Siirry suoraan sisältöön

Rakennusalan asiantuntijaviestintä ja työlainsäädäntö (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501RL161-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 15.09.2023

Ajoitus

30.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus

Opettaja

  • Matti Moilanen
  • Virpi Peitso

Vastuuhenkilö

Virpi Peitso

Opiskelijaryhmät

  • RA51R21S
    Insinöörikoulutus, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2021

Tavoitteet

Opiskelija osaa toimia kokouksen puheenjohtajana myös verkkoympäristössä ja hallitsee rakennusalan kokouskäytänteet ja -dokumentoinnin.

Opiskelija tuntee neuvotteluprosessin vaiheet, strategiat ja taktiikat ja osaa soveltaa niitä oman alan neuvottelutilanteissa. 

Opiskelija harjaantuu vaativiin ammatillisiin vuorovaikutustilanteisiin esimiesviestinnässä. 

Opiskelija osaa hyödyntää ulkoisessa ja sisäisessä tiedottamisessa erilaisia viestintäkanavia ja -välineitä sekä harjaantuu argumentoivaan ja analysoivaan kirjalliseen ja suulliseen raportointiin.  

Opiskelija tuntee rakennusalan työlainsäädännön ja osaa soveltaa niitä rakentamisessa.

Sisältö

Kokouksen kulku, kokoustoimihenkilöiden tehtävät, äänestystavat ja -järjestykset, kokousasiakirjat, oman alan kokoukset, etäkokoukset

Neuvottelustrategiat ja -taktiikat, argumentointi

Esimies- ja johtamisviestintä

Ulkoinen ja sisäinen tiedottaminen, organisaatioviestintä

Kirjallinen ja suullinen raportointi toimeksiantona, kuten TKI-yhteistyönä 

Työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, yhteistoimintalaki, rakennusalan työehtosopimukset, esimiehen tehtävät, työmaan turvallisuuteen liittyvät ilmoitukset ja tarkastukset sekä luvat. 

Aika ja paikka

Syksy 2023

Oppimateriaalit

Työlainsäädäntö: Moodlen työtilassa jaettu materiaali.

Asiantuntijaviestintä: Areena - yritysviestinnän käsikirja, Tekniikan viestintä ja opetusmateriaali Moodlessa.

Opetusmenetelmät

Työlainsäädäntö: Luennot luokassa.

Asiantuntijaviestintä: luennot ja harjoitukset.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa pitää kokouksen ja dokumentoida sen sekä kohdata asiakkaan ammatillisessa neuvottelutilanteessa, vaikka vuorovaikutuksessa onkin puutteita.  

Opiskelija tunnistaa esimies- ja organisaatioviestinnän perusteet. Opiskelijan viestiminen ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa on yksipuolista ja puutteellista. 

Opiskelija osaa tuottaa asiakirjoja ja raportteja ohjeiden ja mallien mukaan. Opiskelija osaa käyttää lähteitä, mutta referointi on nimellistä.

Opiskelija tunnistaa oman alan työsuhteen ehtojen määräytymisen sekä työ- ja virkaehtosopimusoikeuden, työnantajan ja henkilöstön välisen yhteistoiminnan, työsuojelun, työaikalain,YT-lain, työturvallisuuslait ja -määräykset ja TES-järjestelmän.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa toimia vakuuttavasti kokouksen puheenjohtajana ja osaa ottaa huomioon erilaiset asiakkaat ammatillisissa neuvottelutilanteissa.

Opiskelija osaa käyttää viestinnän keinoja ja teknologioita organisaatioviestinnässä, johtamisessa ja esimiestyössä. Opiskelija viestii esimiehenä vuorovaikutustilanteissa ymmärrettävästi ja selkeästi.

Opiskelija osaa tuottaa asiakirjoja ja raportteja, jossa olennainen tieto on hyvin tiivistetty, rakenne on selkeä sekä kieli ja tyyli hyvä. Opiskelija osaa käyttää relevantteja ja monipuolisia lähteitä ja referoida omasanaisesti.

Opiskelija osaa määritellä, miten oman alan työlainsäädännön osa-alueita käytetään rakennusalalla, kuten työsuhteen ehtojen määräytymisen sekä työ- ja virkaehtosopimusoikeuden, työnantajan ja henkilöstön välisen yhteistoiminnan, työsuojelun, työaikalain,YT-lain, työturvallisuuslait ja -määräykset ja TES-järjestelmän.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa johtaa sujuvasti kokous- ja neuvottelutilanteita. Hän tuntee hyvin kokoustekniikan ja neuvottelun strategiat ja taktiikat. Vuorovaikutus on ammattimaista ja monipuolista. 

Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti johtamiseen ja esimiestyöhön liittyvissä vuorovaikutustilanteissa.

Opiskelija osaa tuottaa asiakirjoja ja raportteja, joissa olennainen tieto erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty ja joiden kieli ja tyyli on hallittua. Havainnollistaminen on monipuolista. Opiskelija osaa käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Hän hankkii aktiivisesti palautetta ja hyödyntää sitä tehokkaasti.

Opiskelija osaa määritellä, miten oman alan työlainsäädännön osa-alueita sovelletaan niin työntekijän kuin esimiehenkin näkökulmasta rakennusalalla, kuten työsuhteen ehtojen määräytymisen sekä työ- ja virkaehtosopimusoikeuden, työnantajan ja henkilöstön välisen yhteistoiminnan, työsuojelun, työaikalain, YT-lain, työturvallisuuslait ja -määräykset ja TES-järjestelmän.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Työlainsäädäntö: (Hyväksytty - Hylätty). Harjoitustyö tehty hyväksytysti tai hylätty.

Asiantuntijaviestintä:
mediatiedote, hyväksytty/hylätty
neuvottelu- ja kokoustaitoharjoitukset asiakirjoineen, hyväksytty/ hylätty
johtamis- ja esihenkllöviestintä, 0 - 5
asiantuntijaesitys, 0 - 5

Hylätty (0)

Työlainsäädäntö: Harjoitustyö palauttamatta tai hylätty.