Siirry suoraan sisältöön

Tuotteen 3D suunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K144OJ-18009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 28.04.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Tutkinto-ohjelma

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Ari Pikkarainen

Vastuuhenkilö

Ari Pikkarainen

Opiskelijaryhmät

  • K52K22S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (päiväopinnot), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • KA52K22Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opintojaksolla opit hallitsemaan laajempaa 3D-suunnitteluprojektia ja käyttämään monipuolisemmin 3D CAD työkaluja. Opit tuotteiden uudelleenvalmistuksen perusteita kiertotalousteeman mukaisesti noudattaen optimoinnin periaatteita tuotteen suunnittelussa sekä tunnet 3D-tulostuksen merkityksen tuotteiden valmistustehokkuudessa. Tavoitteena on laatia lukukausiprojektin aiheesta täydellinen 3D malli. Opit 3D tulostamisen menetelmät käytännössä tehtävien harjoitusten kautta, lisäksi opit modulaarisuuden periaatteita valmistuksessa sekä kokoonpanon osien määrän minimoinnin 3D-tulostuksen avulla. Tunnet 3D tulostuksen merkityksen tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa.

Sisältö

- Solid Works-ohjelman käyttö (vuodesta 2022 lähtien)
(- Inventor 3D jatkokäyttö vuoteen 2021 asti)
- 3D tulostaminen; teoria ja käytännön harjoitukset (suunnitteluperusteet, materiaalin pursotus-tekniikka)
- Tuotteiden uudelleenvalmistus lisäävän valmistuksen avulla
- Tuotteen ominaisuuksien (mm. materiaalimäärä) optimointi; materiaalia säästävän valmistuksen perusteiden oppiminen ja osaaminen

Aika ja paikka

ZOOM, Kosmos, Kemi, kevät 2024

Luennot ZOOM:ssa, laboraatioharjoitukset päiväryhmälle ja monimuodolle erikseen lukujärjestyksen mukaisesti

Oppimateriaalit

Materiaali Moodlessa 3D-tulostuksesta ja Solid Worksista

Opetusmenetelmät

Luennot, suunnitteluharjoitukset

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei tenttiä

Kansainvälisyys

Opintojakso osin englanniksi

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee ohjatusti 3D -ohjelmiston peruskäytön sekä erikoistyökaluja. Erikoistyökalujen hyödyntäminen mallintamisessa heikkoa sekä työpiirustuksissa selviä puutteita. Opiskelija tunnistaa lisäävän valmistuksen periaatteet mutta tarvitsee tukea käytännön tulostustyön suorittamiseen (materiaalin pursotus). Tehtävien tekemiseen hän kuitenkin tarvitsee runsaasti ohjaajan opastusta eikä suoriudu niistä itsenäisesti. Tulokset ja tekemisen laatu täyttävät vain työlle asetetut minimivaatimukset. Tuotoksissa on selkeitä virheitä ja muodollisia puutteita. Opiskelija kuvaa asioita puutteellisin perustein ja tuotoksista on havaittavissa, että osaamisessa on vielä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee sujuvasti 3D -ohjelmiston käyttöä ja useita erikoistyökaluja. Osaa mallintaa monipuolisesti hyödyntäen erikoistyökaluja ja kokoonpanoja sekä laatia 2D-piirustuksia mallintamistaan osista teknisen suunnittelun sääntöjen mukaisesti. Opiskelija tunnistaa lisäävän valmistuksen mahdollisuudet tuotesuunnittelussa ja osaa soveltaa sen periaatteita monipuolisesti. Opiskelija suoriutuu ilman opastusta käytännön tulostustöistä (materiaalin pursotus) ja työn laatu on lähes virheetön. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä pääosin itsenäisesti ja tulokset ja tekeminen ovat pääosin laadukasta. Tuotokset ovat lähes virheettömiä ja dokumentointi täyttää muutoinkin sille asetetut keskeiset vaatimukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee täysin itsenäisesti 3D -ohjelmiston käytön ja useita erikoistyökaluja. Osaa mallintaa itsenäisesti hyödyntäen erikoistyökaluja ja kokoonpanoja sekä laatia erittäin laadukkaita 2D-piirustuksia mallintamistaan osista teknisen suunnittelun sääntöjen mukaisesti. Opiskelija osaa soveltaa sääntöjä esimerkillisesti mallintamisessa ja suunnittelussa. Opiskelija osaa soveltaa lisäävän valmistuksen periaatteita suunnittelussa monipuolisesti ja itsenäisesti sekä ymmärtää sen merkityksen tuotteen elinkaarelle ja kustannuksille. Opiskelija suoriutuu töysin itsenäisesti käytännön tulostustöistä (materiaalin pursotus) ja osaa ratkaista useita tulostukseen liittyviä ongelmatilanteita itsenäisesti. Opiskelija ymmärtää lisäävän valmistuksen ja suunnittelun välisen yhteyden erittäin monipuolisesti. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä oma-aloitteisesti ja itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuista. Tuotokset ovat erinomaisella tasolla. Opiskelija hallitsee opintojakson aihepiirin ja kykenee pohtimaan, luomaan johtopäätöksiä ja soveltamaan niitä eri yhteyksissä. Opiskelija osaa esittää asiat erinomaista asianhallintaa osoittaen ja soveltaa tietämystään vaativienkin ongelmien ratkaisuun.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Prosessiarviointi: osallistuminen ja vuorovaikutus, työhön ja harjoituksiin osallistuminen
Tuotosarviointi: Suunnitteluharjoitusten laatu, tulosten vastaavuus tehtävänantoon