Siirry suoraan sisältöön

Matematiikan sovellukset (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K407OJ-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

11.03.2024 - 02.09.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 20.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 70

Opettaja

  • Leena Palokangas

Vastuuhenkilö

Leena Palokangas

Opiskelijaryhmät

  • K52K23S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA52K23S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA52K23Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2023
  • KA52K23Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2023
  • KA52K23Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija oppii matemaattista ajattelutapaa sekä oppii ymmärtämään matematiikan työvälineenä ja ymmärtää matematiikan merkityksen tekkniikassa ja oman alan kehityksessä. Opiskelija oppii hyödyntämään laskinta/laskenatohjelmistoa matemaattisten ongelmien ratkaisussa.

Opiskelija oppii laskemaan matriiseilla ja hyödyntämään matriisilaskentaa ja determinanttia matemaattisessa ongelmanratkaisussa. Opiskelija oppii raja-arvon, derivaatan ja integraalin käsitteet ja ymmärtää näiden merkityksen tekniikassa. Opiskelija tutustuu differentiaaliyhtälöihin.

Sisältö

Matriisien peruslaskutoimitukset ja determinantti, funktion raja-arvo ja jatkuvuus sekä derivoituvuus, derivointi ja integrointi, differentiaaliyhtälöt sovelluksissa.

Aika ja paikka

Syyslukukausi 2024.

Verkko-opetuksessa oppimisympäristöinä ovat Moodle ja Zoom. Opetus järjestetään arki-iltaisin klo 17 alkaen. Verkko-opetus tallennetaan.

Lakuharjoitukset järjestetään lähiopetuksena (Tietokatu 1, Kemi)

Oppimateriaalit

J. Henttonen, J. Peltomäki, S. Uusitalo: Tekniikan matematiikka 1 ja 2; A. Tuomenlehto, E. Holmlund, M. Huuskonen, H. Makkonen, J. Surakka: Insinöörin matematiikka; opintojakson Moodlemateriaali; Zoom-tallenteet

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot Zoom-ympäristössä, laskuharjoitukset ja kotitehtävät. Verkkoluennoilla ja laskuharjoituksissa varmistetaan opintojakson aihepiirien perusasioiden hallinta teorian ja esimerkkien avulla. Lisäksi opiskelija saa ohjausta tehtävien tekoon.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kokeen/välikokeiden ajankohdat ja lukumäärä sovitaan opintojaksolla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson suoritus koostuu arvioitavista tehtävistä ja kokeesta/välikokeista. Itsenäinen suoritus on mahdollinen.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää ja tuntee käsitteet ja osaa ratkaista perustehtäviä. Opiskelijan lopputuloksissa on selkeitä asiavirheitä ja puutteita. Opiskelija osaa kuvata tekemistä lähinnä arkikielen käsittein

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa ratkaista vaativampia sovellustehtäviä. Opiskelija ymmärtää matematiikan ammattiaineissa käytettävänä työvälineenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa matematiikan taitojaan ammattiaineissa ja osaa käyttää apuna matemaattisia työvälineitä kuten laskinta tai laskentaohjelmistoa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi perustuu harjoitustehtävissä ja verkkotentissä/tenteissä annettuun näyttöön osaamisesta opetussuunnitelman mukaisissa tavoitteissa. Noin 50 % arvioinnista perustuu harjoitustehtäviin ja 50 % tenttiin. Arviointiasteikko on 0-5.

Hylätty (0)

Opiskelija ei osoita arvosanaa 1 varten riittävää osaamista.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää käsitteet. Hän osaa derivoida ja käyttää integraalilaskennan perusmenetelmiä sekä ratkaista niiden avulla selkeästi määriteltyjä sovellustehtäviä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija ymmärtää käsitteet. Hän osaa valita erilaisiin tehtäviin soveltuvia differentiaali- ja integraalilaskennan perusmenetelmiä sekä ratkaista ongelmia niiden avulla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää käsitteet. Hän osaa valita uudentyyppisiin tehtäviin soveltuvia differentiaali- ja itegraalilaskennan perusmenetelmiä. Hän osaa hyödyntää menetelmiä monipuolisesti alaansa liittyvien ongelmien ratkaisussa. 

Esitietovaatimukset

Ei ole.