Matkailun osallistavat taloudet (5 op)
Toteutuksen tunnus: MAT403-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.10.2022 - 31.01.2023
Ajoitus
01.02.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Restonomikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
- Restonomikoulutus
Opettaja
- Petra Paloniemi
- Maria Hakkarainen
Vastuuhenkilö
Maria Hakkarainen
Opiskelijaryhmät
-
RA81M21KRestonomikoulutus (monimuotototeutus) Rovaniemi kevät
-
YMATaineMatkailututkimus aineopinnot
-
RA81M21SRestonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2021
-
RA81M20SRestonomikoulutus (monimuotototeutus) Rovaniemi syksy 2020
Tavoitteet
Digitaalisten alustojen kehittyminen ja paikallisuutta korostavat matkailutrendit ovat edesauttaneet jakamistalouden voimakasta kehittymistä matkailualalla. Ilmiötä on kuvattu ns. häiritseväksi ilmiöksi, koska se on muuttanut totuttua yhteiskuntajärjestystä. Perinteisiä toimintamalleja haastava ilmiö sekä matkailualan moninaistunut toimijajoukko ovat luoneet uusia tiedon tarpeita niin yrityksille, lainsäätäjille kuin viranomaisille: mitä jakamistalouspohjainen matkailu on, minkälaista on arvonluonti jakamistalouteen pohjautuvassa matkailussa, miten matkailua ja erityisesti jakamistalouspohjaista matkailua hallitaan ja ohjataan vastuullisesti. Vastuullisuuden toteutuminen edellyttää ilmiöön kiinnittyvien toimijoiden ja toiminnan reunaehtojen tunnistamista niin säädös- kuin sosiaalisen toimintaympäristön osalta. Tarvitaan tietoa siitä, mikä paikalliseen hyväksyntään vaikuttaa – miten esimerkiksi jakamistalouden sosiaalinen toimilupa rakentuu ja millaista on yhteiskuntavastuu jakamistalouden kontekstissa.
Opintojakson tavoitteena on perehdyttää uusien talouden muotojen, kuten jakamistalouden, yhteiskunnallisiin kysymyksiin matkailun kontekstissa. Moninaista ilmiötä tarkastellaan erityisesti vastuullisuuden ja osallisuuden näkökulmista.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- nimetä matkailun jakamistalouden keskeisimmät toimijasuhteet
- kuvata matkailun jakamistalouden arvonluonnin prosesseja
- kuvailla matkailun osallisuuden ulottuvuuksia erityisesti jakamistalouden näkökulmasta
- kuvata jakamistalouden säädösympäristöä eri toimijoiden näkökulmista
- kuvata jakamistalouteen kytkeytyviä turvallisuuskysymyksiä
- analysoida matkailun jakamistalouden yhteiskuntavastuun ulottuvuuksia
- analysoida kohdetasolla matkailun sosiaalisen toimiluvan rakentumista.
Sisältö
- Matkailun jakamistalouden toimijaverkostot, arvonluonnin prosessit, säädösympäristö ja turvallisuuskysymykset
- Yhteiskuntavastuu ja sosiaalinen toimilupa
Oppimateriaalit
Opintojakson alussa jaettava artikkelipaketti.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso järjestetään kokonaan verkossa.
Kurssi toteutetaan kokonaisuudessaan itsenäisesti tehtävänä MOOC-toteutuksena. Kurssin MOOC on avoinna 13.2.2023-31.3.2023.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.
Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.
Esitietovaatimukset
MAT201 Johdatus matkailuilmiöön
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
MAT203 Matkailun kestävä suunnittelu
Lisätiedot
Opintojakso on yliopiston matkailututkimuksen ja ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen yhteinen.