Siirry suoraan sisältöön

Talonrakentaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501RL465-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 28.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus

Opettaja

  • Matti Moilanen
  • Juha Vesa

Vastuuhenkilö

Matti Moilanen

Opiskelijaryhmät

  • R51R23S
    Insinöörikoulutus, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (päiväopinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

alonrakentamisen keskeisimmät osa-alueet. Talonrakentamisen vaiheet ja hanketoimijat. Rakentamistoimintaa sitova lainsäädäntö. Pientalohankkeen ajallinen kesto ja aikataulu. Rakentamisen lupamenettely ja rakennusluvan hakeminen.
Rakennuspaikan kaavamerkinnät. Pääpiirustukset ja piirustusten sisältö. Pientalon rakenteiden toteutus ja perusperiaatteet.

Sisältö

Talonrakennushankkeen vaiheet ja hanketoimijat
Rakennushankkeen aikataulutuksen perusteet
Luvan hakeminen rakentamiseen
Rakentamisen kaavallinen ohjaus
Suunnittelutehtävät ja pätevyysvaatimukset
Pääpiirustukset
Rakennetyypit ja niiden toiminta
Perustus- ja runkorakenteet
Julkisivut ja vesikatot

Aika ja paikka

Kevät 2024, Jokiväylä 11, Rovaniemi.

Oppimateriaalit

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä –asetus soveltuvilta osin. RT-kortisto. Moodlessa ja luennoilla jaettava materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot kampuksella ja ryhmässä tehtävä projektityö.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee perusasiat opintojakson aihealueelta. Opiskelija osaa osittain tunnistaa käsitteitä talonrakentamisen vaiheisiin ja hanketoimijoihin sekä lainsäädännön vaikutuksiin liittyen. Pientalohankkeen ajallinen kesto on määritetty, selkeydessä ja luotettavan arvioinnin periaatteissa on kehittämistä. Rakentamisen lupamenettelyihin liittyviä ominaisuuksia osataan nimetä. Opiskelija osaa nimetä kaavallisen ohjauksen tasoja. Opiskelija tunnistaa joitakin rakenteiden toteutuksen ja toiminnan perusperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee hyvin opintojakson keskeisen sisällön. Opiskelija osaa tunnistaa useimmat käsitteet talonrakentamisen vaiheisiin ja hanketoimijoihin sekä lainsäädännön vaikutuksiin liittyen ja osaa osittain määritellä niiden sisältöä. Pientalohankkeen ajallinen kesto on määritetty asianmukaisesti, tulosten ja etenemisen havainnollistamisessa on kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä rakentamisen lupamenettelyitä ja tunnistaa pientalokohteen rakentamisluvan prosessin. Opiskelija tunnistaa kaavallisen ohjauksen tasot ja osittain kaavamerkinnät. Pientalokohteen rakenteiden toteutuksen ja toiminnan perusperiaatteet osataan määritellä pääsääntöisesti oikein.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee opintojakson aihealueen erinomaisesti ja osoittaa erityistä perehtyneisyyttä aiheeseen. Talonrakentamisen vaiheet ja hanketoimijat tunnistetaan sekä niiden sisältö osataan määritellä täsmällisesti. Lainsäädännölliset näkökulmat ja niiden merkitys on ymmärretty hyvin. Pientalohankkeen ajallisen keston arviointi on selkeää, havainnollista ja perusteltua. Rakentamisen lupamenettelyt hallitaan ja osaamisen soveltaminen pientalokohteen rakentamisluvan prosessissa on sujuvaa. Kaavallisen ohjauksen tasot tunnistetaan ja tietoa on sovellettu oikein kaavamerkintöjen vaikutusten täsmällisessä arvioinnissa. Pientalokohteen rakenteiden toteutuksen ja toiminnan perusperiaatteet osataan määritellä oikein ja perustelevalla otteella.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentistä saatu arvosana ja projektista saatu arvosana.

Hylätty (0)

Tentistä saatu hylätty arvosana ja/tai projektityö palauttamatta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee yleisimmät talonrakentamisessa käytettävät koneet ja laitteet. Tutustuu erilaisiin pientalon rakenteisiin. Ymmärtää talonrakentamisen perusteet. Osaa laskea puutavaran ja betonin menekin peruslaskuja. Suorittaa työturvakortin tai osoittaa voimassa olevan pätevyyden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa valita pientaloon yhteensopivat rakenteet. Osaa lukea kaava määräykset ja hakea rakennusluvan. Tuntee pääpiirustusten merkityksen. Tietää pääsuunnittelijan tehtävät.
Suorittaa työturvakortin tai osoittaa voimassa olevan pätevyyden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hallitsee pientalon rakentamisen ja lupakäytännön kaikkine vaiheineen. Osaa pientalo hankkeen aikataulutuksen. Ymmärtää pientalo hankkeen kustannusten muodostumisen. Ymmärtää pientalon rakenteiden toimintaperiaatteet. Suorittaa työturvakortin tai osoittaa voimassa olevan pätevyyden.