Siirry suoraan sisältöön

Matkailualan turvallisuusosaaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: MATR204-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 04.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Restonomikoulutus

Opettaja

  • Petri Pälli
  • Sari Nisula

Vastuuhenkilö

Petri Pälli

Opiskelijaryhmät

  • RA81M23K
    Restonomikoulutus, Rovaniemi, kevät 2023

Tavoitteet

Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän oppii varautumaan tulevaan ja arvioimaan matkailualaan liittyviä riskejä. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaisen elintarvikehygienian sekä anniskelulainsäädännön perusasiat. Opiskelija osaa laatia turvallisuuteen liittyviä asiakirjoja ja suunnitelmia.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön asettamat turvallisuushaasteet
- kuvata työsuojelun ja ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa
- selittää matkailun turvallisuuden arvoketjuajattelun
- varautua tulevaan riskien arviointia ja omavalvontaa hyödyntämällä
- kuvata ajankohtaisen elintarvikehygienian sekä anniskelulainsäädännön perusasiat
- kehittää ennakoivasti yrityksen turvallisuustasoa ja laatua
- kuvata verkostomaisen turvallisuustyön hyödyt
- selittää matkailualan asiakasturvallisuuden perusteet
- hyödyntää digitaalisia työkaluja turvallisuuden dokumentoinnissa
- tunnistaa vastuullisen matkailun ohjauskeinoja (esim. jokamiehenoikeudet, ympäristölainsäädäntö, työturvallisuus).

Sisältö

- Ennakoiva turvallisuusjohtaminen ja arvoketjuajattelu
- Työntekijän ja työnantajan lakisääteiset velvollisuudet turvallisuuden suhteen
- Matkailun turvallisuus arktisessa toimintaympäristössä
- Matkailualan yritysten turvallisuuteen ja omavalvontaan vaikuttavat tekijät (matkailun turvallisuustyökalut)
- Ajankohtainen elintarvikehygienia ja anniskelulainsäädäntö

Aika ja paikka

ZOOM

Oppimateriaalit

Iivari, P. 2012. Matkailun turvallisuus. Globaalit muutokset – paikalliset vaikutukset. Rovaniemen ammattikorkeakoulun julkaisusarja D Linkit ja luentomateriaali Petri Pälli. Omavalvontasuunnitelmat, Pelastussuunnitelmat, Turvallisuusasiakirjat, Työsuojelun toimintaohjelmat Internet -linkit

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitukset, ZOOM

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ryhmätehtävä Petri Pällin osuudesta

Ryhmä/yksilötehtävä Pekka IIvarin osuudesta

Lisätietoja opiskelijoille

Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#3051

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0): Opiskelija ei ole perehtynyt matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä eikä omaksunut ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkitystä liiketoiminnassa. Opiskelija ei ymmärrä turvallisuuden arvoketjuajattelua matkailualalla eikä tunnista yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän ei osaa varautua tulevaan eikä arvioida matkailualaan liittyviä riskejä. Opiskelija ei osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa tai anniskelulainsäädännön perusasioita.

Tyydyttävä (1): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa pääpiirteissään. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä heikosti. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä heikosti. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita heikosti.

Tyydyttävä (2): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa pääpiirteissään. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa jonkin verran yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä pääpiirteissään. Opiskelija osaa jonkin verran kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita.

Hyvä (4): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa hyvin. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä kattavasti ja perustellusti. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä kattavasti. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita monipuolisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija perehtyy matkailualan turvallisuuteen arktisessa toimintaympäristössä ja omaksuu ennakoivan turvallisuusjohtamisen merkityksen liiketoiminnassa kattavasti. Opiskelija ymmärtää turvallisuuden arvoketjuajattelun matkailualalla ja tunnistaa yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä monipuolisesti, kattavasti ja perustellusti. Hän osaa varautua tulevaan ja arvioida matkailualaan liittyviä riskejä kattavasti, monipuolisesti ja perustellusti. Opiskelija osaa kuvata yritysten omavalvontaa ja ajankohtaista elintarvikehygieniaa sekä anniskelulainsäädännön perusasioita monipuolisesti ja perustellusti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikko: Hylätty - T1 - K5
Kokonaisarvosanan painotukset:
Osuus Petri Pälli 80 %
Osuus Pekka Iivari 20%
Kumpikin osuus on oltava hyväksytysti läpi kurssin läpäisemiseksi

Esitietovaatimukset

MAT201 Johdatus matkailuilmiöön

Lisätiedot

Opintojakso on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin ammattikorkeakoulun säädösten mukaisesti.

Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.