Siirry suoraan sisältöön

Ohjattu harjoittelu 1 (10 op)

Toteutuksen tunnus: KOHA124AOJ-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.05.2024

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Mari-Selina Kantanen
  • Mika Majuri

Vastuuhenkilö

Mari-Selina Kantanen

Opiskelijaryhmät

  • KA52K21Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021

Tavoitteet

Ohjatun harjoittelun tavoitteiden asettaminen tehdään yhteistyössä työnantajan, oppilaitoksen ja opiskelijan kesken, sillä työtehtävät saattavat vaihdella suurestikin opiskelijan oman urasuunnitelman myötä. Siksi onkin tärkeää, että opiskelija pohtii omaa osaamistaan suhteessa työtehtäviin ennen harjoittelun aloittamista, keskittyy harjoittelussa kehittämään havainnoimiaan asioita ja osaa harjoittelujakson aikana ja lopussa myös arvioida harjoittelun aikana hankkimaansa osaamista.

Sisältö

Yleiset ohjeet ja sisältö:
Työharjoittelun alkaessa, opiskelija alkaa täyttää viikkokohtaisia oppimispäiväkirjoja. Opiskelija pitää tuntikirjanpitoa päivittäin, mutta kokoaa viikon aikaiset työtehtävät oppimispäiväkirjapohjaan. Näissä oppimispäiväkirjoissa opiskelija kertoo työtehtävien lisäksi oman osaamisen kehittymisestä tehtävien hoitamisessa ja mukaan voi liittää esim. kuvia työtehtäviin liittyen. Opiskelija pohtii oppimispäiväkirjoissa työtehtävissä tarvittavaa osaamista yleisesti sekä pohtii oman osaamisen kehittämistarpeita. Opiskelija lähettää työharjoitteluvastaavalle muutaman viikon raportit nähtäväksi, jotta saa varmuuden, että ne täyttävät vaatimukset.
Työharjoittelun päätyttyä opiskelija täyttää Webropol-kyselyn (osaamisen mittaus) ja palauttaa työharjoitteluvastaavalle ohjatun työharjoittelun dokumentit (harjoittelukirja ja viikkokohtaiset oppimispäiväkirjat). Ohjattu työharjoittelu esitellään työharjoitteluseminaarissa.
Keskeytyminen: Mikäli ohjattu työharjoittelu keskeytyy jostain syystä, tulee asiasta välittömästi ottaa yhteyttä työharjoitteluvastaavaan.

Aika ja paikka

Monimuoto-opiskelijoilla ohjattu työharjoittelu ajoittuu yleensä 3./4. opintovuodelle/vuosille. Ohjatut työharjoittelut (1 ja 2) suoritetaan yhtäjaksoisessa harjoittelujaksossa, vaikka ne olisi OPSissa hajautettu käytännön syistä eri lukukausille. Ennen ohjattujen työharjoitteluiden aloittamista kaikki muut pakolliset harjoittelut (perusharjoittelut, ammattiharjoittelut, syventävät harjoittelut) tulee olla suoritettuina.

Opetusmenetelmät

Ammattitaitoa edistävä harjoittelu on olennainen osa ammattikorkeakoulututkintoa. Monimuoto-opiskelijoilla suoritetaan osana tutkintoa ohjattua harjoittelua (ohjattu työharjoittelu 1 ja ohjattu työharjoittelu 2), jolla korvataan osa tutkintoon kuuluvista ammattiopinnoista.

Ohjatun työharjoittelupaikan opiskelija hankkii itse ja ennen harjoittelun aloittamista hän ilmoittaa ja hyväksyttää harjoittelupaikan ja työnkuvansa työharjoitteluvastaavalla. Ohjatusta työharjoittelusta tehdään sopimus työnantajan ja koulun välillä (sopimuspohja).

Lisätietoja opiskelijoille

Ohjatut työharjoittelut (1 ja 2) suoritetaan yhtäjaksoisessa harjoittelujaksossa, vaikka ne olisi OPSissa hajautettu käytännön syistä eri lukukausille. Ennen ohjattujen työharjoitteluiden aloittamista kaikki muut pakolliset harjoittelut (perusharjoittelut, ammattiharjoittelut, syventävät harjoittelut) tulee olla suoritettuina.

Harjoittelu alkaa harjoitteluinfolla, harjoittelupaikka ja työtehtävä hyväksytetään harjoitteluvastaavalla, jonka jälkeen ohjatusta harjoittelusta tehdään sopimus ennen harjoittelun aloittamista. Opiskelija tekee ennen harjoittelua, harjoittelun aikana ja harjoittelun päätteeksi erilaisia dokumentteja annettujen ohjeiden mukaisesti. Lisäksi opiskelija pitää harjoittelusta seminaariesityksen.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Opiskelija on suorittanut vaaditun harjoitteluajan (10 vkoa) oman tekniikan alaan liittyvissä työympäristöissä ja –tehtävissä. Ennen harjoittelun aloittamista opiskelija on täyttänyt Webropol-kysymykset sekä täyttänyt harjoittelukirjasta vaaditut osuudet. Harjoittelun päättymisen jälkeen opiskelija on tuottanut ja palauttanut harjoitteluun vaadittavat dokumentit (harjoittelusopimus, harjoittelijakirja) ja osallistunut työharjoitteluseminaariin. Opiskelija osaa kuvata omaa osaamista ja valmiuksia suhteessa harjoittelun suorittamiseen, ja osaa kertoa harjoittelupaikasta ja -tehtävistä sekä kykenee arvioimaan osaamisen kehittymistä suhteessa harjoittelun tavoitteisiin.

Hylätty:
Opiskelija ei ole suorittanut vaadittua harjoitteluajanjaksoa oman tekniikan alan työtehtävissä tai hän ei ole palauttanut harjoittelun suorittamiseen liittyviä dokumentteja eikä ole osallistunut työharjoitteluseminaariin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty - hylätty.

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole suorittanut vaadittua harjoitteluajanjaksoa konetekniikan alan työtehtävissä tai hän ei ole palauttanut harjoittelun suorittamiseen liittyviä dokumentteja eikä ole pitänyt harjoitteluseminaariesitystä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Hyväksytty:
Opiskelija on suorittanut vaaditun harjoitteluajan (18 vkoa) konetekniikan alaan liittyvissä työympäristöissä ja –tehtävissä. Ohjatun harjoittelun tehtävissä näkyy opiskelijan ammatillinen kehittyminen. Ennen harjoittelun aloittamista opiskelija on täyttänyt Webropol-kysymykset sekä täyttänyt harjoittelukirjasta vaaditut osuudet. Harjoittelun päättymisen jälkeen opiskelija on tuottanut ja palauttanut harjoitteluun vaadittavat dokumentit (harjoittelusopimus, harjoittelijakirja, viikkokohtaiset oppimispäiväkirjat) ja pitää harjoittelusta esityksen koulutuksen työharjoitteluseminaarissa. Opiskelija osaa kuvata omaa osaamista ja valmiuksia suhteessa harjoittelun suorittamiseen, kertomaan harjoittelupaikasta ja -tehtävistä sekä kykenee arvioimaan osaamisen kehittymistä suhteessa harjoittelun tavoitteisiin.