Siirry suoraan sisältöön

Sähkövoimatekniikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: K500BI99-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.03.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 75

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Päivi Honka
  • Aila Petäjäjärvi

Vastuuhenkilö

Aila Petäjäjärvi

Opiskelijaryhmät

  • K53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson jälkeen tunnistat sähkövoimatekniikan komponentteja ja laitteita sekä näiden ominaisuuksia. Osaat sähkön tuotannon, sähkönsiirron ja sähkönjakelun periaatteet ja käytettävät komponentit sekä kiinteistösähköistyksen toteutusperiaatteen, laiteratkaisuja ja komponentteja. Tunnistat kestävän kehityksen periaatteet sähkövoimatekniikassa. Opit tunnistamaan tuotantolaitoksen sähköistyksen eroavaisuuden kiinteistöjen sähköistyksestä. Opit sähkövoimatekniikan peruskomponentit ja niiden toimintaa käytännössä ja sähkökytkennöissä, opit tunnistamaan vastusten, kondensaattoreiden ja induktanssien edustamat ilmiöt sähköpiireissä. Edellä mainitut komponentit ja niiden ilmiöt todentuvat sähkövoimatekniikan virtapiirien sähköisten suureiden laskennan ja suureiden mittaamisen kytkennöissä ja osaamisessa. Opit valitsemaan oikean mittalaitteen sekä opit kertomaan mittalaitteen vaikutuksen mittaustulokseen. Opit tunnistamaan, arvioimaan ja kehittämään omaa osaamistasi ryhmätöiden, harjoitustehtävien ja laboratoriotehtävien avulla. Hankkimasi tiedon avulla opit myös laboratoriotehtävissä jakamaan tietoa ja ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta

Opit sähkötyöturvallisuutta, suoritat sähkötyöturvallisuus SFS 6002-koulutuksen

Opit laboratoriotöiden työselostusten ja raportin laadintaa.

Sisältö

- SFS6002, Sähkötyöturvallisuuskorttikoulutus​
- Sähköalan järjestöt, toimijat, Suomen sähkönjakeluverkon rakenne ja sähkön tuotantotavat.​
- ähkövoimatekniikan komponentit, kuten kelat, kytkimet, katkaisijat, painikkeet, releet ja kontaktorit, kaapelit ja johtimet, muuntajat, moottorit ja generaattorit.
- Tasa- ja vaihtosähkö-sekä monivaihejärjestelmät, tähti- ja kolmiokytkennät, symmetriset ja epäsymmetriset järjestelmät​
- Komponenttien toiminta erilaisissa sähköjärjestelmissä sekä niiden edustama sähkötekninen ilmiö virtapiireissä.​
- Piirikaaviot, symbolit, merkinnät ja piirikaavioiden tulkinta. Yksinkertaisen ohjauspiirikaavion laatiminen.​
- Sähkövoimatekniikan kytkennät, kolmivaiheisen sähkön suureiden arviointi ja laskenta, mittalaitteen valinta, mittaukset ja mittaustulosten luotettavuus.​
- Ryhmätyöskentely laboratoriotöissä ja raportointi.​
- Opintojakso sisältää 0,5 op viestintää.

Aika ja paikka

Kemin Kampus svt lab 1141
Verkko- (Zoom ym) - ja Moodle-ympäristöt

Oppimateriaalit

Hietalahti Lauri, Sähkövoimatekniikan perusteet. 2013. Amk-Kustannus Oy, Tammertekniikka.



Luentomonisteet ja opettajan laatima oppimateriaali sekä videoklipit Laitevalmistajien nettisivut Laboratoriotyöohjeet Piirikaaviot Opiskelumateriaali materiaali Moodlessa Sähköalan toimijoiden ja järjestöjen internet sivustot ja youtubemateriaalit Severi / ST-kortisto lähdemateriaalina

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot (Zoom ja kontakti), videot ja itsenäisen opiskelun tukitehtävät, Moodlen tenttityökalulla tehtävät harjoitteet,ryhmätyöt, itsenäiset harjoitustyöt ja käytännön harjoitukset laboratoriotöissä kontaktipäivinä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Sähköalan toimijat, Kemijoki Oy: n asiantuntijaluento

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti lukujärjestykseen ja Moodlen aikataulutuksen merkityn ajankohdan mukaisesti. Uusintatentti tammikuulla 2024.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso suoritetaan palauttamalla hyväksytysti harjoitustehtävät, laboratoriotyötehtävien raportit, osallistumalla laboratoriotöihin ja suorittamalla hyväksytysti moodletentti, SFS6002 koulutus tulee suorittaa tai olla voimassa oleva suoritus sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta..
Moodletenttiin järjestetään tutkintosäännön mukaiset 2 uusintaa. Uusintatentit keväällä 2024, tarkempi aikataulu ja ilmoittautuminen uusintaan Moodlessa.

Sisällön jaksotus

Tarkempi aikataulutus on Moodlessa.
Sähköalan järjestöt, toimijat, yritykset, laitokset, kantaverkkoyhtiö, sähköverkko, sähkömarkkinat, lainsäädäntö ja ohjeistusta.
Sähkövoimatekniikan osa-alueet: sähkövoimatekniikan suureet ja ilmiöt; staattiset ja pyörivät sähkökoneet; tehoelektroniikka ja sähkökäytöt; valaistustekniikka; sähkövoiman tuotanto,siirto ja jakelu; tietotekniset järjestelmät sähkövoimatekniikassa
Suomen sähkönjakeluverkon rakenne, sähkön siirto, jakelu, käyttö ja sähkön tuotantotavat.
Sähkövoimatekniikan komponentit, kuten vastukset, kelat, kondensaattorit, kytkimet, katkaisijat, painikkeet, releet ja kontaktorit, kaapelit ja johtimet, muuntajat, moottorit ja generaattorit, keskukset, kojeistot sekä sähkövoimajärjestelmän jännitteet ja maadoitukset.
Tasa- ja vaihtosähkö- sekä monivaihejärjestelmät, tähti- ja kolmiokytkennät ja komponenttien toiminta erilaisissa sähköjärjestelmissä.
Piirikaaviot, symbolit, merkinnät ja piirikaavioiden tulkinta sekä tutustuminen sähkötekniikan dokumentteihin
Tutustuminen kiinteistösähköistyksen toteutusratkaisuihin, laitteisiin ja komponentteihin
turvallinen työskentely säkölaboratorioissa
Sähkölaitteiden käyttö ja toiminta
Sähkövoimatekniikan kytkennät, yksi- ja kolmivaiheisen sähkön suureiden mittaus ja laskenta, mittalaitteiden valinta, kytkentä, Mittaukset ja mittaustulosten tulkinta.
Laskuharjoitukset
Laboratoriotöiden työselostusten raportin laadinta.
Tenttiin valmistautuminen ja tentti

Lisätietoja opiskelijoille

Kotitehtäviin ja laskuharjoituksiin kannattaa panostaa, tarvittaessa esitä kysymyksiä tehtävistä. Apuja tehtävien ratkaisuun on saatavilla kysyttäessä (aktiivisuus).
Laboratorioselostusten laadintaan on käytännön tuki saatavissa äidinkielen ohjauksessa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa sähkövoimatekniikan peruskomponentit, niiden toiminnan tasa- ja vaihtosähköpiireissä ja kytkentöjen perusperiaatteet. Opiskelija osaa kertoa dokumenteista ja kytkentäkaavioista todellisten komponenttien pääpiirien ja ohjauspiirien liitynnät. Opiskelija osaa tehdä ohjaajan opastuksella kytkennät kuvien ja kaavioiden perusteella ja osaa arvioida omaa toimintaa. Opiskelija osaa sähkövoimatekniikan sähköisten suureiden peruslaskentaa ja sähköisten suureiden mittausta käytännössä. Opiskelija osaa laskea yksi- ja kolmivaiheisen vaihtosähköjärjestelmän virta-, jännite- ja tehosuureita. Opiskelija osaa mitata virtaa, jännitettä ja tehoja virtapiiristä. Opiskelija osaa tehdä mittauspöytäkirjan.
Opiskelija on suorittanut SFS6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen hyväksytysti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa kytkeä erilaisia sähkövoimatekniikan komponentteja toiminnallisiksi sähköpiireiksi. Opiskelija osaa kytkeä eri sähkösuureiden mittauslaitteet oikein opiskeltaviin sähköteknisiin peruskytkentöihin. Opiskelija osaa lukea mittauslaitteita oikein ja verrata tuloksia laskettuihin arvoihin. Opiskelija osaa laatia käytännön työharjoituksesta raportin. Opiskelija osaa käyttää sähkövoimatekniikan peruslaskentaa onglemanratkaisuissa ja mittauksissa.
Opiskelija on suorittanut SFS6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen hyväksytysti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa lukea erilaisia sähkövoimatekniikan dokumentteja, kuten piirikaavioita, pääkaavioita, piirikaavioita ja verrata niitä käytännön laitteistoon. Opiskelija osaa tehdä muutoksia piirikaavioihin. Opiskelija osaa verrata mittauslaitteiden toimintaa. Opiskelija osaa soveltaa sähkövoimatekniikan laskentaa onglemanratkaisuissa ja mittauksissa.
Opiskelija on suorittanut SFS6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen hyväksytysti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija ei ole suorittanut SFS6002 koulutusta, tai suoritukset ovat puutteellisia teorian (tentti), laboratoriotöiden suorituksen, raportoinnin tai oppimispäiväkirjojen osalta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Moodlessa ja Pepissä on kuvattu opintojakson arviointi,
Arviointi perustuu prosessi- ja tuotosarviointiin arviointikriteerien mukaisesti.
Tentti, harjoitus- ja laboratoriotyöt ja oppimistehtävät,raportit, aktiivinen opiskelu, ryhmätyöskentely ja osaamisen kehittyminen arvioidaan asteikolla 0 -5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole suorittanut opintojaksoa hyväksytysti tai hänellä on suorittamatta jokin osa-alue (SFS6002, hyväksytty teoriaosuuden suoritus, 16h laboratoriotyöskentelyä + laboratoriotöiden työselostus + lab.töiden oppimispäiväkirja)

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa sähkövoimatekniikan peruskomponentit, niiden toiminnan tasa- ja vaihtosähköpiireissä ja kytkentöjen perusperiaatteet. Opiskelija osaa kertoa dokumenteista ja kytkentäkaavioista todellisten komponenttien pääpiirien ja ohjauspiirien liitynnät. Opiskelija osaa tehdä ohjaajan opastuksella kytkennät kuvien ja kaavioiden perusteella ja osaa arvioida omaa toimintaa. Opiskelija osaa sähkövoimatekniikan sähköisten suureiden peruslaskentaa ja sähköisten suureiden mittausta käytännössä. Opiskelija osaa laskea yksi- ja kolmivaiheisen vaihtosähköjärjestelmän virta-, jännite- ja tehosuureita. Opiskelija osaa mitata virtaa, jännitettä ja tehoja virtapiiristä. Opiskelija osaa tehdä mittauspöytäkirjan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa kytkeä erilaisia sähkövoimatekniikan komponentteja toiminnallisiksi sähköpiireiksi. Opiskelija osaa kytkeä eri sähkösuureiden mittauslaitteet oikein opiskeltaviin sähköteknisiin peruskytkentöihin. Opiskelija osaa lukea mittauslaitteita oikein ja verrata tuloksia laskettuihin arvoihin. Opiskelija osaa laatia käytännön työharjoituksesta raportin. Opiskelija osaa käyttää sähkövoimatekniikan peruslaskentaa onglemanratkaisuissa ja mittauksissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa lukea erilaisia sähkövoimatekniikan dokumentteja, kuten piirikaavioita, pääkaavioita, piirikaavioita ja verrata niitä käytännön laitteistoon. Opiskelija osaa tehdä muutoksia piirikaavioihin. Opiskelija osaa verrata mittauslaitteiden toimintaa. Opiskelija osaa soveltaa sähkövoimatekniikan laskentaa onglemanratkaisuissa ja mittauksissa

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna seuraavat opintojaksot tai omata vastaavat tiedot ja taidot ennen opintojaksoa: ​
- Sähkövoimatekniikan perusteet -rinnakkaisopintojen tuottamat tiedot ja taidot tai vastaavat tiedot ja taidot