Siirry suoraan sisältöön

Metsäbioenergia (5 op)

Toteutuksen tunnus: R604ML32OJ-19009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 13.08.2023

Ajoitus

14.08.2023 - 30.11.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

T&K-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Metsätalousinsinöörikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma

  • Metsätalouden koulutus

Opettaja

  • Oiva Hiltunen

Vastuuhenkilö

Oiva Hiltunen

Opiskelijaryhmät

  • R64M21S
    Metsätalousinsinöörikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021

Tavoitteet

Oppimistavoitteet
Opiskelija tietää metsäbioenergian käytölle asetetut tavoitteet,lähteet, alueelliset potentiaalit ja käyttökohteet sekä tuntee metsäbioenergian hankinnan tekniset, taloudelliset ja ympäristönäkökohdat.Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa energiapuukohteen korjuun asiakaslähtöisesti ja tuntee energiapuun laadun merkityksen loppukäyttäjän kannalta. Opiskelija hallitsee metsäbioenergian hankinnan osana ainespuun hankintaa.

Sisältö

Teemat
- Bioenergian käyttö ja tavoitteet
- Metsähakkeen korjuukohteet
- Metsähakkeen tuotantoketjut
- Metsähakkeen laatu ja mittaus sekä kauppa

Aika ja paikka

Syksy 2022

Opetusmenetelmät

Lähiopetus, verkko-opetus, vierailut, oppimistehtävät

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1
Tietää metsäbioenergian korjuu- ja käyttökohteet sekä energiapuun mittausmenetelmät. Osaa valita energiapuukohteelle taloudellisen tuotantoketjun. Tietää energiapuun varastoinnin merkityksen hakkeen laatuun. Tietää energiapuukauppaan liittyvät toiminnot. Tiedostaa puun käytön energiantuotannossa ja sen merkityksen ilmastonmuutoksessa.

2
Tietää metsäbioenergian käytölle asetettavat tavoitteet, korjuu- ja käyttökohteet sekä energiapuun mittausmenetelmät. Osaa valita energiapuukohteelle taloudellisen tuotantoketjun. Tietää energiapuun varastoinnin merkityksen hakkeen laatuun. Tietää energiapuukauppaan liittyvät toiminnot. Tiedostaa puun käytön energiantuotannossa ja sen merkityksen ilmastonmuutoksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3
Tietää metsäbioenergian käytölle asetettavat tavoitteet, korjuu- ja käyttökohteet, energiapuun mittausmenetelmät ja alueelliset energiapuupotentiaalit. Osaa vertailla ainespuuhak-kuun ja energiapuuhakkuun kannattavuutta erilaisilla kohteilla sekä osaa valita energiapuukohteelle taloudellisen tuotantoketjun. Tietää energiapuun varastoinnin merkityksen hakkeen laatuun ja tuntee eri polttotekiniikoiden asettamat vaatimukset hakkeen laadulle. Tiedostaa puun käytön energiantuotannossa ja sen merkityksen ilmastonmuutoksessa.

4
Tietää metsäbioenergian käytölle asetettavat tavoitteet, korjuu- ja käyttökohteet, energiapuun mittausmenetelmät ja alueelliset energiapuupotentiaalit. Osaa vertailla ainespuuhakkuun ja energiapuuhakkuun kannattavuutta erilaisilla kohteilla sekä valita energiapuukohteelle taloudellisen tuotantoketjun. Tietää energiapuun varastoinnin merkityksen hakkeen laatuun sekä puun eri polttotekiniikoiden asettamat vaatimukset hakkeen laadulle. Tietää puun käytön energiantuotannossa ja sen merkityksen ilmastonmuutoksessa. Osaa määrittää erikokoisten laitosten vuotuisen energiapuun määrän.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Tietää metsäbioenergian käytölle asetettavat tavoitteet, korjuu- ja käyttökohteet, energiapuun mittausmenetelmät ja alueelliset energiapuupotentiaalit. Osaa vertailla ja analysoida ainespuuhakkuun ja energiapuuhakkuun kannattavuutta erilaisilla kohteilla sekä valita energiapuukohteelle taloudellisen tuotantoketjun ottaen huomioon eri tukijärjestelmät. Tietää energiapuun varastoinnin merkityksen hakkeen laatuun sekä puun eri polttotekiniikoiden asettamat vaatimukset hakkeen laadulle. Tietää puun käytön energiantuotannossa ja sen merkityksen ilmaston muutoksessa. Osaa määrittää erikokoisten laitosten vuotuisen energiapuun määrän ja arvioida laskelmien perusteella hankinta-alueen laajuutta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu;
- Hyväksytty tentti
arvioidaan asteikolla 1-5 (70 %)
- Maastoharjoitus (energiapuuleimikko, vaihtoehtoiset tuotantoketjut, korjuuohjeet ja raportointi)
arvioidaan asteikolla 1-5 (30 %)
- Hyväksytyt laskuharjoitukset