Siirry suoraan sisältöön

Päivystys- ja vastaanottohoitotyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: K702HL29OJ-19013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 02.08.2023

Ajoitus

03.08.2023 - 06.09.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus K

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 70

Tutkinto-ohjelma

  • Sairaanhoitajakoulutus, Kemi
  • Terveydenhoitajakoulutus, Kemi

Opettaja

  • Eija Kehus
  • Mira Oinas-Mäenalanen
  • Kaisa Tarkiainen

Vastuuhenkilö

Mira Oinas-Mäenalanen

Opiskelijaryhmät

  • KA72H21S
    Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Kemi, syksy 2021

Tavoitteet

Osaamistavoitteet:

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa potilaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa sekä päätöksenteossa.
Osaat toteuttaa eri-ikäisten päivystys- ja vastaanottohoitotyötä osana moniammatillista työryhmää.
Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä sekä tehdä tarvittavat johtopäätökset.
Osaat ohjata ja tukea potilasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.

Sisältö

Päivystyshoitotyön erityispiirteet

- Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi

- Keskeiset kliiniset tutkimukset ja hoitotoimenpiteet


Vastaanottohoitotyön erityispiirteet

- Omahoidon ohjaus ja tukeminen

- Vastaanottohoitotyö eri toimintaympäristöissä

Aika ja paikka

Kemin kampus sekä etäopetus, syksy 2023

Oppimateriaalit

Hoidon tarpeen arviointi materiaali: Toinen seuraavista oppikirjoista: Syväoja P & Äijälä O. 2009. Hoidon tarpeen arviointi Kosonen A ym. 2016. Oireista työdiagnoosiin. Valviran artikkeli hoidon tarpeen arvioinnista: http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/hyva- ammatinharjoittaminen/hoidon_tarpeen_arviointi Jalanko H. 2017. Kuume lapsella. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dl k00437 Jalanko H. 2019. Korvatulehdus lapsella. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto. Saatavana: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dl k00432 Käypähoito-ohjeet: Virtsatieinfektiot Akuutin kystiitin puhelinhaastattelu-lomake: https://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi10050a.pdf ) Nielutulehdus (ks. Erityisesti McIsaak-oirepisteytys) Välikorvatulehdus Alaselkäkipu THL:n päivittyvät korona-ohjeet: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit- ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a- o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa- koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiota Terveysportti, Duodecimin lääketietokanta TENTTIKIRJALLISUUS Markku Kuisma ym. 2013. Ensihoito. Sivut 92-100 (potilaan vastaanottaminen päivystyksessä), 137-146 (EKG –perusteet ja tulkinta ad. sydäninfarktin paikantaminen),188-190 (elektrolyyttimääritykset), 223- 255 (lääkehoito ensihoidossa),356-372 (rytmihäiriöt), 562-585 (myrkytykset). Suluissa aiheet, joiden avulla voi käyttää myös uudempaa painosta. Kosonen A., Saikko S., Alanen P. ym.2016. Oireista työdiagnoosiin. Sivut 63-203, 232-234 Terveysportti www.terveysportti.fi: Astmaan sairastuneen henkilön ohjauksen sisältö, pef-ohjaus Astman akuuttihoito Diabeteksen hoidon tavoitteet ja seuranta, diabeetikon hypoglykemia Flunssapotilaan ohjaus Verenpainepotilaan hoidon seuranta Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito Oppiportti Lasten hätätilanteet ja elvytys-verkkokurssi SKHOLE-LUENNOT Verenpainetauti 1 ja 2 Sydän- ja verisuonisairaudet 1 ja 2 Diabetes 1,2,3 Aivoverenkiertohäiriöt 1,2 Keuhkosairaudet; astma, copd, keuhkojen bakteeritulehdukset Nuhakuume ja influenssa Otiitti ja sinuiitti Alaselkäkipu Lait: Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170583?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=p%C3%A4ivystys Asiantuntijatyöryhmien suositukset: Asiantuntijaryhmän suositus vieritesti https://www.labquality.fi/vieritestisuositus/ Hotus: Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon -hoitosuositushttps://www.hotus.fi/potilaan-ohjaus-laboratorionaytteenottoon-hoitosuositus/ Lasten kaltoinkohtelun tunnistaminen –hoitosuositus https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2019/03/kaltoinkohtelu-hs.pdf Äkillisesti kuolleen henkilö läheisten tukeminen-hoitosuositus https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2019/03/akillisestikuollut-hs.pdf

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan verkko- ja itsenäisenä opiskeluna sekä ryhmätyöskentelynä.
Oppimistehtävät: alkutentti, casetehtävät, Oppiportin verkkokursseja, HTA-harjoitukset, tentti
Oppimisen ohjaus moodlessa ja Zoom- yhteyden avulla ryhmäohjauksina
Palaute: suullinen palaute työpajoissa / webinaarissa, Moodlen verkkotentin palaute
Oppimisympäristöt: Moodle, Zoom, luokkahuone, Lapin AMK kirjasto
Läsnäolo: Opintojakson aloitus, case-seminaarit, HTA-harjoitukset 100 %

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Campus One Line Sairaanhoitajan vastaanottotyö ja ohjaustoiminta 5 op ja opintojakson tentin suorittaminen hyväksytysti. Ilmoittautuminen opintojaksolle Pepissä ja ilmoitus opettajille vaihtoehtoisesta suoritustavasta.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaat arvioida ohjatusti potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja tunnistat roolisi osana moniammatillista työryhmää.

Osaat ohjatusti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.

Tiedät valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia.

Tiedät erilaisia ohjauksen menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.

Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tiedät käytössä olevia sosiaali- ja tereysalan digitaalisia palveluja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat arvioida potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja toimit osana moniammatillista työryhmää.

Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä johtopäätöksiä.

Osaat hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.

Osaat ohjata ja tukea potilasta omahoidossa ja terveyden edistämisessä hyödyntäen erilaisia menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.

Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat arvioida itsenäisesi potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa osana moniammatillista työryhmää.

Osaat itsenäisesti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä tarvittavat johtopäätökset.

Osaat kriittisesti hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.

Osaat ohjata ja tukea asiakasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä erilaissa toimintaympäristöissä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.

Analysoit pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyttä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat arvioiden käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Alkutentti 60% oikein hyväksytty
Casetehtävät hyväksytty-täydennettävä
Oppiportista osoitetut verkkokurssit hyväksytty-hylätty
Tentti 0-5
Tehtävillä ja esityksillä voi olla opintojakson arvosanaa nostava vaikutus.
Läsnäolo seminaareissa 100%