Svenska för hälso- och sjukvården (5 op)
Toteutuksen tunnus: R702HL61-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
13.03.2023 - 06.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
07.09.2023 - 10.10.2023
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 1 op
- Virtuaaliosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus R
- Toimipiste
- Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 50
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi
- Opettajat
- Heidi Jaakola
- Pia Rajaniemi
- Vastuuopettaja
- Seija Taattola
- Ryhmät
-
RA72H23KSairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2023
- Opintojakso
- R702HL61
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Saavutat ammattikorkeakouluasetuksen (1129/2014 7§) edellyttämän, oman alasi työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen ja kirjallisen taidon. Kykenet itsenäiseen ja vuorovaikutukselliseen viestintään ruotsiksi. Osaat kertoa ruotsiksi itsestäsi ja opiskelustasi. Osaat kertoa sairaanhoitajan ammatista ja työtehtävistä sekä osaat kommunikoida erilaisissa hoitotyön viestintätilanteissa ruotsiksi.
Sisältö
- Vuorovaikutus: haastattelutilanteet, puhelinkeskustelu, kommunikointi asiakkaan/potilaan sekä hänen omaistensa kanssa; erilaiset kulttuuritaustat
- Raportointi asiakkaan/potilaan tilasta
- Työnhaku
- Ruotsinkieliset sosiaali- ja terveysalan artikkelit: kulttuuri ja vuorovaikutus.
Aika ja paikka
Opetus ja ohjaus tapahtuu Zoomin kautta. Opintojakso alkaa 7.9. ja päättyy 10.10. (tentti). Aloitus ja tentti ovat koululla.
Oppimateriaalit
Materiaali Moodlessa. Oheismateriaalina voi käyttää Flexvård Svenska för högskolor sekä Jag är här för dig, Selkokielinen suomi-ruotsi-sanasto hoitotyöhön, joka kannattaa tilata osoitteesta www.folktinget.fi ja/tai Reflex Uppdatera din svenska -oppikirjaa + sanakirjoja.
Opetusmenetelmät
Tämä toteutus on intensiiviopintojakso eli opetus ja ohjaus viikkojen 37-39 aikana. Oppitunneilla opetusta ja parityöskentelyä. Itsenäistä opiskelua mm. kotitehtävät sekä palautettavat tehtävät. Mitä pidempi aika on ruotsin opinnoista tai et ole suorittanut lukio-opintoja ruotsin kielestä, sitä enemmän suositellaan osallistumaan oppitunneille.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Suullinen näyttö opintojakson lopulla Zoomissa (ti 3.10. klo 8.15-11.45 tai to 5.10. klo 15.30-19). Suulliseen näyttöön varataan itselle ja parille aika. Kirjallinen tentti ti 10.10. klo 8.15-10.15 koululla. Kirjallisen tentin uusinta Examissa tai sovitaan ryhmän kanssa yhdessä uusintapäivä niin kirjalliselle kuin suullisellekin näytölle.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opiskelija, joka kokee omaavansa B1 tason ruotsi taidon ja hallitsee hoitoalalla tarvittavan sanaston, voi antaa suullisen ja kirjallisen näytön opettajalle. Suullinen näyttö esimerkiksi jokin esitys sekä haastattelu ja kirjallinen näyttö valvotuissa olosuhteissa tehty kirjallinen tentti (ei Moodle-tentti). Katso B1 tason kriteerit: https://www.lapinamk.fi/loader.aspx?id=443055c4-afed-4d5c-b12a-b53ef82a2f42
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työtä noin 130 tuntia, josta opetusta ja ohjausta noin 30.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Selviydyt ruotsin kielellä tavallisimmissa ammattialaan liittyvissä suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa ja haet tietoa helppolukuisista lähteistä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Käytät ruotsin kieltä ammattialaan liittyvissä suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa sekä haet tietoa alan keskeisistä lähteistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Käytät monipuolisesti oman alan sanastoa ammattialaan liittyvissä suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa sekä haet ja jäsennät tietoa itsenäisesti alan eri lähteistä.
Lisätiedot
Jos ruotsin opinnoistasi on kauan tai et ole käynyt lukiota, niin sinulle suositellaan Ruotsin aktivointi -opintojaksoa ennen Svenska för hälso- och sjukvården -opintojaksoa.
Voit aktivoida omaa ruotsin kielitaitoasi itsenäisesti ennen opintojakson alkua mm. "kaivamalla" vanhat ruotsin oppikirjat (lukion oppikirjat tai mm. lähihoitajille tarkoitettu oppikirja esim. Livets puls!) esille ja kertaamalla sanastoa ja kielioppia. Voit katsoa myös pohjoismaalaisia elokuvia ja sarjoja TV:sta (laita tekstityskin ruotsiksi) Yle Areenasta ja suoratoistopalveluista. Lue iltapäivälehtiä kuten Expressen ja Aftonbladet netistä. Puhu ruotsia perheesi tai kavereidesi kanssa! Puhumalla oppii!
Muista oma asenteesi on se tärkein! Ruotsin kieli on oikeasti melko helppo ja kiva kieli!