Siirry suoraan sisältöön

Paikkatieto metsävaratiedon hallinnassa (5 op)

Toteutuksen tunnus: R604ML149-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 22.10.2023

Ajoitus

23.10.2023 - 10.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Metsätalousinsinöörikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma

  • Metsätalouden koulutus

Opettaja

  • Mikael Kukkonen

Vastuuhenkilö

Mikael Kukkonen

Opiskelijaryhmät

  • R64M22S
    Metsätalousinsinöörikoulutus, Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Tietää eri tarkkuustasojen paikannusmenetelmiä
- Tietää koordinaatistojen ominaisuudet ja ymmärtää koordinaatistojen merkityksen paikkatiedon hallinnassa
- Tietää paikkatiedon tietotyyppejä (vektori, rasteri)
- Osaa käyttää paikkatietojärjestelmiä ja paikkatietojärjestelmien työkaluja paikkatietoaineiston käsittelyssä ja hyödyntämisessä
- Osaa tuottaa uutta tietoa paikkatietojärjestelmien avulla
- Tietää metsätaloudessa hyödynnettäviä metsävara- ja paikkatietoaineistoja sekä ymmärtää niiden merkityksen käytännön puunkorjuussa.

Sisältö

Paikannusmenetelmät
Koordinaatisto
Paikkatiedon tietotyypit
Paikkatietojärjestelmät ja paikkatietotyökalut
Luonnonvara-alan paikkatietoaineistot

Aika ja paikka

Luennot ja tukiopetuskerrat pidetään Zoomissa. Paikkatietoharjoitukset (4h x 4 kertaa) päiväryhmälle pidetään lähiopetuksena.

Tämä opintojakso toteutetaan osittain yhdistettynä kahteen muuhun opintojaksoon (R601ML114-3001, R604ML149-3001 ja R604ML91-3003). Näillä kolmella opintojaksolla on yhteinen Moodle-tila sekä opintojakson Zoom-luennot (4h x 3 kertaa) ja Zoom-tukiopetuskerrat (4h x 3 kertaa) pidetään yhdistettynä.

Moodle: https://moodle.eoppimispalvelut.fi/course/view.php?id=15754

Oppimateriaalit

Holopainen, M., Tokola, T., Vastaranta, M., Heikkilä, J.,Huitu , H., Laamanen, R. & Alho, P. 2015. Geoinformatiikka luonnonvarojen hallinnassa. Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen julkaisuja 7.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1
Opiskelija osaa hyödyntää paikkatieto-ohjelmistoja karttojen ja tulosteiden tekemisessä. Opiskelija tietää GPS:n, DGPS:n ja muiden paikannuslaitteiden toiminnan perusteita ja toimintaperiaatteita ja osaa hyödyntää digitaalisia tiedonkeruulaitteita ohjatusti. Opiskelija tietää paikkatietoaineistojen tietotyyppejä.

2
Opiskelija osaa hyödyntää paikkatieto-ohjelmistoja karttojen ja tulosteiden tekemisessä. Opiskelija tietää avoimien aineistojen tiedostopalveluita. Opiskelija tietää GPS:n, DGPS:n ja muiden paikannuslaitteiden toiminnan perusteita ja toimintaperiaatteita ja osaa hyödyntää digitaalisia tiedonkeruulaitteita ohjatusti. Opiskelija tietää paikkatietoaineistojen tietotyyppejä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3
Opiskelija osaa hyödyntää paikkatieto-ohjelmistoja karttojen ja tulosteiden tekemisessä. Opiskelija tietää paikkatiedon käyttökohteita ja toiminnassa käytettäviä paikkatietoaineistoja luonnonvara-alalla. Opiskelija tietää avoimien aineistojen tiedostopalveluita. Opiskelija tietää GPS:n, DGPS:n ja muiden paikannuslaitteiden toiminnan perusteita ja toimintaperiaatteita sekä osaa hyödyntää digitaalisia tiedonkeruulaitteita esimerkiksi maastotyöskentelyssä. Opiskelija tietää paikkatietoaineistojen tietotyyppejä.

4
Opiskelija osaa hyödyntää paikkatieto-ohjelmistoja karttojen ja tulosteiden tekemisessä. Opiskelija ymmärtää paikkatiedon paikkatietoaineistojen hyödyt luonnonvara-alalla. Opiskelija tietää avoimien aineistojen tiedostopalveluita. Opiskelija tietää GPS:n, DGPS:n ja muiden paikannuslaitteiden toiminnan perusteita ja toimintaperiaatteita sekä osaa hyödyntää digitaalisia tiedonkeruulaitteita esimerkiksi maastotyöskentelyssä. Opiskelija osaa hyödyntää paikkatietojärjestelmiä paikkatietoanalyyseissä. Opiskelija tietää paikkatietoaineistojen tietotyyppejä ja osaa hyödyntää niitä tarkoituksen mukaisesti paikkatiedon hallinnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija osaa hyödyntää paikkatieto-ohjelmistoja karttojen ja tulosteiden tekemisessä. Opiskelija tietää paikkatietoaineistojen käyttökohteita ja ymmärtää paikkatietojärjestelmien keskeisten toiminnallisuuksien merkityksen paikkatiedon hallinnassa. Opiskelija ymmärtää paikkatietojärjestelmien hyödyt osana luonnonvaratiedon hallintaa. Opiskelija osaa hyödyntää paikkatietojärjestelmiä paikkatiedon hallinnassa. Opiskelija tietää avoimien aineistojen tiedostopalveluita ja osaa hyödyntää niitä. Opiskelija tietää GPS:n, DGPS:n ja muiden paikannuslaitteiden toiminnan perusteita ja toimintaperiaatteita sekä osaa hyödyntää digitaalisia tiedonkeruulaitteita esimerkiksi maastotyöskentelyssä. Opiskelija tietää paikkatietoaineistojen tietotyyppejä ja osaa hyödyntää niitä tarkoituksen mukaisesti paikkatiedon hallinnassa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustehtävät ja verkkotentti.