Siirry suoraan sisältöön

Matkailun toimintaympäristö (5 op)

Toteutuksen tunnus: MATR210-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 08.10.2023

Ajoitus

09.10.2023 - 26.11.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Tutkinto-ohjelma

  • Restonomikoulutus

Opettaja

  • Milla Hirvaskari
  • Aulikki Laitinen-Tolonen

Vastuuhenkilö

Milla Hirvaskari

Opiskelijaryhmät

  • RA81M23S
    Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata matkailun toimintaympäristöä ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita
- kuvata kansantalouden peruskäsitteitä ja tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen.

Sisältö

- Matkailun globaalin toimintaympäristön nykytila, kehitys ja ennakointi
- Kansainvälisen liiketoimintaympäristön muutokset ja vaikutukset toimialaan ja matkakohteeseen (poliittiset, ekonomiset, taloudelliset, ekologiset, sosiaaliset, kulttuuriset)
- Arktinen alue ja Lappi matkailun toimintaympäristönä

Aika ja paikka

Eteneminen viikottain aiheiden ja lukujärjestyksen mukaan. Ohjaustapaamiset Zoomissa.

Opintojakso toteutetaan Moodlessa ja Zoomissa syksyllä 2023. Opintojakso alkaa viikolla 41 ja viimeinen ohjaustapaaminen on viikolla 46. Ohjaustapaamisten ajankohdat ovat nähtävillä lukujärjestyksessä ja Moodlessa.

Osaamisen näytön viimeinen palautuspäivä on marraskuussa viikolla 47, 2023.

Oppimateriaalit

Materiaali ilmoitetaan Moodlessa.

Opetusmenetelmät

Käänteinen opetusmenetelmä (Flipped learning), vaiheittain etenevä. Opiskelijoiden tulee perehtyä opetettavaan aiheeseen opettajien antamien ennakkomateriaalien avulla ennen opetustapaamisia verkossa. Ennakkomateriaalin kautta opiskelija rakentaa perustietämyksen aiheeseen. Ohjaustapaamisten tavoitteena on syventää ja soveltaa ennakkomateriaalin pohjalta opittua käsittelemällä aihetta yhdessä opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Opintojaksoon sisältyy oppimateriaaleihin ja lähdeaineistoihin perehtymistä, itsenäisiä harjoitus- ja oppimistehtäviä, yhteistoiminnallista työskentelyä ja ryhmätyötä sekä ohjaustapaamisia. Osaamista ja oppimista ohjataan oppimateriaalien, ohjaustapaamisen sekä oppimistehtävistä annettavan palautteen ja arvioinnin avulla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksoon ei sisälly tenttiä.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla tarkastellaan kansainvälistä matkailua ja taloutta. Lisäksi opintojaksolla hyödynnetään englanninkielistä lähdemateriaalia.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö osaamisportfoliolla. Tarkemmat ohjeet annetaan opintojakson alussa Moodlessa.

Sisällön jaksotus

Opintojakso rakentuu seuraavista aihe-alueista:
- matkailun globaali toimintaympäristö, kansainvälinen matkailu ja matkailun trendit
- matkailun arktinen ja pohjoinen toimintaympäristö, matkailu Lapissa ja matkailukohteen toimintaympäristöanalyysi
- kansantalouden peruskäsitteet ja taloustiedon hankinta
- liiketoimintaympäristössä tapahtuvat muutokset ja vaikutukset matkailutoimialaan ja matkakohteeseen

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa tunnistaa matkailun toimintaympäristön ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita vähäisesti. Opiskelija osaa kuvata kansatalouden peruskäsitteitä ja tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen vähäisesti ja pinnallisesti.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija osaa kuvata matkailun toimintaympäristöä ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita. Opiskelija osaa kuvata kansatalouden peruskäsitteitä ja tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen pääpiirteissään.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija osaa kuvata matkailun toimintaympäristöä ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita monipuolisesti. Opiskelija osaa määritellä kansatalouden peruskäsitteitä ja tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen.

Hyvä (4)
Opiskelija osaa kuvata matkailun toimintaympäristöä ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita monipuolisesti ja perustellusti. Opiskelija osaa määritellä kansatalouden peruskäsitteet ja tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen monipuolisesti ja perustellusti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa kuvata matkailun toimintaympäristöä ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita kattavasti, monipuolisesti ja perustellusti. Opiskelija osaa määritellä kansatalouden peruskäsitteet ja tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen kattavasti, monipuolisesti ja perustellusti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa tunnistaa matkailun toimintaympäristön ja matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuuksia ja haasteita. Opiskelija ei osaa kuvata kansatalouden peruskäsitteitä eikä osaa tulkita kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioitavat kohteet:
- Itsenäinen perehtyminen ennakkoaineistoon ja pienehtävät
-Arvosana muodostuu 10 pientehtävästä

Esitietovaatimukset

MAT201 Johdatus matkailuilmiöön