Siirry suoraan sisältöön

Vesi- ja ympäristötekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501RL156-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 15.09.2023

Ajoitus

30.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

1 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Rakennusmestarikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Rakennusmestarikoulutus

Opettaja

  • Janne Poikajärvi

Vastuuhenkilö

Janne Poikajärvi

Opiskelijaryhmät

  • RA51RM22S
    Rakennusmestarikoulutus, Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija osaa veden kiertokulkuun liittyvät ilmiöt, vesiensuojelun perusteet ja vesihuollon perustoiminnot. 

Sisältö

Veden kiertokulku ja vesitase
Vesiensuojelun perusteet 
Pohjavedet 
Vesihuollon perustoiminnot 
Veden- ja jätevedenpuhdistuksen perusteet 
Kiinteistökohtainen jätevedenpuhdistus

Aika ja paikka

Syksy 2023 monimuoto-opiskelu ja lähijaksot Rovaniemen kampuksella.

Oppimateriaalit

Kirjallisuutta:
- RIL 124-1 Vesihuolto I
- RIL 124-2 Vesihuolto II
- Vesihuoltotekniikan perusteet, Karttunen Erkki
- Vesiensuojelun perusteet ja vesistöjen kunnostus, Penttinen Kari ja Niinimäki Juhani
- Järvien kunnostus, Ulvi Teemu ja Lakso Esko (löytyy myös internetistä)
Moodlessa oleva materiaali.
- Luentoaineisto
- Muu materiaali

Opetusmenetelmät

Etäopiskelu, lähijaksot koululla, harjoitukset, itsenäinen opiskelu, tentti koululla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson tentti viimeisellä lähijaksolla koululla. Uusinnat tammi-helmikuu 2024. Tentin uusiminen lähijaksolla koululla tai EXAM järjestelmän kautta.

Sisällön jaksotus

Ympäristöviranomaiset ja -luvat
Ilmastonmuutos ja ilmansuojelun perusteet
Veden kiertokulku ja vesitase
Tulvat ja tulvasuojelu
Vesiensuojelun perusteet
Pohjavedet, käyttöveden otto

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija ymmärtää veden kiertokulun sekä vesitaseen. Tuntee vesiensuojelun perusteet. Ymmärtää pohjaveden määritteen sekä tuntee pohjaveden tutkimusmenetelmiä. Tutustuu vesihuollon perustoimintojen järjestämiseen yhteiskunnassamme. Tuntee veden- ja jäteveden puhdistuksen lähtökohdat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaa laskea järven vesitaselaskelman. Ymmärtää rehevöityneen järven kuormitusprosessit sekä osaa arvioida järven tilaa siten, että pystyy valitsemaan oikeita menetelmiä järven kunnostamiseksi. Ymmärtää pohjaveden esiintymisen, virtauksen ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää veden- ja jäteveden merkittävimmät haitta-aineet ja niiden poistamisen menetelmät.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa laskea järven vesitaselaskelman. Hallitsee rehevöityneen järven kuormitusprosessit sekä osaa arvioida järven tilaa siten, että pystyy määrittämään järven kunnostamisen menetelmät. Ymmärtää pohjaveden esiintymisen, virtauksen ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää veden- ja jäteveden merkittävimmät haitta-aineet ja niiden poistamisen menetelmät. Osaa arvioida kiinteistökohtaisen jäteveden puhdistuksen tarpeet sekä määrittää oikean puhdistusmenetelmän kohdekohtaisten lähtötietojen perusteella.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustehtävä 6 pistettä.
Tentti 24 pistettä.

Kokonaisarviointi: Hylätty 0 - Kiitettävä 5.

Hylätty (0)

Opiskelija ei tunne tärkeimpiä ympäristöviranomaisten vastuita ja tehtäviä eikä ympäristölupia. Opiskelija ei ymmärrä ilmastonmuutoksen merkitystä ja ilmansuojelun perusteita. Ei osaa laskea järven vesitaselaskelmaa. Ei hallitsee rehevöityneen järven kuormitusprosesseja eikä osaa arvioida järven tilaa siten, että pystyisi määrittämään järven kunnostamisen menetelmät. Ei ymmärrä tulvasuojelun perusteita. Ei ymmärrä pohjaveden esiintymistä, virtausta eikä laatuun vaikuttavia tekijöitä. EI ymmärrä käyttöveden oton perusteita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää ympäristöviranomaiset ja ympäristöluvat. Opiskelija tuntee ilmastonmuutoksen merkityksen sekä tietää ilmansuojelun perusteet. Opiskelija ymmärtää veden kiertokulun sekä vesitaseen. Tietää vesiensuojelun perusteet. Tietää tulvasuojelun perusteet. Ymmärtää pohjaveden määritteen, tuntee pohjaveden tutkimusmenetelmiä sekä tietää käyttöveden oton perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tuntee ympäristöviranomaiset ja ympäristöluvat. Opiskelija ymmärtää ilmastonmuutoksen merkityksen sekä tietää ilmansuojelun perusteet. Osaa laskea järven vesitaselaskelman. Ymmärtää rehevöityneen järven kuormitusprosessit sekä osaa arvioida järven tilaa siten, että pystyy valitsemaan oikeita menetelmiä järven kunnostamiseksi. Tuntee tulvasuojelun perusteet. Ymmärtää pohjaveden esiintymisen, virtauksen ja laatuun vaikuttavat tekijät. Tuntee käyttöveden oton perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää tärkeimmät ympäristöviranomaisten vastuut ja tehtävät sekä ympäristöluvat. Opiskelija ymmärtää ilmastonmuutoksen merkityksen ja ilmansuojelun perusteet. Osaa laskea järven vesitaselaskelman. Hallitsee rehevöityneen järven kuormitusprosessit sekä osaa arvioida järven tilaa siten, että pystyy määrittämään järven kunnostamisen menetelmät. Ymmärtää tulvasuojelun perusteet. Ymmärtää pohjaveden esiintymisen, virtauksen ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Ymmärtää käyttöveden oton perusteet.