Siirry suoraan sisältöön

Kone- ja laitesuunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K303OJ-19006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 04.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 19.11.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Petri Kesälahti
  • Ari Pikkarainen

Vastuuhenkilö

Petri Kesälahti

Opiskelijaryhmät

  • KA52K21Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021

Tavoitteet

Opintojaksolla opit kone- ja laitesuunnitteluprosessin eri vaiheet ja osaat soveltaa tietokoneavusteista suunnittelua (CAD), teknistä piirtämistä ja laskentaa (mm. koneenelimien laskentaperusteet) sekä erilaisia suunnittelumetodeja käytännön ongelman ratkaisemisessa.
Osaat soveltaa luovan työn metodeja suunnitteluprosessissa.

Sisältö

- kone- ja laitesuunnittelun merkitys teollisuudessa ja tuotekehityksessä
- kunnossapito osana kone- ja laitesuunnittelua; kohteiden kunnossapidettävyyden huomiointi suunnitteluvaiheessa
- tietokoneavusteinen suunnittelu (CAD) suunnittelun apuna, simulointi
- luovan työn metodit käytännön suunnittelutehtävän osana
- koneenosien laskenta erilaisissa käytännön tapauksissa (mm. erilaiset koneenelimet, välitykset)
- suunnitteluharjoitukset
- lukukausiprojektin käytännön ongelmien ratkaisu ja ratkaisutyökalut

Aika ja paikka

ZOOM-luennot
Kosmos, Kemi, syksy 2023 lähijakso 39

Oppimateriaalit

Materiaali Moodlessa

Opetusmenetelmät

Luennot, suunnittelu- ja laskuharjoitukset

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksosta ei tenttiä

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Sisällön jaksotus

Luennot ja harjoitukset järjestetään syyslukukaudella 2023

Lisätietoja opiskelijoille

-

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa EuroCode 3 mukaisen ruuviliitoksen mitoituksen muttei hallitse liitoksen momentin määritystä. Opiskelija osaa karkean vierintälaakerin eliniän laskennan muttei hallitse laakerin kuormitukseen perustuvaa mitoitusta. Akselin laskennallisessa määrityksessä selvää heikkoutta akseliin kohdistuvan kuormituksen mukaisen laskenta tavan valinnan suhteen. Edelläkuvattujen laskennallisten määritteiden soveltava käyttö ei itsenäisesti onnistu harjoituksien osalta. Opiskelija ei kykene itsenäisesti hyödyntämään komponenttitoimittajien DataSheet tietoja. Opiskelijan ymmärrys edelläkuvatuista tiedoista osana suunnittelutyötä sekä laitekokonaisuutta heikkoa.
Opiskelija ymmärtää suunnittelun ja laskennan merkityksen mutta ei suoriudu laskuista ilman tukea (mm. pyörivän liikkeen mekaniikka, tehonsiirto, välityslaskut).


Opiskelija osallistuu lähes kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävien tekemiseen hän kuitenkin tarvitsee runsaasti ohjaajan opastusta eikä suoriudu niistä itsenäisesti. Tulokset ja tekemisen laatu täyttävät vain työlle asetetut minimivaatimukset. Tuotoksissa on selkeitä virheitä ja muodollisia puutteita. Opiskelija kuvaa asioita puutteellisin perustein ja tuotoksista on havaittavissa, että osaamisessa on vielä puutteita. Ajankäyttö on hallitsematonta, tehtävien suorittamisessa ja palauttamisessa on suuria puutteita.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija osaa EuroCode 3 mukaisen ruuviliitoksen mitoituksen sekä hallitsee liitoksen momentin määrityksen yksinkertaistetulla laskentatavalla. Opiskelija osaa karkean vierintälaakerin eliniän laskennan sekä hallitsee laakerin kuormitukseen perustuvaa mitoitusta sekoittaen kuitenkin eri kuormitustapausten vaatimat laskentamääritteet. Akselin laskennallisessa määrityksessä selvää heikkoutta akseliin kohdistuvan kuormituksen mukaisen laskenta tavan valinnan suhteen. Edelläkuvattujen laskennallisten määritteiden soveltava käyttö onnistuu osittain ohjatusti harjoituksien osalta. Opiskelija kykenee hyödyntämään komponenttitoimittajien DataSheet tietoja, mutta tietojen tulkinta osittain virheelistä. Opiskelijan ymmärtää edelläkuvatut tiedot osana suunnittelutyötä sekä laitekokonaisuutta, muttei osaa yhdistää niitä ilman ohjausta käytäntöön. Opiskelija suoriutuu laskuista (mm. pyörivän liikkeen mekaniikka, tehonsiirto, välityslaskut) kohtuullisesti mutta tarvitsee vielä ohjausta.



Opiskelija osallistuu lähes kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä osin itsenäisesti, mutta hän tarvitsee vielä paljon apua ohjaajalta. Tulokset ja tekemisen laatu ylittävät työlle asetetut minimivaatimukset. Tuotoksissa on jonkin verran toistuvia virheitä ja muodollisia puutteita. Opiskelija pyrkii kuitenkin kuvaamaan asioita ammattimaisesti. Ajankäyttö on suunnittelematonta ja tehtäviä ei suoriteta ja palauteta ajallaan tai ilman ohjaajan aloitetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija osaa EuroCode 3 mukaisen ruuviliitoksen mitoituksen sekä hallitsee liitoksen momentin määrityksen ohjatusti myös tarkennetulla laskentatavalla. Opiskelija osaa karkean vierintälaakerin eliniän laskennan sekä hallitsee laakerin kuormitukseen perustuvaa mitoitusta lähes virheettömästi. Akselin laskennallisen määrittäminen sujuu lähes virheettömästi. Edelläkuvattujen laskennallisten määritteiden soveltava käyttö onnistuu lähes itsenäisesti harjoituksien osalta. Opiskelija kykenee hyödyntämään komponenttitoimittajien DataSheet tietoja opetusjakson harjoituksissa. Opiskelija ymmärtää edelläkuvatut tiedot suunnitellessaan uutta laitekokonaisuutta muttei hallitse niiden käyttöä osana suunnittelutyötä. Opiskelija osaa laskea ja yhdistää käytäntöön keskeisimmät suunnittelukohteet (mm. pyörivän liikkeen mekaniikka, tehonsiirto, välityslaskut) ja tuotosten laatu on pääosin virheetöntä.



Opiskelija osallistuu kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä pääosin itsenäisesti ja tulokset ja tekeminen ovat pääosin laadukasta. Tuotokset ovat lähes virheettömiä ja dokumentointi täyttää muutoinkin sille asetetut keskeiset vaatimukset. Ajankäyttö on hallinnassa ja tehtävät suoritetaan ja palautetaan pääsääntöisesti määritellyn aikataulun mukaisesti.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa EuroCode 3 mukaisen ruuviliitoksen mitoituksen sekä hallitsee liitoksen momentin määrityksen myös tarkennetulla laskentatavalla. Opiskelija osaa karkean vierintälaakerin eliniän laskennan sekä hallitsee laakerin kuormitukseen perustuvaa mitoituksen. Opiskelija hallitsee akselin laskennallisen määrittämisen. Edelläkuvattujen laskennallisten määritteiden soveltava käyttö onnistuu harjoituksien osalta. Opiskelija kykenee hyödyntämään komponenttitoimittajien DataSheet tietoja opetusjakson harjoituksissa.Opiskelija kykenee lähes virheettömästi huomioimaan nämän edelläkuvatut tiedot suunnitellessaan uutta laitekokonaisuutta. Opiskelija suoriutuu itsenäisesti suunnittelun kohteena olevista laskuista (mm. pyörivän liikkeen mekaniikka, tehonsiirto, välityslaskut) ja tuotosten laatu on virheetöntä.


Opiskelija osallistuu kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä lähes täysin itsenäisesti ja tulokset ja tekeminen ovat laadukasta. Tuotokset ovat ulkoasultaan ja muodoltaan hyvällä tasolla. Opiskelija selvästi hallitsee opintojakson aihepiirin ja osaa esittää asioita erilaisten ohjeiden ja sääntöjen edellyttämällä tavalla. Opiskelija osaa suunnitella omaa työtään ja edetä tehtävissään oma-aloitteisesti. Ajankäyttö on hallinnassa ja tehtävät suoritetaan ja palautetaan määritellyn aikataulun mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa EuroCode 3 mukaisen ruuviliitoksen mitoituksen sekä hallitsee liitoksen momentin määrityksen myös tarkennetulla laskentatavalla. Opiskelija osaa karkean vierintälaakerin eliniän laskennan sekä hallitsee laakerin kuormitukseen perustuvaa mitoituksen. Opiskelija hallitsee akselin laskennallisen määrittämisen. Edelläkuvattujen laskennallisten määritteiden soveltava käyttö onnistuu harjoituksien osalta. Opiskelija kykenee hyödyntämään komponenttitoimittajien DataSheet tietoja opetusjakson harjoituksissa. Opiskelija kykenee itsenäisesti huomioimaan nämä edelläkuvatut tiedot suunnitellessaan uutta laitekokonaisuutta. Opiskelija osaa analysoida suunnittelun kohteena olevia, laskentaa vaativia asioita (mm. pyörivän liikkeen mekaniikka, tehonsiirto, välityslaskut) ja soveltaa niitä käytäntöön.

Opiskelija osallistuu kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä oma-aloitteisesti ja itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuista. Tuotokset ovat erinomaisella tasolla. Opiskelija hallitsee opintojakson aihepiirin ja kykenee pohtimaan, luomaan johtopäätöksiä ja soveltamaan niitä eri yhteyksissä. Opiskelija osaa esittää asiat erinomaista asianhallintaa osoittaen ja soveltaa tietämystään vaativienkin ongelmien ratkaisuun. Ajankäyttö on suunnitelmallista ja tehtävät suoritetaan ja palautetaan määritellyn aikataulun mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Prosessiarviointi: harjoitusten tekeminen ja aktiivisuus, tuntityöskentely, tuntiaktiivisuus, itsenäinen työ
Tuotosarviointi: aihekohtaiset Moodle-tehtävät