Svenska och kommunikation (5 op)
Toteutuksen tunnus: T42T126OJ-3008
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.10.2023 - 10.01.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
11.01.2024 - 11.03.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Tradenomikoulutus, tietojenkäsittely
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 1 - 60
- Opettajat
- Hannu Salmela
- Raija Lummi
- Vastuuopettaja
- Raija Lummi
- Ajoitusryhmät
- Harjoitusryhmä 1 (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
- Harjoitusryhmä 2 (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
- Ryhmät
-
TA42T23STradenomikoulutus, tietojenkäsittely (verkko-opinnot), Tornio, syksy 2023
- Pienryhmät
- Harjoitusryhmä 1
- Harjoitusryhmä 2
- Opintojakso
- T42T126OJ
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Opinnoista tulee 50% suullinen ja 50% kirjallinen arviointi tutkintotodistukseesi. Osia ei voi keskenään kompensoida. Opiskelija saa myös opintojaksoarvioinnin, eli yhteensä 3 arviointia, joista opintojaksoarviointi on ns. keskiarvo suullisesta ja kirjallisesta ja aktiivisuudesta opintojaksolla. Zoom- ja seminaarikontakti-tunneilla on pääpaino suullisessa kielitaidon kehittämisessä ja Moodle-ympäristössä on pääpaino kirjallisen kielitaidon kehittämisessä harjoitusten avulla. Moodlen kautta lähetetään myös suulliset työt Zoom-tuntien ohella.
Osallistuminen virkamiestason opintojaksolle edellyttää joko lukion oppimäärän tai ammatillisen 2. asteen ruotsin kielen taitoa. Jos sinulla on vapautus aiemmilta asteilta, haet vapautusta myös tällä asteella. Hyväksilukuasioissa saat ohjeita opintotoimistosta.
Tavoitteet
Opiskelija osaa toimia oman alansa työympäristössä ruotsin kielellä. Hän osaa ilmaista itseään ja pystyy osallistumaan keskusteluun niin arkipäivän kuin asiakaspalvelutilanteissakin. Hän osaa työelämään ja tietojenkäsittelyyn liittyvän perussanaston. Hän osaa kirjoittaa myös ammattiinsa ja alaansa liittyvää sisällöllisesti ehyttä tekstiä sekä perusliikekirjeitä, sähköpostiviestejä ja alaan liittyviä asiakirjoja. Opiskelija osaa hyödyntää ruotsinkielisiä tietolähteitä.
Tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa kielitaitolaissa (423/2003) määritellyn ruotsin kielen suullisen ja kirjallisen taidon. Taitotaso B1.2.
Sisältö
Tällä opintojaksolla opit viestimään ruotsin kielellä kirjallisesti ja suullisesti.
Aika ja paikka
Tammikuusta 2024 Zoom-luennot, jotka ovat online-kontaktitunnit. Tunneille voi tulla mistä tahansa paikasta, josta on hyvä internetyhteydet ja opiskelijalla on toimiva mikki. Kameran käyttö on suositeltavaa tarvittaessa.
Oppimateriaalit
Opettaja on laatinut Moodleen materiaalin, joka pohjautuu eri lähteisiin, jotka opettaja esittelee opintojakson alussa. Yhtenä päämateriaalia on mm. Gå med vinst! uusin painos - EDITA ( Hanska-Aare - Keränen - Lehtoviita - Pirttilä)
Opetusmenetelmät
Zoom-luennot ovat kontaktiopetusta, joihin osallistutaan vähintään 80% suullisen kielitaidon kehittymisen kannalta. Opintojakson alussa esitellään ns. pakolliset kontaktikerrat ajankäytön suunnitelman vuoksi. Luennot ovat keskustelua, tehtävien tekemistä parin ja ryhmän kanssa, kuuntelua, puhumista ja osallistumista, jotta kielitaito kehittyy suullisesti ja kirjallisesti. Luennoille valmistaudutaan tekemällä Moodleen ohjeistettuja tehtäviä. Luennot eli opetus- ja ohjaustunnit tukevat yhteisöllisyyttä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tenttiaika on 22.2. jälkeen valvotulla Exam-tentillä, johon opiskelija varaa paikan ja ajan opettajan laatimaan tenttiin. Exam-tiloja on oppilaitoksilla eri puolella Suomea, mm. Kemin Kosmoksella. Tentin suorittamisen voi sopia opettajan kanssa myös joko opettajan valvomana Torniossa tai toisen oppilaitoksen tiloissa sovitusti. Lisätietoja ja opastusta valvotusta tentistä annetaan opintojakson alkaessa 11.1.2024.
1. uusinta on kevään 2024 aikana ja mahdollinen 2. uusinta syyslukukaudella 2024 tutkintosäännön mukaisesti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopistettä on noin 135 tuntia opiskelijan työtä. Yksi opintopiste on noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Tunteihin lasketaan kontakti-/Zoom-tunnit, kotitehtävien tekeminen, kirjalliseen ja suulliseen tenttiin valmistautuminen, videolla tehtävät suulliset harjoitteet sekä lopussa kirjallista ja suullista kielitaitoa osoittava tentti. Opiskelijan oman kielitaidon mukaan opiskelija käyttää aikaa mm. ruotsin kielen rakenteiden harjoittamiseen eri määrän tunteja.
Ennen ammattiruotsin opintojaksoa on valinnaisissa opinnoissa valittavana ruotsin aktivointi -opintojakso, jossa kerrataan välttämättömimmät kielen rakenteeseen kuuluvat asiat. Se opintojakso ei ole tarkoitettu kaikille. Voit olla yhteydessä ruotsin lehtoriin koskien aktivointia.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä 1
Osaat viestiä autettuna työelämän yleisissä ja alakohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa kun vastapuoli tukee sanoman vastaanottamisessa.
Osaat jonkin verran yleiskieleen, liiketoimintaan ja tietotekniikkaan liittyvää perussanastoa sekä osaat ilmaista itseäsi perustilanteissa ja ymmärrät autettuna toisten viestintää.
Kirjallisessa ja suullisessa kielenkäytössä esiintyy virheellisiä muotoja, jotka häiritsevät viestintää ja siksi tarvitset tukea viestinnässä.
Tyydyttävä 2
Osaat viestiä ymmärrettävästi työelämän yleisissä ja alakohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa, mutta tarvitset vielä vastapuolen tukea sanoman vastaanottamisessa.
Osaat tavallisimmat yleiskieleen, liiketoimintaan ja tietotekniikkaan liittyvää perussanastoa sekä osaat ilmaista itseäsi perustilanteissa ja ymmärrät autettuna toisten viestintää.
Kirjallisessa ja suullisessa kielenkäytössä esiintyy virheellisiä muotoja, jotka häiritsevät viestintää, mutta vastapuolen myötävaikutuksella viestintä on tyydyttävää.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3
Osaat viestiä tarkoituksenmukaisesti ja lähes itsenäisesti työelämän yleisissä ja ajankohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.
Osaat yleiskieltä, liiketoimintaan ja tietotekniikkaan liittyvää perussanastoa, joiden avulla osaat ilmaista itseäsi sujuvasti ja ymmärrät toisten viestintää. Osaat käyttää kielen perusrakenteita, vaikka virheitä vielä esiintyy.
Hyvä 4
Osaat viestiä tarkoituksenmukaisesti ja melko itsenäisesti työelämän yleisissä ja ajankohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.
Osaat yleiskielen, liiketoimintaan ja tietotekniikkaan liittyvän perussanaston, sekä osaat ilmaista itseäsi sujuvasti eri tilanteissa ja ymmärrät hyvin toisten viestintää. Osaat käyttää kielen perusrakenteita lähes virheettömästi. Osaat myös auttaa muita kielenkäyttötilanteessa, jotta yhteinen kommunikaatio on toimivaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä 5
Osaat viestiä itsenäisesti, sujuvasti, spontaanisti ja tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa tilanteissa. Osaat monipuolisesti yleisen, liiketoimintaan ja tietotekniikkaan liittyvän sanaston. Osaat puhua ja kirjoittaa lähes virheetöntä kieltä. Autat muita kommunikaatiotilanteessa sen sujuvuuden varmistamiseksi.