Siirry suoraan sisältöön

Työmaiden kosteudenhallinta (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501RL171-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 15.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 03.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Rakennusmestarikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Rakennusmestarikoulutus

Opettaja

  • Matti Moilanen

Vastuuhenkilö

Matti Moilanen

Opiskelijaryhmät

  • RA51RM21S
    Rakennusmestarikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021

Tavoitteet

Osaa tunnistaa työmaan kosteusriskit rakentamisessa sekä varautua niihin ja suojautua niiltä. Osaa arvioida yleisimpien rakenteiden ja rakennusmateriaalien kuivumisaikoja. Osaa tunnistaa rakennusmateriaalien ja rakennusosien olosuhdehallinnan, kuten lämmön ja kosteuden ja niiden aiheuttamat home- ja mikrobiongelmat. Tuntee erityistilojen, kuten märkätilojen rakentamisen erityisohjeet. Osaa työmaan kosteudenhallinnan valvontaan ja erilaisiin valvontamittauksiin liittyvät asiat. Hallitsee rakentamisen kuivaketjun ja ymmärtää sen tärkeyden rakentamisessa.

Sisältö

Lämpö ja kosteus. Kosteusriskit, home ja mikrobit rakenteissa. Rakenteiden kuivuminen. Erityisohjeet rakenteiden kosteudenhallinnassa. Kosteusmittaukset. Rakentamisen kuivaketju.

Aika ja paikka

4.9. - 3.12.2023 Zoom(etäluennot) ja Jokiväylä11, Rovaniemi (tentti). Harjoitustyö.

Oppimateriaalit

Moodlen työtilassa jaettu materiaali.

Opetusmenetelmät

Etäluennot ja tentti koululla luokkatilassa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaa suunnitella ja johtaa työmaan kosteudenhallintaa erilaisilla talonrakennustyömailla. Osaa kosteudenhallinnan erilaiset toimenpiteet. Tuntee työmaan kuivaketjumäärityksen periaatteen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaa suunnitella ja johtaa vaativia kosteudenhallintaan liittyviä töitä erilaisissa talonrakennuskohteissa. Osaa kosteudenhallinnan erityistekniikoihin liittyvät toimenpiteet, kuten märkätilat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa valita erityistekniikoita ja -toimenpiteitä työmaan erilaisista kosteudenhallinnan menetelmistä. Osaa määritellä talonrakennustyön aikaiset kosteusriskialttiit rakenteet ja suunnitella niiden suojaustoimenpiteet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentin arvosana ja harjoitustyö palautettu hyväksytysti.

Hylätty (0)

Tentistä saatu hylätty arvosana tai harjoitustyötä ei ole palautettu hyväksytysti.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Osaa suunnitella ja johtaa työmaan kosteudenhallintaa erilaisilla talonrakennustyömailla. Osaa kosteudenhallinnan erilaiset toimenpiteet. Tuntee työmaan kuivaketjumäärityksen periaatteen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa suunnitella ja johtaa vaativia kosteudenhallintaan liittyviä töitä erilaisissa talonrakennuskohteissa. Osaa kosteudenhallinnan erityistekniikoihin liittyvät toimenpiteet, kuten märkätilat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa valita erityistekniikoita ja -toimenpiteitä työmaan erilaisista kosteudenhallinnan menetelmistä. Osaa määritellä talonrakennustyön aikaiset kosteusriskialttiit rakenteet ja suunnitella niiden suojaustoimenpiteet.

Esitietovaatimukset

Rakennusfysiikka