Siirry suoraan sisältöön

Betonin ominaisuudet ja valmistus (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501RL119-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 15.09.2023

Ajoitus

30.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennusmestarikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Rakennusmestarikoulutus

Opettaja

  • Ahti Toivanen

Vastuuhenkilö

Ahti Toivanen

Opiskelijaryhmät

  • RA51RM22S
    Rakennusmestarikoulutus, Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija osaa betonin perusominaisuudet, betonin valmistuksen käsitteistön, betonin raaka-aineiden ominaisuudet ja laatutekniikan sekä tietää betonin osa-aineisiin liittyvät viranomaismääräykset.

Sisältö

Betonin osa-aineet ja laadunvalvonta, Betonin koostumuksen määrittäminen ja valmistus, Betonin lujuuden kehitys, Betonin osa-aineiden ja lujuuden laadunvarmistus.

Aika ja paikka

28.8. - 10.12.2023 Etäluennot Zoom ja laboratorioharjoitukset Jokiväylä 11 Rovaniemi.

Oppimateriaalit

Oppikirja BY 201, betoninormit, standardit, moodlessa ja luennoilla jaettava materiaali

Opetusmenetelmät

Tämä opintojakso yhdistää sekä etä- että lähiopetuksen menetelmiä, tarjoten opiskelijoille monipuolisen ja interaktiivisen oppimiskokemuksen betonin ominaisuuksista ja valmistuksesta.
Etäluennot Zoomin välityksellä:
Interaktiiviset Luennot: Opintojakson teoreettinen osuus toteutetaan etäluentojen muodossa Zoom-alustan kautta. Luennot sisältävät multimedian esityksiä, reaaliaikaisia keskusteluja ja Q&A-sessioita.
Joustavuus ja Saavutettavuus: Etäluennot mahdollistavat opiskelun missä tahansa, tarjoten joustavuutta opiskelijoille, jotka eivät pääse fyysisesti kampukselle. Luennoista tulee tallenteet Moodleen, joten luentojen seuraaminen ei ole aikaan sidottu.
Laboratorioharjoitukset Kampuksella
Käytännön Harjoitukset: Laboratorio-osuudessa opiskelijat pääsevät suoraan soveltamaan oppimaansa käytäntöön. Tämä sisältää: maa-ainesten rakeisuustutkimukset, kosteus-, humus- ja lietepitoisuuden selvittäminen. betoniseosten valmistuksen, koostumuksen testaamisen ja lujuuden arvioinnin.
Pienryhmätyöskentely: Laboratorioharjoitukset järjestetään pienissä ryhmissä, jolloin jokainen opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta ja mahdollisuuden aktiiviseen osallistumiseen.
Turvallisuuskoulutus: Turvallisuus on laboratoriotyöskentelyn keskeinen osa. Opiskelijoille annetaan turvallisuuskoulutus ja -ohjeistus ennen laboratoriotöiden aloittamista.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Betonin Ominaisuudet ja Valmistus" -opintojaksoon voidaan sisällyttää osana harjoittelu ja yhteistyö työelämän kanssa. Tämä yhteistyö varmistaa, että opiskelijat saavat käytännön kokemusta ja ymmärrystä betoniteknologian alalta, mikä on arvokasta heidän tulevaisuuden urakehitykselleen.
Harjoittelumahdollisuudet
Työelämälähtöinen Harjoittelu: Opiskelijoita rohkaistaan suorittamaan harjoittelujaksoja rakennusalan yrityksissä, jossa he voivat soveltaa kurssilla opittuja tietoja käytännön työtehtävissä. Harjoittelu voi sisältää betonin valmistuksen, laadunvalvonnan, testauksen tai tutkimus- ja kehitystehtävät.
Rakennusalan yritykset, betoniasemat, elementtitehtaat yms. voivat tarjota harjoittelupaikkoja ja projektitöitä opiskelijoillemme. Nämä yhteistyöt mahdollistavat opiskelijoiden pääsyn ajankohtaisiin ja relevantteihin työtehtäviin.
Työelämäyhteistyön Hyödyt
Käytännön Kokemus:
Harjoittelu antaa opiskelijoille arvokasta käytännön kokemusta, mikä on tärkeää teoreettisen oppimisen täydentämiseksi. Se auttaa opiskelijoita ymmärtämään, miten kurssilla opitut asiat soveltuvat todellisiin työelämän tilanteisiin.
Ammatillinen Verkostoituminen:
Työelämäyhteistyö tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden luoda kontakteja ja rakentaa ammatillista verkostoaan, mikä on hyödyllistä tulevaa uraa ajatellen.
Työelämävalmiudet:
Yhteistyö työelämän kanssa parantaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia, mukaan lukien kommunikaatiotaitoja, ongelmanratkaisukykyä ja alan erityisosaamista.
Yhteistyömuodot
Projektityöt ja Case-tehtävät: Opiskelijat voivat työskennellä reaalimaailman projekteissa ja case-tehtävissä, jotka tarjoavat konkreettisia haasteita ja oppimismahdollisuuksia.
Tämän kurssin harjoittelu- ja työelämäyhteistyökomponentti on suunniteltu mahdollistamaan, että opiskelijat saavat monipuolisen ja kattavan koulutuksen, joka valmistaa heidät menestyksekkääseen uraan betoniteknologian alalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti lähijaksolla 30.11 2023 laboratorioharjoituksen jälkeen.
Tentti suoritetaan paperitenttinä jossa ei sallita muutamateriaalia kuin jaettu materiaali.
Laskinta saa käyttää.

Uusinta tentit sovittava opettajan kanssa tapauskohtaisesti. Suosituksena on suorittaa uusintatentti seuraavalla lähijaksolla.

Kansainvälisyys

Tämä kurssi on suunniteltu ensisijaisesti keskittymään kansalliseen kontekstiin, erityisesti noudattaen Suomen kansallisia määräyksiä ja standardeja betoniteknologian alalla, mukaan lukien Eurokoodit, jotka ovat eurooppalaiset rakennusalan standardit. Kurssi tarjoaa kattavan ymmärryksen betonin ominaisuuksista ja valmistuksesta, suomalaisen teollisuuden standardien ja käytäntöjen sekä Eurokoodien mukaisesti.
Kansallinen Opintosuunnitelman Painotus Eurokoodeineen
Opintosuunnitelma on räätälöity vastaamaan Suomen rakennusteollisuuden vaatimuksia ja sääntelykehystä, mukaan lukien Eurokoodien noudattaminen.
Kurssin sisältö, mukaan lukien laboratorioharjoitukset ja teoreettiset opiskelut, perustuu Suomen kansallisiin ohjeisiin, rakennuskoodeihin ja Eurokoodeihin.
Vapaaehtoinen Kansainvälinen Komponentti
Vaikka kurssilla ei ole suunniteltua kansainvälistä komponenttia, opiskelijoilla, jotka haluavat sisällyttää kansainvälisen näkökulman opintoihinsa, on mahdollisuus tehdä niin.
Kansainvälinen näkökulma voi sisältää Eurokoodien soveltamisen vertailua eri maiden käytäntöihin ja standardointiin betoniteknologiassa.
Kansainvälisiä lähestymistapoja tutkiessaan opiskelijoiden tulee ymmärtää ja soveltaa Suomen kansallisia määräyksiä ja standardeja sekä Eurokoodeja.
Opiskelijoiden Aloittama Kansainvälinen Tutkimus Eurokoodien Puitteissa
Opiskelijoita rohkaistaan tutkimaan Eurokoodien soveltamista kansainvälisesti, luomaan kontakteja ja rakentamaan ammatillista verkostoaan Euroopassa ja kansainvälisesti.
Kansainväliset tutkimukset ja projektit voivat tarjota konkreettisia haasteita ja oppimismahdollisuuksia, jotka liittyvät Eurokoodien käyttöön eri maissa.
Tämän kurssin harjoittelu- ja työelämäyhteistyökomponentti on suunniteltu mahdollistamaan, että opiskelijat saavat monipuolisen ja kattavan koulutuksen, joka valmistaa heidät menestyksekkääseen uraan betoniteknologian alalla, ottaen huomioon sekä kansalliset että eurooppalaiset standardit ja määräykset.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tämä vaihtoehtoinen suoritustapa tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa laboratorioharjoitukset omalla työpaikallaan, mikäli he työskentelevät sopivassa ympäristössä, joka mahdollistaa betonin ominaisuuksien ja valmistuksen käytännön tutkimisen.
Harjoitusten Suorittaminen Työpaikalla:
Työpaikan Sopivuuden Arviointi:
Opiskelijan työpaikan on täytettävä tietyt vaatimukset laboratorioharjoitusten suhteen. Tämä tarkoittaa, että työpaikalla on oltava tarvittavat laitteet, materiaalit ja turvallisuusstandardit betonin valmistuksen ja testauksen suorittamiseksi.
Ohjeistus ja Tuki:
Opiskelijat saavat ohjeistuksen ja tuen tehtävien suorittamiseen, mukaan lukien ohjeet siitä, miten laboratoriokokeita suoritetaan standardien mukaisesti.
Tehtävien Dokumentointi:
Opiskelijoiden tulee dokumentoida suorittamansa tehtävät yksityiskohtaisesti. Tämä sisältää kuvallisen ja kirjallisen dokumentaation suoritetuista testeistä, käytetyistä menetelmistä ja saaduista tuloksista.
Etäohjaus ja -tarkastus:
Opettaja voi tarvittaessa suorittaa etätarkastuksia ja tarjota ohjausta etäyhteyksien, kuten Zoomin tai sähköpostin välityksellä.
Lopullinen Raportointi ja Arviointi:
Opiskelijat toimittavat lopullisen raportin suoritetuista tehtävistä, joka sisältää analyysin ja johtopäätökset. Tämä raportti arvioidaan osana kurssin suoritusta.
Joustavuus ja Relevanssi:
Tämä suoritustapa mahdollistaa suuremman joustavuuden ja voi olla erityisen hyödyllinen niille opiskelijoille, jotka jo työskentelevät rakennusalalla. Se mahdollistaa myös opitun soveltamisen suoraan työelämän kontekstissa.
Yhteistyö Työnantajan Kanssa:
On suositeltavaa, että opiskelijat neuvottelevat ja sopivat työnantajansa kanssa laboratorioharjoitusten suorittamisesta työpaikalla, varmistaen, että kaikki tarvittavat resurssit ja turvallisuusvaatimukset täyttyvät.
Tämä vaihtoehtoinen suoritustapa tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden yhdistää teoreettiset opinnot ja käytännön kokemus, hyödyntäen heidän nykyistä työympäristöään laboratorioharjoitusten suorittamiseen.

Sisällön jaksotus

Laboratorioharjoitukset
Ensimmäinen Laboratorioharjoitus: Kiviainetutkimukset
Tässä harjoituksessa opiskelijat tutkivat kiviaineiden ominaisuuksia, jotka ovat keskeisiä betonin laadun kannalta. Harjoitukseen sisältyy kiviaineiden rakeisuuden, tiheyden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen.
Toinen Laboratorioharjoitus: Betonin Valmistus ja Painumakoe
Tässä osiossa opiskelijat oppivat valmistamaan betoniseosta ja suorittamaan painumakokeen. Harjoitus keskittyy betonin sekoitussuhteiden ymmärtämiseen ja betonin työstettävyyden arviointiin painumakokeen avulla.
Kolmas Laboratorioharjoitus: Puristuskoe
Kolmannessa harjoituksessa opiskelijat suorittavat betoninäytteiden puristuskokeen. Tämä harjoitus antaa käsityksen betonin lujuusominaisuuksista ja niiden testaamisesta.
Luennot Zoom-alustalla
Viiden luennon Sarja:
Kurssin aikana järjestetään viisi luentoa Zoom-alustalla. Nämä luennot kattavat kurssin teoreettiset osuudet, mukaan lukien betoniteknologian perusteet, betonin valmistusprosessit, betonin osa-aineet ja ominaisuudet.
Luennoilla käsitellään myös tutkimuksia betoniteknologian alalta, ja ne tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä reaaliajassa.

Lisätietoja opiskelijoille

Laboratorioharjoitusten Turvallisuus
Yleinen Turvallisuus:
Jokaisen opiskelijan on perehdyttävä laboratorion turvallisuusohjeisiin ennen harjoitusten aloittamista.
Käytä aina suojavarusteita, kuten suojalaseja, laboratoriotakkia ja suojakäsineitä.
Noudata erityistä varovaisuutta käsitellessäsi kemikaaleja ja betonin valmistusmateriaaleja.
Laitteiden Käyttö:
Käytä laboratoriolaitteita vain ohjeiden mukaisesti ja opettajan valvonnassa.
Varmista, että ymmärrät laitteiden toiminnan ennen niiden käyttöä.
Hätätilanteet:
Tutustu laboratorion hätäpoistumisteihin ja ensiapuvälineisiin.
Ilmoita välittömästi opettajalle tai laboratorion henkilökunnalle, jos tapahtuu onnettomuus tai vaaratilanne.
Zoom-luentojen Turvallisuus ja Henkinen Hyvinvointi
Ergonomia ja Työasento:
Varmista, että työskentelyasentosi on ergonominen. Käytä tuolia, joka tukee selkääsi, ja pidä näyttö silmien korkeudella.
Tee säännöllisiä taukoja istumisesta ja tee lyhyitä venyttelyharjoituksia.
Näytön Käyttö ja Silmien Rasitus:
Rajoita jatkuvaa näytön tuijottamista. Käytä silmäystävällisiä näyttöasetuksia ja pidä taukoja näytön katsomisesta.
Varmista riittävä valaistus työtilassasi.
Henkinen Jaksaminen ja Stressinhallinta:
Järjestä opiskeluaikasi siten, että se mahdollistaa tasapainon opiskelun ja vapaa-ajan välillä.
Älä epäröi ottaa yhteyttä opettajaan tai kurssin ohjaajaan, jos koet ylirasitusta tai tarvitset tukea.
Vuorovaikutus ja Osallistuminen:
Osallistu aktiivisesti luentoihin ja ryhmäkeskusteluihin. Vuorovaikutus muiden opiskelijoiden ja opettajan kanssa auttaa pitämään yllä motivaatiota ja oppimisen iloa.
Käytä Zoomin keskustelu- ja kysymystoimintoja aktiivisesti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tietää betonin eri osa-aineet ja tuntee niiden ominaisuudet. Osaa määrittää laboratorio-olosuhteissa betonin runkoaineen ominaisuudet kuten epäpuhtaudet, raekoon sekä liete- ja humuspitoisuuden. Osaa laskemalla yhdistää useampaa betonimassan runkoainetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaa suhteittaa lujuusluokitellun betonimassan ja valmistaa massasta koekuutiot lujuuden testausta varten. Osaa säilyttää valmistamiansa betonikuutioita erilaisissa olosuhteissa ja seurata kuutioiden lujuudenkehitystä. Tuntee betonin lujuuden kehityksen ja osaa määritellä lujuuden suhteutetusta betonimassan koekuutioista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa testata betonikuutiot ja vertailla niiden tulosten laatua eri olosuhteissa säilytettyihin betonikuutioiden lujuustuloksiin. Osaa tulkita eri betonilaatujen lujuuskehitysmonogrammeja ja hyödyntää niitä betonirakentamisessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät
Tentti:
Opintojakson pääasiallinen arviointimenetelmä on kirjallinen tentti.
Tentti arvioidaan asteikolla 0-5, jossa 0 tarkoittaa hylättyä ja 5 erinomaista suoritusta.
Tentti sisältää sekä teoreettisia että soveltavia kysymyksiä, jotka liittyvät kurssin sisältöön.
Laboratorioharjoitukset:
Laboratorioharjoitukset ovat pakollisia ja niiden suorittaminen on edellytys kurssin hyväksyttyyn suoritukseen.
Laboratorioharjoitusten suoritus arvioidaan hyväksytty/hylätty -periaatteella.
Arvioinnin Perusteet
Tentin Painoarvo: Tentin tulos määrää kurssin arvosanan. Tämä heijastaa opiskelijan kykyä ymmärtää ja soveltaa kurssilla opittuja teoreettisia käsitteitä ja menetelmiä.
Laboratorioharjoitusten Vaatimus: Vaikka laboratorioharjoitukset eivät suoraan vaikuta kurssin numeeriseen arvosanaan, niiden suorittaminen on välttämätöntä kurssin hyväksyttyyn suorittamiseen. Tämä korostaa käytännön taitojen ja soveltavan osaamisen tärkeyttä betoniteknologian opiskelussa.
Kokonaisvaltainen Osaamisen Arviointi: Kurssin arviointi perustuu kokonaisvaltaiseen osaamisen arviointiin, jossa sekä teoreettinen ymmärrys että käytännön taidot ovat keskeisessä roolissa.
Opintojakson suorittaminen edellyttää sekä tentin läpäisemistä että laboratorioharjoitusten onnistunutta suorittamista. Tämä kaksiosainen arviointimenetelmä varmistaa, että opiskelijat hallitsevat sekä teoreettiset perusteet että käytännön soveltamisen betonin ominaisuuksien ja valmistuksen alalla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää betonin eri osa-aineet ja tuntee niiden ominaisuudet. Osaa määrittää laboratorio-olosuhteissa betonin runkoaineen ominaisuudet kuten epäpuhtaudet, raekoon sekä liete- ja humuspitoisuuden. Osaa laskemalla yhdistää useampaa betonimassan runkoainetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa suhteittaa lujuusluokitellun betonimassan ja valmistaa massasta koekuutiot lujuuden testausta varten. Osaa säilyttää valmistamiansa betonikuutioita erilaisissa olosuhteissa ja seurata kuutioiden lujuudenkehitystä. Tuntee betonin lujuuden kehityksen ja osaa määritellä lujuuden suhteutetusta betonimassan koekuutioista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa testata betonikuutiot ja vertailla niiden tulosten laatua eri olosuhteissa säilytettyihin betonikuutioiden lujuustuloksiin. Osaa tulkita eri betonilaatujen lujuuskehitysmonogrammeja ja hyödyntää niitä betonirakentamisessa.