Siirry suoraan sisältöön

Data asiakaslähtöisten hyvinvointipalvelujen kehittämisessä (5 op)

Toteutuksen tunnus: YAMK106-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.10.2023 - 31.10.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
26.02.2024 - 03.05.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Ylempi AMK-koulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 80
Koulutus
Hyvinvoinnin analytiikan asiantuntija
Opettajat
Jukka Juopperi
Milla Immonen
Ryhmät
R72YA23S
Hyvinvoinnin analytiikan asiantuntija, syksy 2023
Opintojakso
YAMK106

Arviointiasteikko

H-5

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää datan merkityksen kehittämisen työkaluna ja osaa tunnistaa kehittämisessä tarvittavia tietolähteitä. Opiskelija osaa hyödyntää palvelumuotoilun menetelmiä tiedon hyödyntämiseksi uusien asiakaslähtöisten palveluiden tai prosessien kehittämisessä. Opiskelija osaa tunnistaa dataan pohjautuen mahdollisuuksia uusien ratkaisujen, palveluiden tai tuotteiden kehittämiseen sekä analysoida ja visualisoida dataa kehittämisprosessin tueksi.

Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: kestävä kehitys, oppimaan oppiminen, ennakoiva kehittäminen, eettisyys

Sisältö

- palvelumuotoilun perusteet
- analytiikkatyypit ja niiden soveltamiskohteita
- data-analytiikan ja visualisoinnin perusteet
- data kehittämisen työkaluna

Aika ja paikka

Ennakkotehtävä mahdollinen.

Kontaktikerrat järjestetään Zoomissa:

29.2. klo 16.00-20 Aloituskontakti
13.3 klo 16-18 ohjaus
28.3. klo 14-16 ohjaus
18.4. klo 16-20 Lopetuskontaktikerta

Mahdolliset näistä poikkeavat vierailuluennot ilmoitetaan lähempänä erikseen.

Opetusmenetelmät

Tutkiva oppiminen
Yksilö- ja ryhmätyöskentely.
Mahdollinen ennakkotehtävä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija analysoi datan merkitystä palveluiden kehittämisen työkaluna ja kykenee tuomaan esille kehittämisessä tarvittavia keskeisimpiä datalähteitä. Opiskelija valitsee ja soveltaa tarkoituksenmukaisia palvelumuotoilun menetelmiä tiedon hyödyntämiseen valitsemalleen sovellusalueelle sekä asiakaslähtöisten palveluiden/prosessien kehittämiseen. Opiskelija hyödyntää kotimaisia ja kansainvälisiä tietolähteitä sekä viestii selkeästi sekä suullisesti että kirjallisesti. Opiskelija analysoi ja visualisoi dataa kehittämisprosessin tueksi valitsemallaan hyvinvointipalvelun sovellusalueella.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4)
Opiskelija analysoi datan merkitystä monipuolisesti palveluiden kehittämisen työkaluna ja kykenee tuomaan esille kehittämisessä tarvittavat datalähteet. Opiskelija valitsee ja soveltaa perustellen tarkoituksenmukaisia palvelumuotoilun menetelmiä tiedon hyödyntämiseen valitsemalleen sovellusalueelle sekä palveluiden/prosessien kehittämiseen. Opiskelija hyödyntää kattavasti kotimaisia ja kansainvälisiä tietolähteitä sekä viestii selkeästi suullisesti ja kirjallisesti, hyödyntäen tiedon tarkoituksenmukaista visualisointia. Opiskelija analysoi ja visualisoi dataa monipuolisesti kehittämisen tueksi valitsemallaan hyvinvointipalvelun sovellusalueella.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija analysoi laaja-alaisesti ja taitavasti perustellen datan merkitystä palveluiden kehittämisen työkaluna ja kykenee tuomaan esille kehittämisessä tarvittavat datalähteet monipuolisesti perustellen. Opiskelija valitsee ja soveltaa luovasti sekä perustellen tarkoituksenmukaisia palvelumuotoilun menetelmiä tiedon hyödyntämiseen valitsemalleen sovellusalueelle sekä palveluiden/prosessien kehittämiseen. Opiskelija hyödyntää kotimaisia ja kansainvälisiä erityisen laadukkaita tietolähteitä sekä viestii selkeästi ja luotettavasti suullisesti ja kirjallisesti, hyödyntäen viestinnässä luovasti ja asiantuntijamaisesti tiedon visualisointia. Opiskelija analysoi ja visualisoi dataa asiantuntijamaisesti valitsemallaan hyvinvointipalvelun sovellusalueella.

Siirry alkuun