Siirry suoraan sisältöön

Esimiestaidot ja johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K107OJ-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 04.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 26.11.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Mari-Selina Kantanen
  • Mika Majuri

Vastuuhenkilö

Mari-Selina Kantanen

Opiskelijaryhmät

  • KA52K20S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2020
  • KA52K20Sr3
    Insinöörikoulutus Konetekniikka Kemi syksy 2020
  • KA52K20Sr2
    Insinöörikoulutus Konetekniikka Kemi syksy 2020
  • KA52K20Sr1
    Insinöörikoulutus Konetekniikka Kemi syksy 2020

Tavoitteet

Opit esimiestoiminnan perusperiaatteet tavoitteellisesti toimivassa organisaatiossa ja ymmärrät, mitä vaatimuksia esimiehen ja alaisen yhteistyölle asetetaan. Sisällöissä perehdyt työlainsäädäntöön, työpsykologiaan, esimiehen rooliin ja tehtäviin organisaatiossa, johtamistapoihin, itsensä ja organisaation johtamiseen sekä eettiseen toimintaan. Opit käytännön esimerkkien avulla esimiehen tehtäviin, velvollisuuksiin, työsopimuksiin ja alan toimintatapoihin. Tunnistat ihmisten erilaisuuden, ymmärrät oman ja muiden persoonallisuuden huomioimisen organisaation ja ihmisten johtamisessa sekä tunnet oman alasi arvot ja etiikkakäsitykset. Osaat johtaa monikulttuurisia työyhteisöjä ja tiimejä ja huomioida kulttuurierot. Opit tunnistamaan ja ratkaisemaan ongelmatilanteita.

Sisältö

- tiimit, tiimiroolit ja niiden johtaminen
- muutos- ja riskienhallinta
- organisaatiomallit ja johtajuus
- strateginen johtaminen
- laatu- ja prosessijohtaminen
- työyhteisötaidot ja työhyvinvointi
- työlainsäädäntö ja työsopimukset
- monikulttuuriset työympäristöt ja työturvallisuus

Aika ja paikka

Syksy 2023

Oppimateriaalit

Luennoilla jaettava materiaali ja Moodle verkkomateriaali

Opetusmenetelmät

Zoom- luennot, harjoitukset ja ryhmätyöskentelyt

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti opintojakson päätteeksi

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa erilaiset organisaatiotyypit ja esimiehen roolin näissä toimintaympäristöissä. Opiskelija tietää mitä asioita kuuluu esimiestoimintaan, mikä on esimiehen rooli suhteessa muiden työntekijöiden rooliin. Opiskelija tunnistaa esimiehen tehtävät, velvollisuudet sekä työsopimuksiin ja alaan liittyviä toimintatapoja. Opiskelija tunnistaa oman alan arvot ja etiikkakäsitykset ja miten ne liittyvät esimiestoimintaan. Opiskelija tietää perustasolla alan työlainsäädäntöön ja sopimuksiin liittyviä asioita. Opiskelija osallistuu lähes kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät, opiskelijan viestiminen on yksipuolista ja puutteellista. Tulokset ja tekemisen laatu täyttävät vain töille asetetut minimivaatimukset.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tunnistaa erilaiset organisaatiotyypit ja esimiehen roolin näissä toimintaympäristöissä. Opiskelija tietää mitä asioita kuuluu esimiestoimintaan, mikä on esimiehen rooli suhteessa muiden työntekijöiden rooliin ja tunnistaa oman ja muiden persoonallisuuden huomioimisen organisaation ja ihmisten johtamisessa. Opiskelija tietää esimiehen tehtävät, velvollisuudet sekä työsopimuksiin ja alaan liittyviä toimintatapoja. Opiskelija tietää oman alan arvot ja etiikkakäsitykset ja miten ne liittyvät esimiestoimintaan. Opiskelija tietää alan työlainsäädäntöön ja sopimuksiin liittyviä asioita. Opiskelija osallistuu lähes kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät, opiskelijan viestiminen on yksipuolista ja puutteellista. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä osin itsenäisesti, mutta ajankäyttö on suunnittelematonta ja tehtäviä ei suoriteta ja palauteta ajallaan. Opiskelija pyrkii kuitenkin kuvaamaan asioita ammattimaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija tietää erilaiset organisaatiotyypit ja esimiehen roolin näissä toimintaympäristöissä. Opiskelija tunnistaa mitä tarkoitetaan monikulttuurisilla työyhteisöillä ja miten se vaikuttaa esimiestyöskentelyyn. Opiskelija tietää mitä asioita kuuluu esimiestoimintaan, mikä on esimiehen rooli suhteessa muiden työntekijöiden rooliin ja ymmärtää oman ja muiden persoonallisuuden huomioimisen organisaation ja ihmisten johtamisessa. Opiskelija osaa suunnitella oman ja tiimin toimintaa. Opiskelija tietää esimiehen tehtävät ja velvollisuudet, tunnistaa työyhteisöjen mahdollisia ongelmatilanteita sekä osaa työsopimuksiin ja alaan liittyviä toimintatapoja. Opiskelija hallitsee oman alan arvot ja etiikkakäsitykset ja miten ne liittyvät esimiestoimintaan. Opiskelija osaa alan työlainsäädäntöön ja sopimuksiin liittyviä asioita. Opiskelija osaa käyttää viestinnän keinoja ja teknologioita organisaatioviestinnässä, johtamisessa ja esimiestyössä. Opiskelija osallistuu lähes kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävät suoritetaan ja palautetaan pääsääntöisesti määritellyn aikataulun mukaisesti.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa erilaiset organisaatiotyypit ja tietää esimiehen roolin näissä toimintaympäristöissä. Opiskelija tietää mitä tarkoitetaan monikulttuurisilla työyhteisöillä ja miten se vaikuttaa esimiestyöskentelyyn. Opiskelija osaa esimiestoimintaan liittyvät asiat, mikä on esimiehen rooli suhteessa muiden työntekijöiden rooliin ja ymmärtää oman ja muiden persoonallisuuden huomioimisen organisaation ja ihmisten johtamisessa. Opiskelija osaa suunnitella oman ja tiimin toiminnan tavoitteellisesti. Opiskelija tietää esimiehen tehtävät ja velvollisuudet, tunnistaa työyhteisöjen mahdollisia ongelmatilanteita ja osaa miettiä niihin sopivia ratkaisukeinoja. Opiskelija hallitsee työsopimuksiin ja alaan liittyviä toimintatapoja. Opiskelija hallitsee oman alan arvot ja etiikkakäsitykset ja kykenee pohtimaan niiden merkityksestä esimiestoiminnassa. Opiskelija hallitsee alan työlainsäädäntöön ja sopimuksiin liittyviä asioita. Opiskelija osaa käyttää viestinnän keinoja ja teknologioita organisaatioviestinnässä, johtamisessa ja esimiestyössä. Opiskelija osaa esittää asiat hyvää asianhallintaa ja reflektointia osoittaen ja soveltaa tietämystään laaja-alaisten ongelmien ratkaisuun. Ajankäyttö on suunnitelmallista ja tehtävät suoritetaan ja palautetaan määritellyn aikataulun mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa erilaiset organisaatiotyypit ja tietää esimiehen roolin näissä toimintaympäristöissä. Opiskelija hallitsee mitä tarkoitetaan monikulttuurisilla työyhteisöillä ja miten se vaikuttaa esimiestyöskentelyyn. Opiskelija hallitsee hyvin esimiestoimintaan liittyvät asiat, mikä on esimiehen rooli suhteessa muiden työntekijöiden rooliin ja ymmärtää oman ja muiden persoonallisuuden huomioimisen organisaation ja ihmisten johtamisessa ja kehittämisessä. Opiskelija on aktiivinen tiimin jäsen ja hallitsee esimiestyön, johtamisen ja jatkuvan parantamisen menetelmät ja käytännöt. Opiskelija osaa esimiehen tehtävät, velvollisuudet sekä hallitsee hyvin työsopimuksiin ja alaan liittyviä toimintatapoja. Opiskelija hallitsee oman alan arvot ja etiikkakäsitykset ja kykenee pohtimaan ja analysoimaan niiden merkityksestä esimiestoiminnassa. Opiskelija hallitsee alan työlainsäädäntöön ja sopimuksiin liittyviä asioita. Opiskelija osaa käyttää monipuolisesti viestinnän keinoja ja teknologioita organisaatioviestinnässä. Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti johtamiseen ja esimiestyöhön liittyvissä vuorovaikutustilanteissa.
Opiskelija osaa esittää asiat erinomaista asianhallintaa osoittaen ja soveltaa ja reflektoida tietämystään laaja-alaisten ongelmien ratkaisuun. Ajankäyttö on suunnitelmallista ja tehtävät suoritetaan ja palautetaan määritellyn aikataulun mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5
Prosessiarviointi: aktiivinen osallistuminen ja vuorovaikutus, omatoimisuus, pienryhmätyöskentelyyn osallistuminen
Tuotosarviointi: opintojaksotehtävien palautus, tentti