Siirry suoraan sisältöön

Monialainen arviointiosaaminen (10 op)

Toteutuksen tunnus: K702G004-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.10.2023 - 31.12.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2024 - 27.03.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Geronomikoulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Geronomikoulutus
Opettajat
Sari Arolaakso
Anne Puro
Hanne Luosujärvi
Anne Jokelainen
Vastuuopettaja
Sari Arolaakso
Ryhmät
KA72G23S
Geronomikoulutus, Kemi, Syksy 2023
Opintojakso
K702G004

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja sen eri ulottuvuudet (ICF, BPS-ICF) sekä toimijuuden käsitteenä. Opiskelija osaa kuvata kehon rakenteet ja toiminnot sekä niiden merkityksen päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä. Opiskelija osaa arvioida laaja-alaisesti ikäihmisen toimintakykyyn ja toimijuuteen liittyviä voimavaroja sekä riskitekijöitä sekä käyttää arvioinnin tukena tarkoituksenmukaisia sekä luotettavia toimintakyvyn arviointimenetelmiä (TOIMIA-tietokanta). Opiskelija ymmärtää apuvälineiden merkityksen ikäihmisen arjen toiminnoista selviytymisessä ja osaa arvioida erilaisten apuvälineiden tarvetta yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.

Suoritustavat

Lähi- ja verkko-opetus, ennakkotehtävä, välitehtävät sekä lukukausiprojektiin liittyvä oppimistehtävä.
Tutustuminen TOIMIA-tietokantaan (THL) ja sen hyödyntäminen ikääntyneen toimintakyvyn arviointimenetelmien valitsemisessa ja käytössä.

Sisältö

Anatomia ja fysiologia / kehon rakenteet ja toiminnot.
Toimintakyky ja toimijuus.
Ikäihmisen toimintakyvyn arviointimenetelmiä, TOIMIA-tietokanta.
Toimintakyvyn fyysiset edellytykset ja niiden arviointi; lihasvoima, tasapaino, liikkuvuus ja kestävyys.
Toimintakyvyn psyykkiset edellytykset ja niiden arviointi; kognitiiviset toiminnot, muisti, oppiminen ja elämänhallinta, vanhenemisen kokemus, persoonallisuuskäsitykset, elämänkaariajattelu.
Toimintakyvyn sosiaaliset edellytykset ja niiden arviointi; sosiaaliset suhteet yhteisö ja yksilötasolla.

Oppimateriaalit

Taina Rantanen (toim.), Katja Kokko (toim.), Sarianna Sipilä (toim.), Anne Viljanen (toim.). 2022. Gerontologia. Kustannus oy Duodecim.

Heikkinen, E. & Rantanen, T. 2008. Gerontologia.

STAKES 2005. ICF: Toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus, Suomi.

Pohjolainen, P. & Heimonen, S. 2009 (toim.). Toimintakyvyn laaja-alainen arviointi ja tukeminen. Oraita 1/2009. Ikäinstituutti.

Hartikainen & Lönnroos (toim) 2008. Geriatria, arvioinnista kuntoutukseen. s. 15-30.

Pohjalainen, P & Salonen, E. Toimintakyky vanhuudessa - mitkä tekijät sitä määrittävät? Gerontologia 4 / 2013.

Jyrkämä, J. 2013. Vanheneminen, arkitilanteet ja toimijuus. Teoksessa Heikkinen & Jyrkämä & Rantanen (toim.). Gerontologia.

THL toimintakyky sivusto, https://thl.fi/fi/web/toimintakyky Muut ajankohtaiset tutkimukset ja artikkelit.


Opetusmenetelmät

Opintokokonaisuuteen liittyy ennakkotehtäviä, jotka sinun tulee tehdä ennen 1. kontaktitunteja. Ennakkotehtävät löydät Moodle -ympäristöstä sen avauduttua.

Opintokokonaisuus toteutuu projektimuotoisena, jossa projektina on Ikäihmisen toimijuuden ja toimintakyvyn monialaisen arvioinnin toteuttaminen. Monialaisen arvioinnin toteutat valitsemallesi kummivanhukselle. Lähi- ja etäopetustunneilla käydään läpi monialaiseen arviointiin liittyvää teoriaa sekä harjoitellaan yleisimpien ikäihmisten toimintakyvyn arviointiin liittyvien menetelmien käyttöä hyödyntäen THL:n TOIMIA-tietokantaa. Lisäksi sinulla on käytössäsi Moodle-ympäristössä materiaalia ja linkkejä, joita voit hyödyntää kummivanhusprojektissasi. Projektin toteuttamiseen saat ohjausta opetustunneilla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Projektin toteutus ja kummivanhuksen arviointi toteutuu kummivanhuksen omassa elinympäristössään, kotona tai palveluasumisyksikössä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty
Opiskelija ei saavuta T1-tasoista osaamista.

1-2
Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja toimijuuden käsitteet suppeasti ja viittaus teoriaan puuttuu tai on vähäistä.
Opiskelija osaa luetella kehon rakenteet ja toiminnot.
Opiskelija osaa kuvata suppeasti ikäihmisen toimintakyvyn arvioinnissa käytettäviä arviointimenetelmiä, mutta perustelut arviointimenetelmien valinnalle puuttuu tai on vähistä.
Opiskelija ei kuvaa toimintakyvyn arvioinnin tuloksia ja tehdyt johtopäätökset jäävät kapea-alaiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja toimijuuden käsitteet viitaten teoriaan.
Opiskelija osaa kuvata kehon rakenteet ja toiminnot sekä niiden merkityksen päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä.
Opiskelija osaa kuvata ja käyttää tarkoituksenmukaisia ja luotettavia arviointimenetelmiä ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden arvioinnissa.
Opiskelija osaa kuvata ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden arvioinnin tulokset ja tekemänsä havainnot sekä tehdä niistä johtopäätöksiä ikäihmisen arjen toimintoihin liittyvistä voimavaroista ja riskitekijöistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja toimijuuden käsitteen monialaisesti viitaten teoriaan.
Opiskelija osaa kuvata kehon rakenteet ja toiminnot sekä niiden merkityksen päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä.
Opiskelija osaa kuvata ja käyttää tarkoituksenmukaisia ja luotettavia arviointimenetelmiä ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden monialaisessa arvioinnissa ja perustelee arviointimenetelmien valinnan viitaten teoriaan.
Opiskelija osaa kuvata ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden arvioinnin tulokset ja analysoida tuloksia ja tekemiään havaintoja sekä tehdä niistä johtopäätöksiä ikäihmisen arjen toimintoihin liittyvistä voimavaroista ja riskitekijöistä.

Siirry alkuun