Siirry suoraan sisältöön

Kenttäinstrumentointi (5 op)

Toteutuksen tunnus: K53SL325OJ-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.03.2023 - 04.09.2023

Ajoitus

28.09.2023 - 08.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Heikki Isometsä

Vastuuhenkilö

Heikki Isometsä

Ajoitusryhmät

  • Harjoitusryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Harjoitusryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • KA53S21AU
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
  • KA53S21S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021

Koulutusryhmat

  • Harjoitusryhmä 1
  • Harjoitusryhmä 2

Tavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelijalla on valmiudet suunnitella teollisuuden ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Osaat valita mittaus- ja ohjauslaitteet sekä suunnitella niiden asennukset, hankinnat ja toteutukset. Olet perehtynyt kenttäinstrumentointiin liittyviin turvallisuus asioihin. Osaat hahmottaa kenttäinstrumentointiin liittyviä turvallisuus asioita. Osaat tavanomaisten prosessisuureiden mittaus-, ohjaus- ja säätölaitteiden valinnan, asennuksen ja käyttöönoton. Opit tavanomaisten prosessisuureiden mittaus-, ohjaus- ja säätölaitteiden valinnan, asennuksen ja käyttöönoton. Opit lämpötilan mittaukset, paineen, virtauksen, pinnankorkeuden ja pH.n, sekä muiden laadullisten suureiden mittaukset, Osaat tehdä kenttäinstrumenttien koestamisen ja dokumentaation lukemisen, suunnittelun ja tarkastamisen. Osaat hyödyntää HART.n, bluetooth.n, WLAN.in ja 5G.n kenttäinstrumentoinnissa. Osaat tehdä kenttäkalibrointi kannettavilla mittalaitteilla sekä mittauksen ja ohjauksen laadun tarkastamisen. Opit valitsemaan säätöventtiilin ja tekemään asennuksen. Osaat tehdä säätöventtiilin kalibroinnin ja testaamisen sekä liittämään sen automaatiojärjestelmään. Ymmärrät kenttäinstrumentoinnissa tarvittavat nopean laskennan, sekä punnituksen, voima ja kireysmittaukset.

Sisältö

- Turvallisuus asiat kenttäinstrumentoinnissa.
- Automaation toteutussuunnittelu
- Automaatiosuunnittelun dokumentaatio
- Automaatioasennusten toteutussuunnittelu
- Automaatioasennusten toteutusratkaisut (standardit, hyvät käytänteet)
- Automaatioasennusten dokumentaatio
- Suunnitteluharjoitukset ja suunnittelun työkalut
- Automaatiototeutusten, antureiden, toimilaitteiden ja kenttäinstrumentoinnin valinta, vertailuja
- Prosessisuureiden mittaus-, ohjaus- ja säätölaitteiden valinta, asennus ja käyttöönotto.
- Lämpötilan mittaukset
- Paineen, virtauksen, pinnankorkeuden ja pH.n, sekä muiden laadullisten suureiden mittaukset
- Kenttäinstrumenttien koestaminen
- Dokumentaation lukeminen, suunnittelu ja tarkastaminen.
- HART.n, bluetooth.n ja WLAN.in hyödyntäminen kenttäinstrumentoinnissa.
- Kenttäkalibrointi kannettavilla mittalaitteilla.
- Mittauksen ja ohjauksen laadun tarkastaminen. Säätöventtiilin valinta ja asennus.
- Säätöventtiilin toiminnan kalibrointi ja testaaminen ja liittäminen automaatiojärjestelmään.
- käytännön harjoitukset automaatiolaboratoriossa ja ohjaustekniikan laboratoriossa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa teollisuuden ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Opiskelija osaa valita ohjaajan opastuksella mittaus- ja ohjauslaitteita sekä suunnitella niiden asennukset, hankinnat ja toteutukset. Opiskelja hahmottaa kenttäinstrumentointiin liittyviä turvallisuus asioita. Opiskelija osaa tunnistaa prosessisuureet mittaus-, ohjaus- ja säätölaitteiden valinnassa, asennuksessa ja käyttöönotossa. Opiskelija osaa huomioida turvallisuus asiat kenttäinstrumentoinnissa asennuksissa. Opiskelija tunnistaa lämpötilanmittaukset, paineen, virtauksen, pinnankorkeuden ja pH.n, sekä muiden laadullisten suureiden mittaukset. Osaat ohjaajan opastuksessa kenttäinstrumenttien koestamisen, dokumentaation lukemisen, suunnittelun ja tarkastamisen. Opiskelija osaa ohjaan opastuksessa hyödyntää kenttäinstrumentoinnissa käyttöönotossa HART-, bluetooth-, WLAN- ja 5G-laitteistoja. Opiskelija osaa ohjaajan opastuksessa kenttäkalibrointi kannettavilla mittalaitteilla. Opiskelija osaa tehdä mittauksen ja ohjauksen laadun tarkastamisen ohjaajan ohjauksessa. Opiskelija osaa tehdä säätöventtiilin valinnan ja asennuksen ohjaajan opastuksella. Opiskelija osaa tehdä säätöventtiilin toiminnan kalibroinnin ja testaaminen ja liittämisen automaatiojärjestelmään opastuksen avulla. Opiskelija osaa tehdä ohjaajan opastuksessa pumppujen taajuusmuuttajaohjauksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tietää teollisuuden ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Opiskelija osaa valita mittaus- ja ohjauslaitteita sekä suunnitella niiden asennukset, hankinnat ja toteutukset. Opiskelija tietää kenttäinstrumentointiin liittyviä turvallisuus asioita. Opiskelija tietää prosessisuureet mittaus-, ohjaus- ja säätölaitteiden valinnassa, asennuksessa ja käyttöönotossa. Opiskelija osaa huomioida turvallisuus asiat kenttäinstrumentoinnin asennuksissa. Opiskelija tietää lämpötilanmittaukset, paineen, virtauksen, pinnankorkeuden ja pH.n, sekä muiden laadullisten suureiden mittaukset. Opiskelija osaa kenttäinstrumenttien koestamisen, dokumentaation lukemisen, suunnittelun ja tarkastastamisen. Opiskelija osaa hyödyntää kenttäinstrumentoinnissa käyttöönotossa HART-, bluetooth-, WLAN- ja 5G- laitteistoa. Opiskelija osaa kenttäkalibrointi kannettavalla mittalaitteella. Opiskelija osaa tehdä mittauksen ja ohjauksen laadun tarkastamisen sekä tehdä säätöventtiilin valinnan ja asennuksen. Opiskelija osaa tehdä säätöventtiilin toiminnan kalibroinnin ja testaamisen, liittäessä sen automaatiojärjestelmään. Opiskelija osaa tehdä pumpun taajuusmuuttajaohjauksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella teollisuuden ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Opiskelija osaa valita mittaus- ja ohjauslaitteita eri käyttökohteisiin sekä suunnitella niiden asennukset, hankinnat ja toteutukset. Opiskelija osaa kenttäinstrumentointiin liittyvät turvallisuus asiat. Opiskelija osaa prosessisuureiden mittaus-, ohjaus- ja säätölaitteiden valinnan, asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija osaa lämpötilan mittaukset, paineen, virtauksen, pinnankorkeuden ja pH.n, sekä muiden laadullisten suureiden mittaukset. Opiskelija osaa kenttäinstrumenttien koestamisen ja dokumentaation lukemisen, suunnittelun ja tarkastamisen. Opiskelija osaa hyödyntää kenttäinstrumentoinnissa käyttöönotossa monipuolisesti HART-, bluetooth-, WLAN- ja 5G- laitteistojen ominaisuuksia. Opiskelija osaa kenttäkalibroinnin kannettavilla mittalaitteilla. Opiskelija osaa tehdä mittauksen ja ohjauksen laadun tarkastamisen. Opiskelija osaa tehdä säätöventtiilin valinnan ja asennuksen. Opiskelija osaa tehdä säätöventtiilin toiminnan kalibroinnin ja testaamisen, liittäessä sen automaatiojärjestelmään. Opiskelija osaa tehdä pumppujen taajuusmuuttajaohjauksia. Opiskelija osaa kenttäinstrumentoinnissa tarvittavat nopeat laskenta-, punnitus-, voima- ja kireysmittausasiat.

Esitietovaatimukset

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka