Siirry suoraan sisältöön

Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät (5 op)

Toteutuksen tunnus: K53SL305OJ-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.10.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Opettaja

  • Kari Kenttä

Vastuuhenkilö

Kari Kenttä

Opiskelijaryhmät

  • KA53S20SV
    Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus (monimuoto-opiskelu) Kemi syksy 2020

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelijalla on käsitys kiinteistöautomaatiojärjestelmistä, kotiautomaatiojärjestelmistä ja muista kiinteistöjen tietoteknisistä järjestelmistä, ominaisuuksista ja suunnittelusta. Opiskelija tietää kiinteistöjen tietoteknisten järjestelmien toteutuksia ja osaa suunnitella, määritellä ja toteuttaa yleisimpiä järjestelmiä. Opiskelija osaa turvallisuuden kannalta keskeisiä lakeja, standardeja ja vaatimuksia sekä hallitsee mitoitus- ja toteutusperiaatteet eri järjestelmien toteutuksissa. Opiskelija tuntee kiinteistöautomaatiojärjestelmän toimintaperiaatteen ja tietää järjestelmän toteutuksessa tarvittavien mittaus- ja ohjauskomponettien toiminnan ja valintamenettelyt. Opiskelija ymmärtää kiinteistöautomaatiojärjestelmän hyödyt kiinteistön valvonnan ja energiatehokkuuden kannalta. Opintojaksolla opiskelija perehtyy keskeisimpiin kiinteistöjen tietoteknisiin järjestelmiin, kuten viestintä ja tietotekniset järjestelmät (mm. antenni-, yleisäänentoisto-, yleiskaapelointi-, puhelin- ja lähiverkkojärjestelmät), tilakohtaiset kuva- ja äänijärjestelmät (mm. AV järjestelmät), merkinanto- ja kutsujärjestelmät (mm. ovikello-, varattuvalo-, kutsujärjestelmät), tiedotus- ja näyttöjärjestelmät (mm. opastevalo- ja informaatiopalvelujärjestelmä), tilaturvallisuusjärjestelmät (mm. sähkölukitus-, kulunvalvonta-, murtoilmaisu-, kameravalvontajärjestelmät), paloturvallisuusjärjestelmät (mm. paloilmoitin-, palovaroitin-, savunpoisto-, kuulutusjärjestelmät), viranomaisjärjestelmät ja automaatio- ja mittausjärjestelmät (mm., käyttöveden, sähköenergian, lämmön mittausjärjestelmät ja rakennusautomaatiojärjestelmä).

Opiskelija tuntee tietoteknisten järjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen vaikuttavaa lainsäädäntöä, määräyksiä, standardeja, vaatimuksia, dokumentteja ja ohjeita sekä eri järjestelmien toteutusperiaatteita ja -ohjeistusta. Opiskelija ymmärtää tietoteknisten järjestelmien merkityksen toimivan ja turvallisen kiinteistön toteuttamisessa sekä järjestelmien muutostarpeet kiinteistön elinkaaren aikana. Opiskelija tutustuu laboratoriotiloissa usean järjestelmän toimintaan ja toteutukseen. Opiskelija perehtyy tietoteknisten järjestelmien suunnittelu-, mitoitus-, mittaus-, asennus- ja huolto-ohjeisiin sekä selostusohjeisiin ja -esimerkkeihin.

must-know: Opiskelija tietää muutamia keskeisiä kiinteistöissä käytettäviä tietoteknisiä järjestelmiä ja niiden käytännön sovelluksia. Opiskelija pystyy soveltamaan oppimaansa pienten kiinteistöjen yksinkertaisiin toteutusratkaisuihin ja suunnittelutehtäviin. Opiskelija tunnistaa keskeisiä piirrosmerkkejä dokumentaatiosta.

should-know: Opiskelija pystyy tekemään itsenäisiä ratkaisuja suunnittelutehtävissä sekä laite- ja järjestelmävalinnoissa. Opiskelija tuntee järjestelmien toimintaperiaatteita ja osaa laatia suunnittelun dokumentteja. Opiskelijalla on laaja näkemys erilaisista tietoteknisten järjestelmien toteutuksista ja osaa hyödyntää suunnitteluohjeistusta suunnittelutehtävissä.

nice-to know: Opiskelijalla tuntee kiinteistöjen erilaisia tietoteknisistä järjestelmiä ja kykenee soveltamaan oppimaansa ja suunnitteluohjeita erilaisissa suunnittelutehtävissä ja selostuksien laadinnassa. Opiskelija pystyy kuvaamaan ja määrittelemään erilaisten järjestelmien toimintaperiaatteita ja valitsemaan toimivia toteutusratkaisuja eri kohteisiin.

Sisältö

-Rakennusten tietoteknisten järjestelmien ominaisuudet ja suunnittelu

-Rakennusten tietoteknisten järjestelmientoteutus,määrittely ja suunnittelu

-Rakennusten järjestelmät; kiintesitöautomaatio, kotiautomaatio, viestintä ja tietotekniset järjestelmät (mm. antenni-, yleisäänentoisto-, yleiskaapelointi-, puhelin- ja lähiverkkojärjestelmät), tilakohtaiset kuva- ja äänijärjestelmät (mm. AV järjestelmät), merkinanto- ja kutsujärjestelmät (mm. ovikello-, varattuvalo-, kutsujärjestelmät), tiedotus- ja näyttöjärjestelmät (mm. opastevalo- ja informaatiopalvelujärjestelmä), tilaturvallisuusjärjestelmät (mm. sähkölukitus-, kulunvalvonta-, murtoilmaisu-, kameravalvontajärjestelmät), paloturvallisuusjärjestelmät (mm. paloilmoitin-, palovaroitin-, savunpoisto-, kuulutusjärjestelmät), viranomaisjärjestelmät ja automaatio- ja mittausjärjestelmät (mm., käyttöveden, sähköenergian, lämmön mittausjärjestelmät ja rakennusautomaatiojärjestelmä)
- Lainsäädäntö, ohjeet, määräykset
- Alan toimijat
esimerkkejä eri järjestelmien määrittelystä, suunnittelusta, toteutuksesta, käyttöönotosta, huollosta ja kuntotutkimuksista

Aika ja paikka

Kevätlukukausi 2022, Zoom-verkkoluennot ja Laboraatiot Kosmos, Tietokatu 1, Luokka 1143, Kemi

Opetusmenetelmät

Teorialuennot ovat Zoom-istuntoja jotka nauhoitetaan myöhemmin katsottaviksi. Luennot ovat päiväsaikaan.
Laboratoriomittauksiin osallistuminen on pakollista. Yhdestä suoritetusta laboratoriomittauksesta tulee tehdä raportti joka arvioidaan.
Toteutuksen tentti suoritetaan Moodlessa etänä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Toteutuksen tentti suoritetaan Moodlessa etänä.
Uusintatenttien ajankohta ilmoitetaan toteutuksen Moolde työtilassa.
Uusintatenttiin tulee ilmoittautua ennakkoon

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.

Lisätiedot

Avoimen korkeakoulun kiintiö: 5 paikkaa