Siirry suoraan sisältöön

Porojen talviruokinnan suunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML47-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
13.03.2023 - 17.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
18.09.2023 - 10.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Maaseutuelinkeinojen koulutus
Opettajat
Veikko Maijala
Vastuuopettaja
Veikko Maijala
Ryhmät
R61M20S
Agrologikoulutus (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020
R61M21S
Agrologikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
Opintojakso
R601ML47

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

Opintojakson eteneminen opiskelijan näkökulmasta

Tutustu moodletytilaan ja oppimateriaaliin. Kirjoita miksi tulin opintojaksolle ja mihin tarvitsen tulevaa osaamista. Palauta tehtävä palautuslaatikkoon ”Tavoitteeni opintojaksolla”

vk 38
Osallistu aloituswebinaariin, jossa esitellään opintojakson kulku ja ohjeistetaan harjoituslaskelman tekoon. Webinaari pidetään etänä ” etä-luokka, Porojen talviruokinnan suunnittelu syksy 2023”.


vk 39 - 43
Perehdy opintojakson oppimateriaaliin ja tee harjoituslaskelma poru-sovelluksella. Palauta laskelma moodlen palautuslaatikkoon ”Harjoituslaskelma”.

vk 44
Osallistu webinaariin ja esittele harjoituslaskelman tuloksia. Webinaari pidetään ” etä-luokka, Porojen talviruokinnan suunnittelu syksy 2023”.
Osallistu webinaariin, jonka aiheena on miten teen porojen talviruokinnan suunnitelman. Webinaari pidetään ” etä-luokka, Porojen talviruokinnan suunnittelu syksy 2023”.

vk 45
Tee porojen talviruokinnan suunnitelma.

vk 46
Tee 10-15 minuutin videoesitys suunnitelmasta. Palauta video Padlet-alustalle. Nettilinkistä ”Suunnitelmien palautus” pääset palauttamaan videosi Padlettiin.

vk 47
Tutustu toisten opiskelijoiden tekemiin videoesityksiin.
Kommentoi asiantuntevasti ja kehittävästi toisten opiskelijoiden videotallenteita. Kommentointi tehdään keskustelualustalle ”Ruokintasuunnitteluvideoiden kommentointi”

vk 48
Osallistut loppuwebinaariin, jossa käsitellään talviruokintasuunnitelmia. Webinaari pidetään ” etä-luokka, Porojen talviruokinnan suunnittelu syksy 2023”.

vk 49
Kuuntele opettajan videoitu palaute.

Tavoitteet

Tietää poron laiduntamisen erityispiirteet
Tietää poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin
Osaa valita oikeanlaisia rehuja ja laskea rehutarpeen eri pororyhmille
Tunnistaa yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa
Tietää poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet
Tietää logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa
Osaa laskea ruokinnasta aiheutuvia kustannuksia
Osaa suunnitella toimivan ruokintaratkaisun joko talviseen tarharuokintaan tai maastoruokintaan

Sisältö

Opintojaksolla perehdyt poron ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Osaat tehdä porokarjalle kestävän talviruokinnan suunnitelman. Tunnistat porojen yleisimmät ruokinnalliset sairaudet ja taudit ja osaat ennaltaehkäistä näitä ruokinnan suunnittelussa.

Aika ja paikka

Syksy 2023, verkko-opinnot

Oppimateriaalit

Poron ruokinta –kirja (Nieminen, Maijala ja Soveri)
Tunne poro: poron sairaudet ja terveydenhoito –kirja (Sauli Laaksonen)

Opintojakson alussa osoitettu materiaali

Opetusmenetelmät

Verkko-opinnot, oppimistehtävät, harjoitukset, kolme etäwebinaaria.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvailla poron ravitsemuksellisia tarpeita. Opiskelijan ruokintasuunnitteluosaaminen on yksipuolista ja keskittyy vain muutaman osa-alueen tarkasteluun.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laskea erilaisia ruokintavaihtoehtoja porolle. Opiskelija pystyy hahmottamaan poron ruokintakokonaisuuden ja tekemään perustellun ja kattavan ruokintasuunnitelman.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa yhdistää poron ruokintaosaamiseen poron ravitsemuksellisen tarpeen, ruokinnassa käytettävät koneet ja laitteet, logistiikan, ruokinnan taloudellisuuden ja poron hyvinvoinnin. Opiskelija osaa tuoda perusteltuja kehittämisehdotuksia poron ruokintaan.

Lisätiedot

Opiskelijalla tulee olla ennen opintojaksolle osallistumista perusosaaminen kotieläinten ravitsemuksesta

Siirry alkuun