Siirry suoraan sisältöön

PLC ja HMI -järjestelmä (5 op)

Toteutuksen tunnus: K53SL339OJ-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.03.2023 - 04.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Heikki Isometsä
  • Jukka Hietamäki

Vastuuhenkilö

Heikki Isometsä

Ajoitusryhmät

  • Harjoitusryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Harjoitusryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • KA53S21AU
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
  • KA53S21S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021

Koulutusryhmat

  • Harjoitusryhmä 1
  • Harjoitusryhmä 2

Tavoitteet

Opitnojaksolla opit suunnittelemaan ja toteuttamaan ohjelmoitavan logiikan (PLC) ja käyttöliittymän (HMI) kosketusnäyttöpaneelin välisen tiedonsiirto ja vaihdot liittäen järjestelmään mittausantureita ja toimilaitteita. Opit hajautetun -I/O n. Opit simuloimaan kotiympäristössä ja siirtämään ohjelmistoja oikeaan ympäristöön, testaamaan ja kehittämään ohjelmoinnin taitoja. Opit PLC-järjestelmien laiteita, diagnostiikka toimintoja ja vianhakua.

Opit aikaisemmin saatujen perusteiden jatkoksi ohjelmointia. Perehdyt käyttöliittymän graafisten ominaisuuksien ja loogisen toiminnan toteutukseen. Opit prosessikuvien suunnittelua käyttöliittymään. Opit suunnittelemaan, laskemaan, mittamaan mittaus ja ohjaus signaalien oikeat tekniikat kenttäinstrumentoinnin, PLC.n ja HMI.n välillä.

Sisältö

PLC- ohjelmointi
- PLC muuttujat
- Laitteet ja verkot
- Tiedostoyksiköt
- Hajautettu I/O
- PLC-simulointi
- HMI-määrittelyt
- HMI-ohjelmointi
- Laite diagnostiikka
- PLC-järjestelmien vianhaku.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ohjaajan opastuksella toteuttaa ohjelmoitavan logiikan (PLC) ja käyttöliittymän (HMI) välistä tiedonsiirtoa käyttämällä kosketusnäyttöpaneelia niiden väliseen tiedonsiirtoon. Opiskelija osaa liittää ohjaajan opastuksella järjestelmään mittausantureita ja toimilaitteita. Opiskelija tuntee hajautetun -I/O n. Opiskelija osaa ohjaajan opastuksella ohjelmoida ja testata. Opiskelija tuntee PLC-järjestelmän laitteita. Opiskelija osaa ohjaajan opastuksessa käyttää diagnostiikka toimintoja ja tehdä vianhakua. Opiskelija on perehtynyt käyttöliittymän graafisten ominaisuuksiin ja loogisen toiminnan toteutukseen. Opiskelija tuntee prosessikuvien suunnittelun käyttöliittymään. Opiskelija osaa ohjaajan opastuksella suunnitella, laskea ja mitata mittaus ja ohjaus signaalien oikeat tekniikat kenttäinstrumentoinnin, PLC.n ja HMI.n välillä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa toteuttaa ohjelmoitavan logiikan (PLC) ja käyttöliittymän (HMI) välistä tiedonsiirtoa käyttämällä kosketusnäyttöpaneelia niiden väliseen tiedonsiirtoon. Opiskelija osaa liittää järjestelmään mittausantureita ja toimilaitteita. Opiskelija tietää hajautetun -I/O n. Opiskelija osaa ohjelmoida ja testata. Opiskelija tietää PLC-järjestelmän laitteita. Opiskelija osaa käyttää diagnostiikka toimintoja ja tehdä vianhaun. Opiskelija osaa tehdä käyttöliittymän loogisen toiminnan toteutukseen. Opiskelija tietää prosessikuvien suunnittelun käyttöliittymään. Opiskelija osaa suunnitella, laskea ja mitata mittaus ja ohjaus signaalien oikeat tekniikat kenttäinstrumentoinnin, PLC.n ja HMI.n välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa ohjelmoitavia logiikan (PLC) ja käyttöliittymän (HMI) välistä tiedonsiirtoa käyttämällä kosketusnäyttöpaneelia niiden väliseen tiedonsiirtoon. Opiskelija osaa liittää järjestelmään mittausantureita ja toimilaitteita. Opiskelija osaa hajautetun -I/O n. Opiskelija osaa ohjelmoida ja testata. Opiskelija osaa PLC-järjestelmän laitteita. Opiskelija osaa käyttää diagnostiikka toimintoja ja tehdä vianhaun itsenäisesti. Opiskelija osaa tehdä käyttöliittymään loogisia toiminnan toteutuksia. Opiskelija osaa tehdä prosessikuvien suunnittelun käyttöliittymään sekä suunnitella, laskea ja mitata mittaus ja ohjaus signaalien oikeat tekniikat kenttäinstrumentoinnin, PLC.n ja HMI.n välillä.

Esitietovaatimukset

PLC-järjestelmät