäopintoina Adobe Connect -etäopetusjärjestelmässä. Opinnoissa hyödynnetään Moodle-oppimisalustan lisäksi sosiaalisen median, yhteisöllisten oppimisalustojen ja mobiililaitteiden opetuskäytön mahdollisuuksia.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osallistuminen opetukseen, tehtävien suorittaminen hyväksytysti.