Materiaalien ominaisuudet (5 op)
Toteutuksen tunnus: K502K125OJ-18008
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.10.2022 - 31.12.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 25.04.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Insinöörikoulutus, konetekniikka
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 45
Tutkinto-ohjelma
- Konetekniikan koulutus
Opettaja
- Mari-Selina Kantanen
- Timo Kauppi
Vastuuhenkilö
Timo Kauppi
Opiskelijaryhmät
-
KA52K21Sr2Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
-
KA52K21Sr1Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
-
KA52K21Sr3Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
-
KA52K21SInsinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
Tavoitteet
Opintojaksossa tutustutaan alueen yrityksissä käytettäviin materiaaleihin, keskittyen kuitenkin pääasiassa teräksiin. Opiskelija saa hyvän kuvan käytössä olevien materiaalien ominaisuuksiin vaikuttavista tekijöistä ja siitä miten niitä todennetaan ainetta rikkomattomilla ja rikkovilla menetelmillä. Opetuksessa painotetaan materiaali- ja tuotestandardien merkitystä insinöörin työnkuvassa.
Sisältö
Teräkset (rakenneteräkset, lujat teräkset, kuumalujat teräkset, kulutusteräkset, jne.), fysikaalisen metallurgian perusteita, materiaalistandardit, vaatimustenmukaisuuden osoittaminen, NDT ja DT menetelmiä.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee alueen yrityksissä käytettäviä teräslaatuja, mutta eri teräslajien tunnistaminen vaatii ohjaamista. Opiskelijan metalliopin osaaminen on puutteellista ja hän ei tunnista erilaisia teräksiin syntyviä kide- ja mikrorakenteita. Opiskelija tietää millaisia ominaisuuksia materiaaleilla on, mutta hän ei tiedä miten ominaisuudet on saatu aikaan ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Opiskelija tietää materiaalien ominaisuuksien testausmenetelmistä (DT, NDT), mutta ei tunne niiden suoritustapoja ja niiden tuloksena syntyviä tietoja. Opiskelija tietää terästen käytettävyyteen ja vaatimusten mukaisuuden osoittamiseen liittyviä asioita, mutta osaaminen on puutteellista.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tuntee alueen yrityksissä käytettäviä teräslaatuja, mutta niiden tunnistaminen vaatii välillä ohjaamista. Opiskelijan metalliopin osaaminen on puutteellista. Hän tuntee erilaisia teräksiin syntyviä kide- ja mikrorakenteita, mutta ei tunne niiden perusominaisuuksia ja syntymismekanismeja. Opiskelija tietää millaisia ominaisuuksia materiaaleilla on ja hänellä on perustietämys siitä, miten ominaisuudet on saatu aikaan sekä miten niihin voidaan vaikuttaa. Opiskelija tuntee materiaalien ominaisuuksien testausmenetelmiä (DT, NDT), tietää millaisia tuloksia niistä saadaan, mutta ei osaa tunnistaa niiden soveltuvuutta eri kohteisiin. Opiskelija tietää terästen käytettävyyteen ja vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyviä asioita, mutta osaaminen on selvästi puutteellista.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Opiskelija tuntee alueen yrityksissä käytettäviä teräslaatuja, mutta niiden tunnistaminen on vielä puutteellista. Opiskelijan metalliopin osaaminen on hyvällä tasolla, hän osaa nimetä teräksien kide- ja mikrorakenteita, mutta ei tunne niiden eroavaisuuksia ja syntymismekanismeja. Opiskelija tietää millaisia ominaisuuksia materiaaleilla on ja hänellä on perustietämys siitä, miten ominaisuudet on saatu aikaan ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Opiskelija tuntee opintojaksolla läpikäydyt materiaalien ominaisuuksien testausmenetelmät (DT, NDT) ja niiden tulokset, mutta ei osaa yksilöidä menetelmien suoritustapaa. Opiskelija tietää terästen käytettävyyteen ja vaatimusten mukaisuuden osoittamiseen liittyviä asioita, mutta osaaminen on puutteellista.
Hyvä (4)
Opiskelija tuntee alueen yrityksissä käytettävät teräslaadut ja kykenee tunnistamaan niitä standardin EN 10027-1 mukaisten nimikkeiden perusteella ohjatusti. Opiskelijan metalliopin osaaminen on hyvällä tasolla, hän osaa nimetä teräksien kide- ja mikrorakenteita ja tuntee niiden eroavaisuudet ja syntymismekanismeja. Opiskelija tietää millaisia ominaisuuksia materiaaleilla on ja hänellä on perustietämys siitä, miten ominaisuudet on saatu aikaan ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Opiskelija tuntee opintojaksolla läpikäydyt materiaalien ominaisuuksien testausmenetelmät (DT, NDT) ja niiden tulokset sekä osaa yksilöidä menetelmien suoritustavat, mutta ei tiedä menetelmien rajoituksia. Opiskelija tietää terästen käytettävyyteen ja vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyviä asioita ja tunnistaa erot, joita vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyy painelaitteiden, kantavien teräsrakenteiden ja konedirektiivin alaisten laitteiden välillä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee alueen yrityksissä käytettävät teräslaadut ja kykenee tunnistamaan niitä standardin EN 10027-1 mukaisten nimikkeiden perusteella ilman ohjausta. Opiskelijan metalliopin osaaminen on kiitettävällä tasolla, hän osaa nimetä teräksien kide- ja mikrorakenteita ja tuntee niiden eroavaisuudet ja syntymismekanismeja. Hän tuntee jäähtymisnopeuden vaikutuksen austeniitin hajaantumismekanismeihin alieutektoidisilla teräksillä. Opiskelija tuntee terästen mekaaniset, fysikaaliset ja teknologiset ominaisuudet ja kykenee karakterisoimaan sitä, miten ominaisuudet on saatu aikaan ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Opiskelija tuntee opintojaksolla läpikäydyt materiaalien ominaisuuksien testausmenetelmät (DT, NDT) ja niiden tulokset sekä osaa yksilöidä menetelmien suoritustavat. Hän tietää standardin ISO 17635 rajoitukset NDT – menetelmien osalta. Opiskelija tuntee terästen käytettävyyteen ja vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyvät perusasiat ja tietää mitä vaatimustenmukaisuuden osoittaminen vaatii painelaitteiden, kantavien teräsrakenteiden ja konedirektiivin alaisten laitteiden osalta.