Siirry suoraan sisältöön

Tuloksellisuuden johtaminen ja kehittäminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: T31L1421J-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 10.04.2024

Ajoitus

11.04.2024 - 19.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Liiketalouden koulutus, Tornio

Opettaja

  • Katja Kankaanpää

Vastuuhenkilö

Katja Kankaanpää

Opiskelijaryhmät

  • TA31L22S
    Tradenomikoulutus, liiketalous (verkko-opinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat hyödyntää yrityksen tuottamia talouden tunnuslukuja osana yrityksen kehittämistä. Osaat käyttää taloussuunnittelun työkaluja ja kykenet analysoimaan talouden tunnuslukuja. Ymmärrät taloudellisen tuloksen vaikutuksen yrityksen johtamiseen.

Sisältö

* talouden tunnusluvut
* investointilaskut
* analysointi

Aika ja paikka

Verkko-opinnot lukujärjestyksen mukaisesti zoomissa:
11.4.2024 klo 17-20:15
16.4.2024 klo 17-20:15
18.4.2024 klo 17-20:15
25.4.2024 klo 17-20.15
2.5.2024 klo 17-20:15

Oppimateriaalit

Luentoaineisto ja muu materiaali viedään Moodle-oppimisympäristöön. Omavalintaisena painettuna ja painamattomana kirjallisuutena teokset koskien budjetointia, investointeja, talouden hallintaa, talouden analysointia koskien.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla lukujärjestyksen mukaiset verkkotunnit muodostuvat teorialuennoista ja harjoitustehtävien tekemisestä. Lisäksi itsenäinen ja pienryhmien työskentely. Luentoaineisto, muu materiaali sekä arvioitavat oppimistehtävät viedään Moodle-oppimisympäristöön.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opinnon oppimistehtävien palautuspäivät näkyvät opinnon Moodle-työtilassa.

Oppimistehtävien palautuksissa sovelletaan seuraavaa periaatetta: oppimistehtävällä on yksi varsinainen palautuspäivämäärä. Myöhästyneet oppimistehtävät hylätään. Ensimmäinen uusinta on 2 kuukauden kuluttua varsinaisesta palautuspäivämäärästä. Toinen uusinta on seuraavan lukukauden puolivälissä (viikko 10 tai 42), tai viimeistään sen loppuun mennessä.

Tämän opintojakson osalta uusinta-ajankohdat ovat seuraavat:
- 19.7.2024 (1. uusinta/korotus)
- 20.10.2024 (2. uusinta)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli olet hankkinut osaamistavoitteiden, sisällön ja arviointikriteerien mukaisen osaamisen aiemmalla koulutuksella tai työelämäkokemuksella riittää, kun palautat arvioitavat oppimistehtävät. Voit myös tehdä opinnon osaamisen näytöllä, joka tehdään ennen opintoa.

Sisällön jaksotus

Opinnolla keskeinen sisältö käsittelee:
- prosessit ja niiden liitännäisyys tuloskorttiajatteluun
- talouden kertaus ja talouden liitännäisyys tuloskorttiajatteluun
- budjetointi: osabudjetit ja pääbudjetit talouden suunnittelun apuna
- investoinnit ja investointilaskelmat päätöksen teossa
- talouden analysointi toiminnan kehittämisessä ja suuntaamisessa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tunnistat, mitä taloudellisia mittareita on olemassa yrityksen tilan arviointiin. Osaat tehdä talouslaskelmia liittyen erilaisiin liiketoiminnan taloudellisiin tilanteisiin.Osaat tulkita talouden tunnuslukuja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat kehittävällä tasolla arvioida yrityksen taloudellista tulosta erilaisilla talouden mittareilla. Osaat tehdä talouslaskelmia liittyen liiketoiminnan taloudellisiin tilanteisiin. Osaat hyödyntää taloudellisia tunnuslukuja analysoidessa yrityksen taloudellista tilaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat tehdä erilaisia vertailevia laskelmia ja analysoida analyyttisesti yrityksen taloudellista tilaa. Osaat laskea talouslaskelmia ja anlysoida niiden tuloksia liittyen liiketoiminnan taloudelliseen tilanteeseen. Osaat hyödyntää erilaisia vaihto-ehtolaskelmia ja tehdä niiden kautta kokonaisvaltaista analyysiä yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hylätty: Hyväksytyn tason vaatimuksia ei saavuteta.

T1: Tietolähteiden hyödyntäminen on suppeaa, mutta aiheen kannalta osuvaa. Sisältö on melko selkeää ja aihepiirin mukaista. Asiatekstin käytäntöjen noudattamisessa on puutteita. Prosessien, menetelmien ja mittareiden sisältö ja tarkoitus on pääpiirteittäin tunnistettu. Laskumenetelmät ovat pääpiirteittäin oikein ja tunnistettu. Kokonaisuus on hahmotettavissa, mutta käsittely jää pinnalliseksi.

T2: Keskeisiä tietolähteitä on hyödynnetty. Sisältö on selkeää. Asiatekstin käytäntöjen noudattamisessa joitain puutteita. Prosessien, menetelmien ja mittareiden sisältö ja tarkoitus on pääosin ymmärretty. Laskumenetelmät ovat pääosin ymmärretty oikein ja tunnistettu. Niiden soveltamista käytännön liiketoimintaan on joiltain osin tehty. Kokonaisuus on hahmotettavissa, mutta käsittelyssä on puutteita.

H3: Keskeisiä tietolähteitä on hyödynnetty. Prosessit, menetelmät ja mittarit on esitetty selkeästi. Asiatekstin käytäntöjä on pääosin noudatettu. Prosessien, menetelmien ja mittareiden sisältö ja tarkoitus on ymmärretty. Laskumenetelmät ovat ymmärretty ja tunnistettu. Niiden soveltamista käytännön liiketoimintaan on pohdittu järkevästi ja osuvasti. Kokonaisuus on melko eheä ja looginen.

H4: Erilaisia tietolähteitä on hyödynnetty melko runsaasti. prosessit, menetelmät ja mittarit on esitetty selkeästi. Asiakastekstin käytäntöjä on noudatettu. Prosessien, menetelmien ja mittareiden sisältö ja tarkoitus on ymmärretty ja niitä on käsitelty laajasti. Laskumenetelmät ovat ymmärretty ja tunnistettu laajasti. Niiden soveltaminen käytännön liiketoimintaan on järkevää. Kokonaisuus on melko eheä ja looginen.

K5: Erilaisia tietolähteitä on hyödynnetty runsaasti ja monipuolisesti. Prosesseja, menetelmiä ja mittareita on kuvattu selkeästi ja asiatekstin käytäntöjä noudattaen. Prosessien, menetelmien ja mittareiden sisältö ja tarkoitus on ymmärretty yksityiskohtaisesti ja myös kriittisiä näkökulmia on huomioitu. Laskumenetelmät on ymmärretty ja tunnistettu laajasti. Niiden soveltaminen käytännön liiketoimintaan on perusteltua ja järkevää. Kokonaisuus on eheä ja looginen.