Rakennusfysiikka (5 op)
Toteutuksen tunnus: R501RL159-3008
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 03.09.2024
Ajoitus
04.09.2024 - 30.11.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Rakennusmestarikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestarikoulutus
Opettaja
- Ahti Toivanen
Vastuuhenkilö
Ahti Toivanen
Opiskelijaryhmät
-
RA51RM24KRakennusmestarikoulutus, Rovaniemi, kevät 2024
Tavoitteet
Tietää lämmönjohtumistavat rakenteiden lävitse ja osaa laskea lämmönjohtuvuuden rakenteen läpi. Tuntee rakennusmateriaalien kosteuskäyttäytymisen ja osaa laskemalla määritellä niiden lävitse siirtyviä kosteusmääriä. Tietää, miten rakennuksen painesuhteet vaikuttavat rakenteiden kosteusvirtauksiin. Tuntee rakenteiden lämpö- ja kosteusfysiikkaan liittyvät viranomaismääräykset. Osaa laskea lämpöenergian perusasioita. Tuntee rakennuksen palo tekniset perusteet sekä ääneneristykseen ja valaistukseen liittyvät perusasiat. Osaa käyttää rakennusfysiikkaan liittyviä kosteus- ja lämpömittareita sekä tulkita niiden tuloksia.
Sisältö
Lämpö ja kosteus sekä niiden siirtymistavat rakenteissa. Painesuhteet rakennuksessa. Lämpökuvaus. Rakennuksen palo tekniikka. Ääni ja valo rakennuksessa. Viranomaismääräykset.
Aika ja paikka
Opintojakso alkaa 4.9 2024 lähijaksolla ja päättyy 10.12 2024
Oppimateriaalit
Rakennusfysiikka, Unto Siikanen. Lämpö ja kosteus, Dick Björkholtz, painos 2017. RIL, Rakennusfysiikka 1 (uusin painos). Moodlen työtilassa jaettu luentomateriaali.
Opetusmenetelmät
Etäluennot tarjoavat teoreettisen perustan rakennusfysiikan eri osa-alueilta, mahdollistaen joustavan oppimisen. Rakennuslaboratoriossa tapahtuvat mittalaitteiden käyttöharjoitukset syventävät ymmärrystä rakennusmateriaalien ja -rakenteiden fysikaalisista ominaisuuksista käytännön tasolla. Tietokoneavusteinen analyysi puolestaan antaa opiskelijoille taidot mallintaa ja optimoida rakennusten fysikaalisia ominaisuuksia, valmistaen heidät kohtaamaan nykyaikaisen rakennussuunnittelun haasteet.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti 21.11 2024
Uusintamahdollisuus 5.12 2024
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Mikäli opiskelijan työpaikalla on tarvittavat mittarit käytettävissä, harjoitukset voidaan suorittaa siellä. Tämä mahdollistaa opiskelijoiden syventää osaamistaan reaalimaailman olosuhteissa ja soveltaa oppimaansa suoraan työelämän kontekstissa, tarjoten näin käytännönläheisen ja työelämäorientoituneen oppimiskokemuksen.
Sisällön jaksotus
Aloitus tapahtuu tutkimalla säätekijöiden vaikutusta rakennusfysiikkaan, missä opitaan ymmärtämään, miten lämpötila, kosteus ja tuuli vaikuttavat rakennusten fyysiseen kuntoon ja asumismukavuuteen. Tämän jälkeen siirrytään ilmanpaineiden ja ilmavirtausten tutkimiseen, keskittyen niiden merkitykseen rakennusten ilmanvaihdossa ja energiatehokkuudessa. Seuraavaksi käsitellään lämpöä ja U-arvolaskentaa, opetellen lämmönsiirron perusteita ja rakennusmateriaalien lämmöneristyskyvyn määrittämistä. Lämpökuvauksen osuudessa tutustutaan sen hyödyntämiseen energiatehokkuuden arvioinnissa ja rakennusten vikojen tunnistamisessa.
Kurssilla syvennytään myös kosteuden ja diffuusion maailmaan, tutkien kosteuden käyttäytymistä materiaaleissa ja rakenteissa sekä keinoja kosteuden hallintaan. Käytännön taitoja harjoitellaan laboratorioharjoituksissa, joissa sovelletaan teoriaa mittalaitteiden avulla ja tehdään kokeita, jotka liittyvät muun muassa U-arvon mittaamiseen, lämpökuvaukseen ja kosteuden määritykseen. Valon osuudessa keskitytään valon merkitykseen rakennuksissa ja luonnonvalon hyödyntämisen sekä valaistuksen suunnittelun perusteisiin. Äänen käsittelyssä puolestaan perehdytään ääneneristävyyteen, akustiikan perusteisiin ja melun vähentämiseen rakennuksissa.
Kurssi huipentuu tenttiin, jossa mitataan opiskelijoiden ymmärrystä kurssilla käsitellyistä aiheista ja heidän kykyään soveltaa opittua tietoa käytännössä.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tietää rakenteiden lämpö- ja kosteusvaikutusten merkityksen rakennuksessa. Osaa laskea helppojen ja yksinkertaisten rakenteiden lämmönjohtuvuuksia. Osaa laskea helppojen ja yksinkertaisten rakenteiden kosteusmääriä. Tietää rakennuksen painesuhteisiin liittyvät tekijät ja osaa huomioida ne rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisessä suunnittelussa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaa laskea tavallisesti käytettävien rakenteiden lämmönjohtuvuuksia. Osaa laskea tavallisesti käytettävien rakenteiden kosteusmääriä. Osaa määritellä rakennusten painesuhteita ja käyttää niitä hyväksi lämpö- ja kosteusteknisissä laskelmissa. Ymmärtää rakennuksen lämpökuvauksen merkityksen rakennuksen lämpötiiveydessä. Tietää rakennuksen ääni- ja valo laskelmien merkityksen rakennuksen sisätiloissa ja osaa tarvittaessa laskea niihin liittyviä eri tekijöitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaa laskea eri rakennusmateriaaleja sisältävien rakenteiden lämmönjohtuvuuksia. Osaa laskea eri rakennusmateriaaleja sisältävien rakenteiden kosteusmääriä. Osaa määritellä rakennusten painesuhteita ja käyttää niitä hyväksi lämpö- ja kosteusteknisissä laskelmissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti muodostaa 100% arvosanasta. Laboratorioharjoitukset suoritettu hyväksytysti
Hylätty (0)
Ei osaa rakennsufysiikan peruskäsitteitä riittävästi. ja/tai ei ole suorittanut laboratorioharjoituksia.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija ymmärtää sään vaikutuksen rakennusfysiikkaan ja osaa perusteet lämmön ja kosteuden liikkumisesta rakennuksessa
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa määrittää U-arvon ja osaa perusteet kosteuden siirtymestä diffuusiolla. Opiskelija ymmärtää äänen ja valon vaikutuksen asumismukavuuteen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa laskea difuusiovirtalaskelman ja osaa määrittää lämpötilat eri rakennekerroksissa.