Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalityö ja sosiaalipedagogiikka ammatillisina orientaatioina (10 op)

Toteutuksen tunnus: K700BE03-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 10.10.2023

Ajoitus

11.10.2023 - 17.12.2023

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus (op)

10 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Sosionomikoulutus

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 45

Tutkinto-ohjelma

  • Sosionomikoulutus

Opettaja

  • Mari Louste
  • Matti Virtasalo

Vastuuhenkilö

Matti Virtasalo

Opiskelijaryhmät

  • KA71S23K_2
    Sosionomikoulutus 2 (verkko-opinnot) Kemi, kevät 2023

Tavoitteet

Osaamistavoitteet:
Opiskelija
- osaa kuvata sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja tunnistaa niiden tavoitteet ja tehtävät
- jäsentää sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen työn prosessina ja tuntee keskeiset menetelmät
- ymmärtää sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen ajattelu- ja toimintatavan osana sosionomin ammatillista osaamista
- soveltaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogista työotetta

Sisältö

Sisältö:
- sosiaalityön kehitys, keskeiset teoriat ja käytännöt ja eettiset jännitteet
- sosiaalipedagogiikan arvo- ja teoriatausta, käytännöt ja menetelmät

Aika ja paikka

Lapin Ammattikorkeakoulu, verkko-opetus, syksy 2023

Oppimateriaalit

Kirjallisuuslistaus sekä muu oppimateriaali löydettävissä Moodle-oppimisalustalla.
Sosiaalipedagogiikan kirjana: Nivala & Ryynänen, Sosiaalipedagogiikka
Sosiaalityön kirjoina:Törrönen ym. (Toim.) (2018) Vastavuoroinen sosiaalityö, Juhila (2018) Aika, paikka ja sosiaalityö ja Raunio (2009) Olennainen sosiaalityössä

Opetusmenetelmät

- Luennot, läsnäolo väh. 80%
- Työskentely Moodle-oppimisalustalla
- Oppimateriaaleihin sekä kirjallisuuteen perehtyminen
- Oppimistehtävät ja arvioitavat tehtävät
- Tehtävät ja esitykset

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT-menettelyn mukaisesti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tunnistaa heikosti sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja keskeisiä työmenetelmiä.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ei osaa soveltaa työmenetelmiä asiakastyössä.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija ei osaa arvioida sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan eikä toimi asiakasta arvostavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Tyydyttävä (1)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tuntee niukasti sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja arvotaustaa. Opiskelija osaa suppeasti määritellä sosiaalityön sekä sosiaalipedagogiikan tavoitteet ja tehtävät. Opiskelija osaa luetella sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen työn prosessia ja tuntee joitakin keskeisiä menetelmiä. Opiskelija soveltaa heikosti sosiaalityötä ja sosiaalipedagogista ajattelu- ja toimintatapaa osana sosionomin ammatillista osaamista. Opiskelija tunnistaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamisen kehittämisen tarpeensa.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa heikosti soveltaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogista työotetta. Opiskelija osaa heikosti hyödyntää sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tutkimusta sekä arvioida vallitsevia toimintakäytäntöjä ja reflektoida omaa toimintaansa.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija osaa reflektoida sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaa. Opiskelija osaa toimia eettisesti kestävällä, asiakasta arvostavalla ja ammatillisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

Tyydyttävä (2)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tuntee sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja arvotaustaa. Opiskelija osaa suppeasti määritellä sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tavoitteet ja tehtävät. Opiskelija osaa jonkin verran jäsentää sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen työn prosessia ja tuntee joitakin keskeisiä menetelmiä. Opiskelija osaa selittää sosiaalityötä ja sosiaalipedagogista ajattelu- ja toimintatapaa osana sosionomin ammatillista osaamista. Opiskelija osaa nimetä sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamisen kehittämisen tarpeitaan.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa soveltaa jonkin verran sosiaalityön ja sosiaalipedagogista työotetta. Opiskelija osaa hyödyntää jonkin verran sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tutkimusta sekä arvioida vallitsevia toimintakäytäntöjä ja reflektoida omaa toimintaansa.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija osaa selittää sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan, Opiskelija osaa toimia eettisesti kestävällä, asiakasta arvostavalla ja ammatillisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä(3)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija hallitsee sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja arvotaustaa. Opiskelija osaa määritellä sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tavoitteet ja tehtävät. Opiskelija osaa jäsentää sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen työn prosessina ja tuntee keskeisiä menetelmiä. Opiskelija osaa soveltaa sosiaalityötä ja sosiaalipedagogista ajattelu- ja toimintatapaa osana sosionomin ammatillista osaamista. Opiskelija osaa soveltaa omaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa soveltaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogista työotetta. Opiskelija osaa jonkin verran hyödyntää sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tutkimusta sekä arvioida vallitsevia toimintakäytäntöjä ja reflektoida omaa toimintaansa.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija osaa reflektoida sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan. Opiskelija osaa toimia eettisesti kestävällä, asiakasta arvostavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla sekä ammatillisesti kehittävällä tavalla.

Hyvä (4)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija hallitsee hyvin sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja arvotaustaa. Opiskelija osaa määritellä sosiaalityön sekä sosiaalipedagogiikan tavoitteet ja tehtävät. Opiskelija osaa jäsentää sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen työn prosessina ja tuntee keskeiset menetelmät. Opiskelija osaa soveltaa sosiaalityötä ja sosiaalipedagogista ajattelu- ja toimintatapaa osana sosionomin ammatillista osaamista. Opiskelija osaa tutkia omaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa soveltaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogista työotetta. Opiskelija osaa hyödyntää sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tutkimusta sekä arvioida vallitsevia toiminta käytäntöjä ja reflektoida omaa toimintaansa alojen tutkimustiedon valossa.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija osaa reflektoida sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan, toimia eettisesti kestävällä, asiakasta arvostavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla sekä ammatillisesti kehittävällä tavalla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija hallitsee kiitettävästi sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan teoreettista perustaa ja arvotaustaa. Opiskelija osaa määritellä sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tavoitteet ja tehtävät. Opiskelija osaa jäsentää sosiaalityön ja sosiaalipedagogisen työn prosessina ja tuntee keskeiset menetelmät. Opiskelija osaa soveltaa sosiaalityötä ja sosiaalipedagogista ajattelu- ja toimintatapaa osana sosionomin ammatillista osaamista. Opiskelija osaa kehittää ja laajentaa omaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa monipuolisesti soveltaa sosiaalityön ja sosiaalipedagogista työotetta. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan tutkimusta sekä tutkia vallitsevia toiminta käytäntöjä ja reflektoida omaa toimintaansa alojen tutkimustiedon valossa.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija osaa reflektoida sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan osaamistaan. Opiskelija osaa toimia eettisesti kestävällä, asiakasta arvostavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla sekä ammatillisesti kehittävällä otteella.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi koostuu 30 % ryhmätehtävän arvioinnista, 35 % sosiaalityön tehtävien arvioinnista ja 35 % sosiaalipedagogiikan tehtävien arvioinnista. Case-tehtävät arvioidaan asteikolla HYL-HYV. Tarkemmat arviointikriteerit opintojakson tiedot-välilehdellä.