Siirry suoraan sisältöön

Automaatiotekniikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: K500BJ01-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.03.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 75

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Päivi Honka
  • Jukka Hietamäki

Vastuuhenkilö

Jukka Hietamäki

Opiskelijaryhmät

  • K53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023

Tavoitteet

Opit perusteet automaatiotekniikasta, automaation peruskomponenteista ja automaation toteuttamisesta. Tutustut alueen teollisuuden prosesseihin, kiertotalouteen ja automaatioon liittyviin asioihin. Opit automaation eri sovelluskohteita, kuten prosessiteollisuus, kappaletavarateollisuus, kiinteistöautomaatio ja eri laitteisiin sisältyvää automaatiota, jota hyödynnetään tämän päivän yhteiskunnassa. Opit automaation eri osa-alueet sekä tyypilliset teollisuuden automaation ja ohjaustekniikan peruskomponentit ja toimilaitteet, kuten kytkimiä, antureita ja moottorilähtöjä. Opit standardien mukaiset instrumentoinnin piirrosmerkit ja tunnuskirjaimet. Opit lukemaan PI-kaavioita ja osaat kertoa mitattavien perussuureiden ominaisuudet. Opit standardiviestit tasavirralla ja tasajännitteellä sekä HART- ja väyläjärjestelmien hyödyntämisen periaatteet. Opit lukemaan ja täydentämään automaation piirikaavioita. Opit antureiden ja toimilaitteiden kalibroinnin ja virittämisen tärkeyden automaatiossa.

Sisältö

- Turvallisuus automaatiossa, todellisia Case-tapauksia
- Esimerkkejä automaation toteutuksista ja niiden toiminnasta sekä ominaisuuksista
- PI-merkinnät ja piirustukset standardien mukaan
- Peruspiirrosmerkit ja kaaviot
- Dokumentaatioihin tutustuminen
- Sähkö- ja automaatiotekniikan komponentteihin tutustuminen
- Piirikaavioihin ja käytännön kytkentöihin tutustuminen
- Tasajännitteet ja niiden käyttö automaatiossa
- Standardisignaalit
- Jännitteen ja virran mittaus automaatiosta
- Kalibroinnin ja virittämisen alkeet
- kenttäinstrumenttien, anturien tunnistaminen ja keskeisiä ominaisuuksia
- Teoriaa, käytännön töitä ja laboratorioharjoitukset
- Opintojakso sisältää 0,5 op viestintää

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa turvallisen työskentelyn perusteet, automaatioympäristöön liittyviä riskitekijöitä, automaation ja ohjaustekniikan peruskäsitteet, yleisimmät komponentit, niiden ominaisuuksia ja piirikäsitteen. Opiskelija osaa lukea piirikaavioita ja tunnistaa niiden komponentit sekä ymmärtää kytkentöjen toteutuksen. Opiskelija osaa täydentää piirikaavioita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa turvalliset työskentelyjen tavat ja tiedät niiden perusteet. Opiskelija tunnistaa automaatioympäristöihin liittyviä riskitekijöitä, automaation ja tietää ohjaustekniikan peruskäsitteet. Opiskelija tietää yleisimmät komponentit, niiden ominaisuudet ja piirikäsitteet. Opiskelija osaa lukea piirikaavioita ja tunnistaa niiden komponentit sekä ymmärtää kytkentöjen toteutuksen. Opiskelija osaa täydentää piirikaavioita. Opiskelija tuntee automaation peruskomponenttien ominaisuuksia ja osaa tunnistaa ja valita ominaisuuksiltaan sopivia komponentteja pieniin ohjaustoteutuksiin. Opiskelija tuntee piirikaavioiden piirrosmerkkien ja käytännön komponenttien vastaavuuden. Opiskelija osaa etsiä ja tunnistaa pienten ohjaustoteutusten vikoja ja puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat turvalliset työskentelyjen tavat ja osaat toimia niiden mukaan. Tiedät automaatioympäristöihin liittyvät riskitekijät ja osaat ohjaustekniikan peruskäsitteet. Tiedät automaation komponentit, niiden ominaisuudet ja piirikäsitteen. Osaat lukea piirikaavioita ja tunnistat niiden komponentit sekä ymmärrät kytkentöjen toteutuksen. Osaat täydentää piirikaavioita. Tiedät automaation peruskomponenttien ominaisuudet ja osaat tunnistaa ja valita ominaisuuksiltaan sopivimmat komponentit ohjaustoteutuksiin. Osaat piirikaavioiden piirrosmerkit ja käytännön komponenttien vastaavuuden. Osaat etsiä ja tunnistat ohjaustoteutusten vikoja ja puutteita. Tunnet prosessiteollisuuden kenttäinstrumentointia ja laajempien osaat automaatiojärjestelmien toteutustapoja. Tiedät hajautetun automaation ja väylätekniikan vaikutuksen automaation toteutukseen. Osaat valvomototeutuksia ja tiedät ohjauspaneelien merkityksen nykypäivän automaatiossa.