Siirry suoraan sisältöön

Koneellisen puunkorjuun operatiivinen suunnittelu (10 op)

Toteutuksen tunnus: R604ML115-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

11.03.2024 - 30.04.2024

Ajoitus

01.06.2024 - 31.05.2025

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus

Yksikkö

Metsätalousinsinöörikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 24

Tutkinto-ohjelma

  • Metsätalouden koulutus

Opettaja

  • Merja Laajanen

Vastuuhenkilö

Merja Laajanen

Opiskelijaryhmät

  • R64M22S
    Metsätalousinsinöörikoulutus, Rovaniemi, syksy 2022
  • RA64M22K
    Metsätalousinsinöörikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2022

Tavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa koneellisen puunkorjuun leimikkotasolla. Hän hallitsee kuormatraktorin käytön perustasolla. Hän tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja tietojärjestelmät sekä osaa suorittaa metsäkoneiden päivittäiset huollot ja tarkistukset. Hän osaa ohjata ja opastaa puunkorjuuketjun työntekijöitä työkohteessa ja antaa palautetta toiminnasta.

Sisältö

Koneellisen puunkorjuun ja kaukokuljetuksen operatiivinen suunnittelu
Koneellinen puunkorjuun ohjaus
Puutavaran lähikuljetuksen perusteet
Puutavaran varastoinnin suunnittelu

Aika ja paikka

Toteuttajana Koulutuskeskus REDU. Opintojakso käynnistyy kesäkuussa 2024 etäluennolla- ja tehtävillä. Lähipäivät alkavat elo-syyskuussa 2024 ja kestävät toukokuulle 2025.

Opetusmenetelmät

Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa koneellisen puunkorjuun leimikkotasolla. Hän hallitsee kuormatraktorin käytön perustasolla. Hän tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja tietojärjestelmät sekä osaa suorittaa metsäkoneiden päivittäiset huollot ja tarkistukset. Hän osaa ohjata ja opastaa puunkorjuuketjun työntekijöitä työkohteessa ja antaa palautetta toiminnasta.
Opinnot pitävät sisällään verkkoluentoja, lähiopetusta maastossa ja itsenäisiä tehtäviä. Pääpaino opinnoissa on käytännön harjoituksilla. Aiempi osaaminen huomioidaan opintojen sisällössä ja kestossa.

Sisällön jaksotus

Koulutuksen sisältö:
Koneellisen puunkorjuun ja kaukokuljetuksen operatiivinen suunnittelu
o Leimikon suunnittelu/ketjuttaminen
o Hakkuutavat
o Teiden teko
o Puun varastointi
o Kustannuslaskenta
o Kaukokuljetus

Koneellinen puunkorjuun ohjaus
o Puunkorjuun toteutuksen ohjaus asiakkaalle
o Työntekijöiden perehdytys puunkorjuun toteutukseen

Puutavaran lähikuljetuksen perusteet
o Kuormaimen käyttö
o Metsäkoneiden ohjausjärjestelmät
o Mittalaitteet
o Automatiikkatasot
o Tiedonsiirto ja karttaohjelmat
o Työskentelytekniikka
o Kustannustehokkaat työmenetelmät hakkuutavoittain
o Lähikuljetuksen suunnittelu (kuormatraktori)
o Konetekniikka
·
Puutavaran varastoinnin suunnittelu
o Puutavaran varastomuodot
o Energiapuun varastointi
o Varastotilan laskenta

Koulutus sisältää työturvakorttikoulutuksen ja ensiapukoulutuksen (mikäli aiempaa koulutusta ei ole).

Lisätietoja opiskelijoille

Edellytyksenä on operatiivinen puunkorjuun suunnittelu/puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet suoritus (AMK opinnot) tai työelämässä/aikaisemmissa opinnoissa hankittu vastaava osaaminen. Toteutukselle otetaan 24 opiskelijaa.

Peppiin ilmoittautumisen lisäksi opiskelijoita pyydetään täyttämään ilmoittautumislomake:
https://redu.fi/fi/hakijalle/hae-koulutukseen/haussa-nyt-koulutuskalenteri/metsaalan-perustutkinto-operatiivisen-puunkorjuun-suunnittelu-koulutus-40-osp

Lisätietoja:
Kyösti Paloniemi, kyosti.paloniemi@redu.fi, p. 040 705 0728
Riitta Säkkinen, riitta.sakkinen@redu.fi, p. 040 575 0318

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1
Tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja pääkomponentit. Tietää metsäkoneiden sähköjärjestelmän ja hydrauliikkajärjestelmän perustasolla. Tekee päivittäiset huollot ja tarkistukset. Tuntee metsäkoneiden tietotekniset ohjausjärjestelmät, metsäyhtiöiden tiedonsiirto- ja karttaohjelmat. Tietää koneellisen puunkorjuun turvallisuusasiat. Osaa suunnitella ja toteuttaa puunkor-juutyömaan, huomioiden hakkuun ja lähikuljetuksen sekä kaukokuljetuksen. Osaa ohjata opiskelijaa osaamisen hankkimises-sa ja arvioi omaa ohjausosaamistaan.

2
Tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja pääkomponentit. Tietää metsäkoneiden sähköjärjestelmän ja hydrauliikkajärjestelmän perustasolla. Tekee oma-aloitteisesti päivittäiset huollot ja tarkistukset. Tietää metsäkoneiden tietotekniset ohjausjärjestelmät, metsäyhtiöiden tiedonsiirto- ja karttaohjelmat. Tietää ja ottaa huomioon toiminnassaan turvallisuusasiat. Osaa suunnitella ja toteuttaa puunkorjuutyömaan, huomioiden hakkuun ja lähikuljetuksen sekä kaukokuljetuksen. Kannustaa opiskelijaa osaamisen hankkimisessa ja arvioi omaa ohjausosaamistaan

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3
Tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja pääkomponentit. Tietää metsäkoneiden sähköjärjestelmän ja hydrauliikkajärjestelmän perustasolla, osaa tunnistaa niissä mahdollisia vikatilanteita. Osaa hyödyntää toiminnassaan metsäkoneiden tietoteknisten ohjausjärjestelmien tuottamaa tietoa. Osaa käyttää metsäyhtiöiden tiedonsiirto- ja karttaohjelmia. Tietää ja ottaa huomioon toiminnassaan turvallisuusasiat. Osaa suunnitella ja toteuttaa puunkorjuutyömaan sekä ajoittaa (ketjuttaa) eri puunkorjuun työvaiheet, (hakkuun ja lähikuljetuksen ja kaukokuljetuksen). Kannustaa opiskelijaa osaamisen hankkimisessa sekä arvioi ja kehittää omaa ohjausosaamistaan.

4
Tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja pääkomponentit. Tekee oma-aloitteisesti päivittäiset huollot ja tarkistukset. Osaa hyödyntää toiminnassaan metsäkoneiden tietoteknisten ohjausjärjestelmien tuottamaa tietoa ja osaa tehdä tuotetun tiedon perusteella koneissa perussäädöt (esim. hakkuukoneen mittalaiteen säätö). Osaa käyttää metsäyhtiöiden tiedonsiirto- ja karttaohjelmia. Tietää ja ottaa huomioon toiminnassaan turvallisuusasiat ja osaa ennakoida työmaalla mahdollisia turvallisuusriskejä. Osaa suunnitella ja toteuttaa puunkorjuutyömaan sekä ajoittaa (ketjuttaa) eri puunkorjuun työvaiheet, (hakkuun ja lähikuljetuksen ja kaukokuljetuksen). Kannustaa opiskelijaa vuorovaikutteisesti osaamisen hankkimisessa sekä arvioi ja kehittää omaa ohjausosaamistaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tietää metsäkoneiden perusrakenteen ja pääkomponentit. Tekee itsenäisesti päivittäiset huollot ja tarkistukset sekä osaa tunnistaa ja ilmoittaa eri pääkomponenteissa (sähkö- ym. järjestelmät) mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Osaa analysoida toiminnassaan metsäkoneiden tietoteknisten ohjausjärjestelmien tuottamaa tietoa ja tekemään tarvittavat säätötoimenpiteet (esim. hakkuukoneen mittalaiteen säätö). Hallitsee metsäyhtiöiden tiedonsiirto- ja karttaohjelmien käytön. Tietää ja ottaa huomioon toiminnassaan turvallisuusasiat ja osaa ennakoida työmaalla mahdollisia turvallisuusriskejä. Osaa suunnitella, toteuttaa puunkorjuutyömaan sekä ajoittaa (ketjuttaa) eri puunkorjuun työvaiheet, (hakkuun ja lähikuljetuksen ja kaukokuljetuksen) ja laskea korjuun ajanmenekin. Edistää opiskelijaa saavuttamaan osaamisiselle asetetut vaatimukset sekä arvioi omaa ohjaustoimintaa ja kehittää sitä saadun palautteen mukaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaaminen osoitetaan näyttötutkinnolla. Näyttöä voidaan täydentää kirjallisilla kuvauksilla, videoinnilla ja haastattelulla, jotta opintojakson tavoitteet tulevat kattavasti osoitetuksi. Näyttö toteutetaan työmaajaksolla käytännön työtehtävien yhteydessä, erillinen näyttö koneellisen puunkorjuun suunnittelusta.

Arviointi suoritetaan opintojakson arviointikriteereiden mukaisesti (tiedot ja taidot sekä arviointi hylätty-K5). Näytön jälkeen arviointikeskustelussa opiskelija esittää oman itsearviointinsa ja hänellä on mahdollisuus täydentää osaamisen näyttöä.