Siirry suoraan sisältöön

Materiaalien käyttäytyminen hitsauksessa (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K218OJ-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 20

Tutkinto-ohjelma

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Arto Jäntti
  • Timo Kauppi

Vastuuhenkilö

Timo Kauppi

Opiskelijaryhmät

  • KA52K21Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021

Tavoitteet

Opintojaksossa opiskelija saa perustiedot terästen, alumiini- ja nikkeliseosten käyttäytymisestä hitsauksessa. Hän tiedostaa hitsauksessa esiintyvät halkeiluriskit ja niille alttiit materiaalit sekä osaa varautua niiden ehkäisemiseen. Opiskelija saa perustiedot rikkomattoman aineenkoetuksen hyödyntämisestä hitsauksen laadunvarmistuksessa ja tuntee SFS-EN ISO 15609-1 vaatimusten mukaisen hitsausohjeen hyväksymisprosessin. Lisäksi opiskelija tuntee hitsauksen koordinointiin liittyvät vaatimukset (ISO 14731).

Sisältö

Rakenneterästen käyttäytyminen sulahitsauksessa. Halkeiluilmiöt hitsausliitoksissa. Seostamattomat rakenneteräkset. Lujat teräkset. Kuumalujat teräkset. Ruostumattomat ja tulenkestävät teräkset. Valuraudat ja -teräkset. Alumiini ja alumiiniseokset. Nikkeli ja nikkeliseokset. Eripariliitokset. Rikkomaton aineenkoetus (SFS-EN ISO 17635). Hitsausohjeet ja niiden hyväksyminen (SFS-EN ISO 15609-1, SFS-EN ISO 15614-1). Hitsauksen koordinointi (SFS-EN ISO 14731).

Oppimateriaalit

Juha Lukkari, Antero Kyröläinen, Timo Kauppi. 2019. Hitsauksen materiaalioppi. Osat 1, 2a ja 2b



Luentomateriaalit



Opintojakson Moodle -alustalla oleva oheismateriaali

Opetusmenetelmät

Hybridiluennot, joiden tallenteet julkaistaan opintjakson Moodle alustalla.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee välttävästi opintojaksossa läpikäydyt materiaalit ja tarvitsee toistuvasti opastusta niiden tunnistamisessa ja hitsaukseen liittyvien ominaisuuksien määrittelyssä. Opiskelija ei tunne kuin osan läpikäydyistä rikkomattoman aineenkoetuksen menetelmistä. Opiskelijalla on selviä haasteita hahmottaa hitsauksen laadunhallinnassa sovellettavia menetelmiä. Opiskelija ei osaa eritellä standardin ISO 15609-1 mukaista hitsausohjeiden hyväksymiseen sovellettavaa prosessia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee pääpiirteittäin opintojaksossa läpikäydyt materiaalit ja tarvitsee harvoin opastusta niiden tunnistamisessa ja hitsaukseen liittyvien ominaisuuksien määrittelyssä. Opiskelija tuntee läpikäydyt rikkomattoman aineenkoetuksen menetelmät ja hahmottaa niiden sovellusalueet ja rajoitukset. Opiskelijalla osaa eritellä hitsauksen laadunhallinnassa sovellettavia menetelmiä. Opiskelija tuntee standardin ISO 15614-1 mukaisen menetelmäkokeen vaatimukset pääpiirteissään. Opiskelija osaa eritellä hitsauksen koordinoinnin eri tasot.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee kaikki opintojaksossa läpikäydyt materiaalit ja tarvitsee vain poikkeustapauksessa opastusta niiden tunnistamisessa ja hitsaukseen liittyvien ominaisuuksien määrittelyssä. Opiskelija tuntee läpikäydyt rikkomattoman aineenkoetuksen menetelmät ja hahmottaa niiden sovellusalueet ja rajoitukset. Opiskelijalla osaa eritellä hitsauksen laadunhallinnassa sovellettavia menetelmiä ja kykenee soveltamaan tietoaan annettuun hitsausliitokseen. Opiskelija tuntee standardin ISO 15614-1 mukaisen menetelmäkokeen vaatimukset. Opiskelija osaa eritellä hitsauksen koordinoinnin eri tasot.