Siirry suoraan sisältöön

Ikääntyvän väestön palveluiden kehittäminen (10 op)

Toteutuksen tunnus: K702GL28OJ-19005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 27.08.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 28.11.2023

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Geronomikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Geronomikoulutus

Opettaja

  • Tanja Marjanen-Korkala
  • Anne Jokelainen

Vastuuhenkilö

Anne Jokelainen

Opiskelijaryhmät

  • KA72G21S
    Geronomikoulutus, Kemi syksy 2021

Tavoitteet

Opiskelija osaa määrittää kehittämisen toimintana. Opiskelija osaa määritellä verkostoitumisen käsitteen ja sen merkityksen monialaisessa yhteistyössä. Opiskelija tunnistaa ikääntyvän väestön palveluiden kehittämistarpeita. Opiskelija osaa kartoittaa keskeiset yhteistyökumppanit ja koordinoida kehittämistyötä. Osaa kuvata projektin erivaiheet ja kehittämistyön menetelmiä. Opiskelija osaa hyödyntää tutkittua tietoa kehittämistyössä. Opiskelija tietää keskeisimmät kehittämisohjelmat ja rahoituskanavat.

Sisältö

Teemat:
- Ikääntyvän väestön palvelujen kehittämistarpeiden tunnistaminen
- Ikääntyvän väestön palveluiden kehittämisen eri vaiheet ja niiden koordinointi
- Monialainen yhteistyö ja verkostoituminen ikääntyvän väestön palvelujen kehittämisessä
- Ikääntyvän väestön palvelujen kehittämistyön välineitä
- Ikääntyvän väestön palvelujen kehittämistyön arviointi
- Kehittämishankkeiden rahoitus, toteutus ja arviointi

Aika ja paikka

Lapin Amk, Kemin kampus, sekä etäopetus

Opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää Seniorimessutapahtuman suunnittelun ja toteutuksen Vanhustenviikolla syksyllä 2023. Tapahtuman suunnittelu alkaa toimeksiantajan ja yhteistyöverkoston kanssa jo kevätlukukaudella 2023. Suunnitteluun ja toteutukseen osallistetaan kaikki geronomiopiskelijaryhmät osana heidän syksyn opintojaksojaan. Lisäksi opiskelijat toteuttavat pienryhmissä esityksiä ja palveluiden kehittämisideoita eri teemojen mukaisesti.
Teoreettinen perehtyminen ikääntyvien palvelujen kehittämiseen toteutuu syksyllä -23 kontaktiopetuksessa oppilaitoksella sekä etäopetusjaksojen yhteydessä. Opetuksessa hyödynnetään pääosin yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteita hyödyntäen opettajien asiantuntijuutta ja työelämän asiantuntijoiden osallistumista mahdollisuuksien mukaan.
Messujen valmisteluun ja toteutukseen, sekä pienryhmätehtäviin osallistumista edellytetään opiskelijalta.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Seniorimessujen suunnittelu ja toteutus toteutuu kiinteässä yhteistyössä toimeksiantajan (Kemin kaupunki/Vanhusneuvosto ja Keminmaan kunta/vanhusneuvosto), Seurakunnan, oppilaitosyhteistyönä Lappian kanssa sekä Meri-Lapin kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ja messuille osallistuvien näytteilleasettajien kanssa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa määrittää kehittämisen toimintana. Opiskelija osaa määritellä verkostoitumisen käsitteen. Opiskelija tunnistaa ikääntyvän väestön palveluiden kehittämistarpeita. Osaa kuvata projektin erivaiheet jakehittämistyön menetelmiä.Opiskelija osaa ohjatusti hyödyntää tutkittua tietoa kehittämistyössä. Opiskelija luettelee keskeisimpiä kehittämisohjelmiaja rahoituskanavia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa määrittää kehittämisen toimintana. Opiskelija osaa määritellä verkostoitumisen käsitteen ja kuvat sen merkityksen monialaisessä yhteistyössä. Opiskelija osaa määritellä verkostoitumisen käsitteen ja sen merkityksen. Opiskelija tunnistaa ja arvioi ikääntyvän väestön palveluiden kehittämistarpeita. Osaa kuvata projektin erivaiheet ja kuvata ja hyödyntää tarkoituksenmukaisia kehittämistyön menetelmiä. Opiskelija osaa hyödyntää tutkittua tietoa kehittämistyössä. Opiskelija kuvaa keskeisimpiä kehittämisohjelmia ja rahoituskanavia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa määrittää kehittämisen toimintana. Opiskelija osaa määritellä verkostoitumisen käsitteenja arvioida sen merkityksen monialaisessa yhteistyössä sekä suunnitella verkostoyhteistyötä. Opiskelija tunnistaa, arvioi ja perustelee ikääntyvän väestön palveluiden kehittämistarpeita.Osaa kuvata projektin erivaiheet jakuvata ja perustella tarkoituksen mukaisten kehittämistyön menetelmin käytön. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti tutkittua tietoa kehittämistyössä. Opiskelija osaa kuvata keskeisimpiä kehittämisohjelmia ja rahoituskanavia ja kykenee arvioimaan käyttötarkoituksenmukaset rahoituslähteet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Seniorimessuprojektin aikana kehittävää arviointia projektin etenemisestä yhteistyöverkostojen kanssa käytävien suunnittelupalaverien yhteydessä. Messutapahtuman jälkeisenä päivänä reflektoiva palautetilaisuus kaikkien opiskelijaryhmien sekä yhteistyöverkoston kanssa; onnistumiset ja kehittämishaasteet tulevia Seniorimessuja varten hyödyntäen messukävijöiltä ja näytteilleasettajilta kerättyä palautetta. Opintojakson päättyessä opiskelijoiden itsearviointi, arvioinnit tiimien työskentelystä sekä opettajien objektiivinen arviointi Innovaatiokompetenssi- arviointityökalua käyttäen --> numeerinen arviointi asteikolla Hylätty-K5.
Pienryhmätuotokset esitetään koko ryhmälle opintojakson lopussa seminaaripäivillä. Esitykset ja esitysten teemojen asiasisältö arvioidaan numeerisesti asteikolla Hylätty-K5.

Hylätty (0)

Hylätty
Opiskelija ei tunnista palvelujen kehittämistarpeita, eikä osaa suunnitella ja koordinoida palveluiden kehittämisen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Opiskelija ei osaa selittää, mitä palvelumuotoilulla tarkoitetaan, eikä kertoa esimerkkejä sen soveltamisesta alallaan. Opiskelija ei kykene toimimaan osana monialaista työryhmää, eikä arvioimaan työryhmän onnistumista kehittämistyössä. Opiskelija ei osaa arvioida omaa osallistumistaan ja sen merkitystä kehittämistyölle tai analysoida kehittämistarpeitaan sekä esittää niihin ratkaisuvaihtoehtoja. Opiskelija ei ole osallistunut opintoihin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tyydyttävä 1-2
Opiskelija tunnistaa palvelujen kehittämistarpeen ja osaa suunnitella ja koordinoida palveluiden kehittämisen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Hän osaa selittää mitä palvelumuotoilulla tarkoitetaan ja kertoa esimerkkejä sen soveltamisesta alallaan. Hän kykenee toimimaan osana monialaista työryhmää ja arvioimaan työryhmän onnistumista kehittämistyössä. Hän arvioi omaa osallistumistaan ja sen merkitystä kehittämistyölle sekä analysoi kehittämistarpeitaan sekä esittää niihin ratkaisuvaihtoehtoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

H3-H4
Opiskelija tunnistaa palvelujen kehittämistarpeen ja osaa suunnitella ja koordinoida palveluiden kehittämisen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Hän osaa selittää mitä palvelumuotoilulla tarkoitetaan ja kertoa monipuolisesti esimerkkejä sen soveltamisesta alallaan. Hän kykenee toimimaan osana monialaista työryhmää ja arvioimaan työryhmän onnistumista kehittämistyössä useista eri näkökulmista. Hän arvioi monipuolisesti omaa osallistumistaan ja sen merkitystä kehittämistyölle sekä analysoi kehittämistarpeitaan ja esittää niihin ratkaisuvaihtoehtoja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä K5
Opiskelija tunnistaa palvelujen kehittämistarpeen ja osaa suunnitella ja koordinoida palveluiden kehittämisen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Hän osaa selittää mitä palvelumuotoilulla tarkoitetaan ja kertoa erilaisia esimerkkejä sen soveltamisesta alallaan. Hän kykenee toimimaan osana monialaista työryhmää ja arvioimaan työryhmän onnistumista kehittämistyössä useista eri näkökulmista. Hän arvioi monipuolisesti omaa osallistumistaan ja sen merkitystä kehittämistyölle sekä analysoi kehittämistarpeitaan ja esittää niihin ratkaisuvaihtoehtoja.