Siirry suoraan sisältöön

Kiinteistöoikeus (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501ML422-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 14.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 26.04.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Maanmittaustekniikan koulutus

Opettaja

  • Katja Palo

Vastuuhenkilö

Katja Palo

Opiskelijaryhmät

  • R51M22S
    Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka (päiväopinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija tuntee toimitustuotannon taustalla vaikuttavan lainsäädännön ja osaa hahmottaa maanmittausinsinöörin työn oikeudelliset puitteet.

Sisältö

Opiskelija tuntee rakentamista ja ympäristön suunnittelua koskevan lainsäädännön ja osaa keskeiset lupa- ja muutoksenhakuprosessit.

Opintojakson teemat ovat:
- Sopimukset
- Naapuruussuhteet
- Kirjaaminen
- Maankäytön luvat

Opiskelijan ohjaus tapahtuu opintojaksojen luentojen sekä Moodlesta löytyvän materiaalin avulla. Opiskelija saa jatkuvaa palautetta kontaktitunneilla sekä eri sähköisiä järjestelmiä apuna käyttäen. Palaute voi olla joko suullista tai kirjallista.

Aika ja paikka

Kevät 2024 työjärjestyksen mukaan.

Oppimateriaalit

LAINSÄÄDÄNTÖ: Kiinteistönmuodostamislaki (554/1995) [Finlex] Hallintolaki (434/2003) [Finlex] KIRJALLISUUS: Hyvönen, Veikko: Kiinteistömuodostamisoikeus I (1998); Sivut 34-51 (Luento 2 oheismateriaali) Majamaa Vesa, Markkula Markku: Kiinteistönmuodostamislaki (2016) [LUC Finna]; Yleistä, sivut 9-14 Oikeudenkäynti ja muut oikaisukeinot kiinteistötoimitusasioissa, sivut 195-214 Kiinteistörekisteri, sivut 195-214 Vitikainen Arvo: Kiinteistötekniikan perusteet (2014) [pdf]; Sivut 1-83 (löytyy työtilasta) Muu Moodle-työtilan materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, seminaariesitys
Opiskelija tuntee toimitustuotannon taustalla vaikuttavan lainsäädännön ja osaa hahmottaa maanmittausinsinöörin työn oikeudelliset puitteet. Opiskelija tuntee rakentamista ja ympäristön suunnittelua koskevan lainsäädännön ja osaa keskeiset lupa- ja muutoksenhakuprosessit
Opintojakson teemat ovat:
Sopimukset
Naapuruussuhteet
Kirjaaminen
Maankäytön luvat

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvailla rakentamiseen ja maankäyttöön liittyvän lainsäädännön perusteita sekä hahmottaa työn oikeudelliset puitteet. Opiskelija hahmottaa lupa- ja muutoksenhaun prosessit.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee rakentamiseen ja maankäyttöön liittyvän lainsäädännön perusteet sekä hahmottaa työn oikeudelliset puitteet. Opiskelija osaa lupa- ja muutoksenhakuprosessit.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa hyvin rakentamiseen ja maankäyttöön liittyvän lainsäädännön sekä hahmottaa työn oikeudelliset puitteet. Opiskelija osaa toimia ammattimaisesti lupa- ja muutoksenhakuprosesseihin liittyvissä asioissa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oikeustapausseminaari (40 %); Arvostelu 0 – 5 (max 40 pistettä)
Tentti (35 %); Arvostelu 0 – 5, (max 35 pistettä)
Tehtävät (25 %); Arvostelu Hyväksytty / hylätty (täydennettävä) (max 25 pistettä) 
Kaikki tehtävät tulee olla tehtynä hyväksytysti opintojakson suorittamiseksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tekee opintojakson tavoitteiden mukaiset oppimistehtävät ohjaajan opastuksella. Tulokset ja tekemisen laatu täyttävät vain työlle asetetut minimivaatimukset. Tulosten raportoinnissa on asiavirheitä ja kielellisiä puutteita. Opiskelija kuvaa tekemistään lähinnä arkikielen käsittein. Ajankäyttö on hallitsematonta.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tekee opintojakson tavoitteiden mukaiset oppimistehtävät osittain itsenäisesti. Tulokset ja tekemisen laatu ylittävät työlle asetetut minimivaatimukset. Tulosten raportoinnissa on jonkin verran asiavirheitä ja kielellisiä puutteita. Opiskelija pyrkii kuvaamaan tekemistään ammattikielen käsittein. Ajankäyttö on suunnittelematonta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tekee opintojakson tavoiteiden mukaiset oppimistehtävät itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat pääosin laadukasta. Tulosten raportointi on lähes virheetöntä ja hyvää ammatti- ja asiakieltä. Ajankäyttö on hallinnassa.
Hyvä (4)
Opiskelija tekee opintojakson tavoitteiden mukaiset oppimistehtävät itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat laadukasta. Tulosten raportointi on asioita perustelevaa ja hyvää ammatti- ja asiakieltä. Ajankäyttö on hallinnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tekee opintojakson tavoitteiden mukaiset oppimistehtävät omatoimisesti ja itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuisia. Tulosten raportointi on asioita perustelevaa ja arvioivaa virheetöntä ammatti- ja asiakieltä. Ajankäyttö on suunnitelmallista.